Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγνατία ΑΧΕ: Εκτιμήσεις για τη Universe List

Αυξημένα κατά μέσο όρο 41% εκτιμά η Εγνατία Χρηματιστηριακή ότι θα είναι τα κέρδη 2003 των 40 εταιριών που καλύπτει (universe list), ποσοστό το οποίο, όπως σημειώνει είναι σημαντικά αυξημένο έναντι των αρχικών, περσινών της προσδοκιών.

Εγνατία ΑΧΕ: Εκτιμήσεις για τη Universe List
Αυξημένα κατά μέσο όρο 41% εκτιμά η Εγνατία Χρηματιστηριακή ότι θα είναι τα κέρδη 2003 των 40 εταιριών που καλύπτει (universe list), ποσοστό το οποίο, όπως σημειώνει είναι σημαντικά αυξημένο έναντι των αρχικών, περσινών της προσδοκιών.

Στο report της με τίτλο ”Market Outlook- Προβλέψεις αποτελεσμάτων 2003”, με ημερομηνία Φεβρουάριος 2004, η Εγνατία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ενώ πριν από ένα χρόνο οι εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης των κερδών ανά μετοχή των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών ήταν της τάξης του 14%, ενώ σήμερα το ποσοστό είναι στο 44%.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της Σοφοκλέους, η Εγνατία την χαρακτηρίζει την διόρθωση των τιμών από τα υψηλά του έτους ως λογική και υγιή, που θα επιτρέψει το ”κτήσιμο” νέου momentum.

Η Εγνατία εκτιμά ότι οι μεγάλες εκπλήξεις και ειδικά οι αρνητικές θα απουσιάσουν από τα αποτελέσματα του έτους. Πέραν των τραπεζών, οι επιδόσεις των οποίων ήταν εντυπωσιακές κατά τη διάρκεια του έτους, η χρηματιστηριακή εστιάζει στις επιδόσεις των ακτοπλοϊκών και των εταιριών ειδών λιανικής. Από την άλλη πλευρά, επισημαίνονται οι πιέσεις στον κλάδο της πληροφορικής, λόγω κυρίως της συρρίκνωσης των περιθωρίων, αλλά και η κερδοφορία των κατασκευαστικών που εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν κορύφωση το 2003.

Τα θετικά μακροοικονομικά δεδομένα της Ελλάδας το momentum της κερδοφορίας των εταιριών και πιθανές νέες εισροές κεφαλαίων εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Αυγούστου, δημιουργούν συνολικά θετική επενδυτική προοπτική. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, προσθέτει η Εγνατία ΑΧΕ, τα εταιρικά αποτελέσματα του 2003 και οι εξελίξεις στο πολιτικό μέτωπο, φαίνονται ως οι κυριότεροι καταλύτες για την πορεία του ΧΑ.

Η ελληνική αγορά διαπραγματεύεται σε λογικούς πολλαπλασιαστές κερδών, χωρίς ωστόσο αυτοί να αποκαλύπτουν οποιοδήποτε ξεκάθαρο πλεονέκτημα έναντι των ευρωπαϊκών, αναφέρει η Χρηματιστηριακή, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει ότι αναμένει η συσσώρευση να κυριαρχήσει στη Σοφοκλέους βραχυπρόθεσμα, ενώ το εύρος διακύμανσης θα είναι μεταξύ 100 και 150 μονάδων.

Πλην των τραπεζών, από τις οποίες οι Alpha και Εθνική αποτελούν τις προτιμόμενες της επιλογές, η Εγνατία επίσης από την υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει τις ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, και 3Ε, ενώ από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση τις Folli Follie, Γερμανός, Intralot, Τιτάν, Μαΐλλης, Σαράντης, Imaco, Jumbo και Elmec, ενώ ξεχωριστή αναφορά κάνει στις Hyatt και Τεχνική Ολυμπιακή, όπου ενώ εμφανόζονται ελκυστικά αποτιμημένες, πιθανόν να παραμείνουν υπό πίεση βραχυπρόθεσμα λόγω των τελευταίων εξελίξεων.

Ειδικότερα για τη μετοχή της Σαράντης, η χρηματιστηριακή δράττεται της ευκαιρίας του preview, ώστε να αναβαθμίσει την τιμή στόχο για τη μετοχή, στα 5 από τα 4,1 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v