Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ML: "Κόβει" τιμές για Alpha Bank, Πειραιώς

Σε μείωση της τιμής-στόχου για την Alpha Bank στα 4 ευρώ ανά μετοχή από 5,2 ευρώ προηγουμένως και για την Πειραιώς στα 3,9 ευρώ από 5,2 ευρώ προχωρά η Merrill Lynch με έκθεσή της στις 3/3 για τις ελληνικές τράπεζες.

ML: Κόβει τιμές για Alpha Bank, Πειραιώς
Τη διατήρηση της επιφυλακτικής της στάσης για τις ελληνικές τράπεζες διατυπώνει η Merrill Lynch, με έκθεσή της στις 3 Μαρτίου, στην οποία προχωρά σε μείωση της τιμής-στόχου για την Alpha Bank στα 4 ευρώ ανά μετοχή από 5,2 ευρώ προηγουμένως και για την Πειραιώς στα 3,9 ευρώ, από 5,2 ευρώ.

Ο διεθνής οίκος διατηρεί τη σύσταση "underperform" για τις δύο μετοχές, καθώς και για τη Eurobank, ενώ προτιμά τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, για την οποία δίνει "ουδέτερη" σύσταση.

Στην έκθεσή της η Merrill Lynch αναφέρει ότι υπάρχουν ελάχιστοι λόγοι για αισιοδοξία, κάνοντας λόγο για "πρώτα αισθητά σημάδια επιδείνωσης της πιστωτικής ποιότητας".

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, μέχρι πρόσφατα οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν δείξει ιδιαίτερα σημάδια επιδείνωσης της πιστωτικής ποιότητας ενώ οι προβλέψεις ήταν ακόμα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Όμως, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου από τις δύο εκ των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, η κατάσταση έχει αλλάξει. Κατά μέσο όρο, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς έχουν ανακοινώσει αύξηση 30% των καθυστερημένων δανείων, ενώ οι προβλέψεις ξεπέρασαν τις 200 μονάδες βάσης το τρίμηνο (περίπου 110 μ.β. για το σύνολο της χρήσης).

Αν και η αύξηση των προβλέψεων ξεπέρασε την αύξηση των καθυστερημένων δανείων, οι υψηλότερες προβλέψεις εκλαμβάνονται ως ενδεικτικές των προσδοκιών των διοικήσεων των τραπεζών για το 2009, αναφέρει ο διεθνής οίκος.

Επίσης, αναφέρει ότι η έκδοση προνομιούχων μετοχών, στο πλαίσιο της συμμετοχής στο πακέτο στήριξης της κυβέρνησης, θα προσθέσει περίπου 1% στο Tier I της Πειραιώς και περίπου 1,9% της Alpha Bank.

Όσον αφορά στις αποτιμήσεις των τραπεζών, σημειώνει πως αν και οι απόλυτες αποτιμήσεις είναι ελκυστικές σε ιστορική βάση, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί ένα αρκετά ισχυρό επιχείρημα για αγορά ελληνικών τραπεζών, δεδομένου του μεγάλου discount της αποτίμησης του κλάδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v