Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΕΔ: Τάσσεται υπέρ αλλαγών στην Ε. Κεφαλαιαγοράς

Υπέρ των αλλαγών στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, επικροτώντας την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του ΔΝΤ τάσσεται, με επιστολή του, ο Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου (ΣΕΔ).

ΣΕΔ: Τάσσεται υπέρ αλλαγών στην Ε. Κεφαλαιαγοράς
Υπέρ των αλλαγών στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, επικροτώντας την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του ΔΝΤ τάσσεται, με επιστολή του, ο Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου (ΣΕΔ).

Ειδικότερα, η επιστολή του ΣΕΔ έχει ως εξής:

"Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Ο Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου (ΣΕΔ) επικροτεί την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και να καταθέσει νομοσχέδιο, που θα παύει τη συμμετοχή των εκπροσώπων του ΣΜΕΧΑ, της ΕΘΕ, της ΕΕΤ, και του ΣΕΒ, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ο ΣΕΔ είναι αντίθετος με την άμεση συμμετοχή των εποπτευομένων φορέων στις αποφάσεις του εποπτικού τους οργάνου το οποίο, με τη σημερινή του σύνθεση, κατά τη γνώμη μας, απέτυχε διαχρονικά, κυρίως στον έλεγχο της Εταιρικής Διακυβέρνησης και της Διαφάνειας των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Προτείνουμε τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να αναζητηθούν από το δικαστικό σώμα (ειδικότερα μεταξύ των δικαστικών του διοικητικού Εφετείου και των νομικών που έχουν ακαδημαϊκές και πρακτικές γνώσεις επί των αγορών). Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι οι νέες θέσεις θα κριθούν αποκλειστικά με βάση τις ανάγκες για τη θωράκιση και καλή λειτουργία της Κεφαλαιαγοράς και προτείνουμε το 1/3 των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου να ανανεώνεται κάθε 3 χρόνια.

Επιπλέον, ο ΣΕΔ προτείνει τη συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενός παρατηρητή εκ μέρους των ιδιωτών επενδυτών, που χωρίς δικαίωμα ψήφου θα τους εκπροσωπεί, δεδομένου ότι κατά κανόνα οι όποιες καταχρήσεις στο χώρο των αγορών πλήττουν, κατά κύριο λόγο τους ιδιώτες επενδυτές.

Στα πλαίσια της προάσπισης των νομίμων δικαιωμάτων των ιδιωτών επενδυτών, πράγμα το οποίο αποτελεί καταστατικό σκοπό του ΣΕΔ, θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού για την προώθηση των αιτημάτων των ιδιωτών επενδυτών προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς και η παρακολούθηση ικανού αριθμού Γενικών Συνελεύσεων των εισηγμένων εταιρειών από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος................Ο Γεν.Γραμματέας
Χαρ. Εγγλέζος..............Γιάννης Σαρρής".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v