Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος:Θετικές οι ΑΧΕ για deal Endesa- Enel

Θετικά για την Endesa Hellas και κατ' επέκταση για τον Μυτιληναίο βλέπουν οι αναλυτές την απόκτηση της Endesa από την Enel θεωρώντας, μεταξύ άλλων, ότι ανοίγει ο δρόμος για τα ενεργειακά σχέδια του ελληνικού ομίλου.

Μυτιληναίος:Θετικές οι ΑΧΕ για deal Endesa- Enel
Θετικά για την Endesa Hellas και κατ' επέκταση για τον Μυτιληναίο βλέπουν οι αναλυτές την απόκτηση της Endesa από την Enel θεωρώντας, μεταξύ άλλων, ότι ανοίγει ο δρόμος για τα ενεργειακά σχέδια του ελληνικού ομίλου.

Σημειώνεται ότι η Acciona παραχώρησε στην Enel ποσοστό 25% της Endesa έναντι 11,1 δισ. ευρώ, ενώ η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την αγορά μονάδων ΑΠΕ της Endesa στην Ισπανία και στην Πορτογαλία από την Αcciona έναντι 2,9 δισ. ευρώ.

Η Credit Suisse στο πρωινό της report σημειώνει ότι η επίτευξη συμφωνίας σηματοδοτεί μια περίοδο αυξημένης ορατότητας στη στρατηγική, στη διακυβέρνηση αλλά και στη μερισματική πολιτική της Εndesa.

O οίκος εκτιμά ότι τα τιμήματα είναι ευθυγραμμισμένα με τη δίκαιη αξία των στοιχείων ενεργητικού που παραχωρούνται, ενώ σημειώνει ότι η δίκαιη αξία για τον τίτλο της Endesa διαμορφώνεται στα 35,5 ευρώ.  

Θετικό το deal για την Endesa Hellas

Αρχικά θετική για τη Μυτιληναίος χαρακτηρίζει την απόκτηση του 25% εκ μέρους της Enel στην Endesa Hellas η Marfin Analysis, καθώς, όπως επισημαίνει, θα θέσει εκ νέου σε κίνηση τα πράγματα στην Endesa Hellas. Ωστόσο, όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από τη στάση της Enel, οπότε κατά τη γνώμη της Marfin χρειάζεται υπομονή για να υπάρξει πιο καθαρή εικόνα.

Θετικό καταλύτη για την Endesa Hellas (στην οποία η Endesa μετέχει με 50+1 και κατά το υπόλοιπο ποσοστό ο Μυτιληναίος) χαρακτηρίζει και η Εθνική - P&K την εξέλιξη. Όπως υποστηρίζει, η Μυτιληναίος θα μπορέσει να ολοκληρώσει τη μεταφορά των ενεργειακών περιουσιακών της στοιχείων στην εταιρία, να εγγράψει τα 100 εκατ. ευρώ κεφαλαιακών κερδών (η Endesa πρέπει ακόμη να καταβάλει ποσό 330 εκατ. ευρώ στο joint venture) και να προχωρήσει ταχύτερα στην εφαρμογή του business plan της στην αγορά ενέργειας.

Ακόμα, επισημαίνει η χρηματιστηριακή, η Enel είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παίκτης στην ελληνική αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μετά τον Ρόκα και την Τέρνα Energy με χαρτοφυλάκιο 87 MW εγκατεστημένων και 42 MW υπό κατασκευή. Σε συνέχεια της απόκτησης της Endesa από την Enel είναι λογικό να αναμένεται συγχώνευση των επιχειρήσεων της Enel στην Ελλάδα υπό την ομπρέλα της Endesa Hellas.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v