Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi:Νέες τιμές για ελληνικές- κυπριακές τράπεζες

Σε υποβάθμιση της τιμής-στόχου για τις ελληνικές και τις κυπριακές τράπεζες προχωρά η Citigroup σε έκθεσή της με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου. Μειώνει τιμές-στόχους για Eurobank και Πειραιώς η Credit Suisse.

Citi:Νέες τιμές για ελληνικές- κυπριακές τράπεζες
Σε υποβάθμιση της τιμής-στόχου για τις ελληνικές και τις κυπριακές τράπεζες προχωρά η Citigroup σε έκθεσή της με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου, ενώ η Credit Suisse περικόπτει την αποτίμηση της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς.

Αναλυτικότερα, για την Εθνική Τράπεζα η Citigroup μειώνει την τιμή-στόχο στα 18 από 21 ευρώ ("buy") και για την Alpha στα 7 από 9 ευρώ ("buy").
 
Για τη Eurobank η αποτίμηση μειώνεται στα 4,5 από 6 ευρώ ("hold"), για την Εμπορική στα 5 από τα 7 ευρώ ("hold") και για την Πειραιώς στα 4,75 από 6,5 ευρώ ("hold").
 
O διεθνής οίκος περικόπτει ακόμη την τιμή-στόχο για το Τ.Τ. στα 5 από 6 ευρώ ("hold") και για την Αγροτική στο 1 από 1,25 ευρώ προηγουμένως ("sell").

Για την MPB η μείωση της τιμής είναι στα 2,5 από 3 ευρώ και για την Τράπεζα Κύπρου στα 2,75 από 3,25 ευρώ.

Ο οίκος αναφέρει πως η ελληνική οικονομία έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και προχωρά σε μείωση των εκτιμήσεών του για τον μέσο όρο των κερδών ανά μετοχή κατά περίπου 15% για το 2009 και το 2010. Η συγκεκριμένη περικοπή αντανακλά λιγότερα έσοδα από τόκους και μεγαλύτερες απώλειες από δάνεια ως αποτέλεσμα των πιο αδύναμων οικονομικών συνθηκών.

Σε ό,τι αφορά την Αγροτική Τράπεζα, η Citi προβλέπει ότι το ελληνικό δημόσιο θα διαθέσει μέρος του ποσοστού του σε αυτήν που προς το παρόν διατηρεί τον κίνδυνο υπερπροσφοράς τίτλων. Χαρακτηρίζει την αποτίμηση της Αγροτικής πλούσια και θεωρεί ότι η επέκτασή της στην καταναλωτική πίστη μπορεί να απαιτήσει επιπρόσθετες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια.

Σχετικά ισχυρή στον ελλαδικό χώρο, τον οποίο χαρακτηρίζει τραπεζικά αναπτυσσόμενο βρίσκει η Citi την Alpha Bank, για την οποία επισημαίνει ότι προσφέρει έκθεση στην Ελλάδα καθώς και προοπτικές στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Για τη Eurobank,η Citi κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη διοίκηση και στην εταιρική κουλτούρα της, τις οποίες βρίσκει από τις ισχυρότερες στον ελληνικό τραπεζικό χώρο. Ωστόσο, συνολικά ο οίκος εμφανίζεται επιφυλακτικός για τις αναπτυξιακές προοπτικές της τράπεζας στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.

Περίοδο περιορισμένων κερδών αναμένει ο οίκος για την Εμπορική έως ότου ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση που πυροδότησε το πέρασμα του ελέγχουν στην Credit Agricole, ενώ για τη Μarfin επισημαίνεται η ταχύτατη ανάπτυξη που υποστηρίζεται από ανθεκτικές οικονομικές και τραπεζικές συνθήκες στις δύο βασικές της αγορές, στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Για την Εθνική ο οίκος επισημαίνει ότι στην Ελλάδα διαθέτει τον πιο υπομοχλευμένο ισολογισμό ανάμεσα στις μεγάλες τράπεζες. Ακόμα, τονίζεται η φθηνή χρηματοδότηση καταθέσεων και η τιμολογιακή δύναμη προσφέρει προοπτικές περαιτέρω αύξησης του περιθωρίου σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων.

Επιφυλακτική για τους κινδύνους επέκτασης στα Βαλκάνια σε ό,τι αφορά την Πειραιώς παραμένει η Citigroup, ενώ ρίσκα εντοπίζει και για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, υπογραμμίζοντας ότι η επέκταση στην καταναλωτική αγορά μπορεί να απαιτήσει περισσότερα κεφάλαια για προβλέψεις, μεγάλο μέρος της ρευστότητας είναι επενδεδυμένο σε μακράς διάρκειας ομόλογα των οποίων οι αποδόσεις πέφτουν, καθώς και ότι τα δανειακά περιθώρια είναι υπό πίεση.

---Μειώνει τιμές-στόχους για EFG, Πειραιώς η Credit Suisse

Σε νέες χαμηλότερες τιμές-στόχους για τις μετοχές των Eurobank και Πειραιώς προχωρά η Credit Suisse σε έκθεσή της με ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου.

Αναλυτικά, ο οίκος αναθεωρεί την τιμή για τη Eurobank στα 8 από τα 16 ευρώ, με σύσταση "outperform" και για την Πειραιώς στα 10,5 από τα 17,5 ευρώ, επίσης με σύσταση "outperform".

Για τη Eurobank, η οποία ανακοινώνει αποτελέσματα στις 4 Μαρτίου, ο οίκος αναμένει αυξημένες προβλέψεις στο τέταρτο τρίμηνο του 2008, στις 170 μονάδες βάσης έναντι 107 μονάδων βάσης στο τρίτο τρίμηνο του 2008 και 105 μονάδων στο δεύτερο.

Εκτίμηση της Credit Suisse είναι πως ο βασικός λόγος της αύξησης των προβλέψεων είναι το υψηλότερο ρίσκο στο χαρτοφυλάκιο καταναλωτικού δανεισμού, το οποίο στο τέλος του τρίτου τριμήνου έφτασε στα 12,4 δισ. ευρώ ή στο 22,4% του συνολικού δανεισμού.

Αναφορικά με την Πειραιώς, ο οίκος περικόπτει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη των ετών 2008 και 2009 λόγω προβλέψεων για αυξημένες προβλέψεις.

Η μετοχή της Πειραιώς ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Δευτέρας 23 Φεβρουαρίου στα 4,14 ευρώ, ενώ ο τίτλος της Eurobank στα 4,16 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v