Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Marfin: Εκτιμήσεις- αποτιμήσεις για 4 τράπεζες

Αύξηση της τάξης του 55,1% εκτιμά η Marfin Hellenic ότι θα εμφανίσουν τα κέρδη του τραπεζικού κλάδου για το 2003. Ωστόσο, η χρηματιστηριακή αν και αναβαθμίζει την τιμή - στόχο για Εθνική, Alpha, Εμπορική και Πειραιώς, εκτιμά τις αποτιμήσεις ως ”τεντωμένες”. Οι προβλέψεις για τα μεγέθη. Οι αγαπημένοι τίτλοι. Οι συστάσεις.

Marfin: Εκτιμήσεις- αποτιμήσεις για 4 τράπεζες
Μέσο όρο αύξησης κερδών της τάξης του 55,1% εκτιμά η Marfin Hellenic ότι θα εμφανίσει η κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου για το 2003, ενώ προχωρά σε αναθεώρηση της τιμής στόχου τεσσάρων τραπεζών, τα οποία, όμως, υπολείπονται των τιμών κλεισίματος της Πέμπτης.

Αναλυτικότερα, σε report της για τα επικείμενα αποτελέσματα χρήσης 2003 του τραπεζικού κλάδου (5 Φεβρουαρίου) η χρηματιστηριακή προχωρά σε αναβάθμιση της τιμής στόχου για τις μετοχές των Εθνική, Alpha Bank, Εμπορική και Πειραιώς.

Στο report με τίτλο ”Που πάμε από εδώ και πέρα;”, η νέα τιμή για την Εθνική Τράπεζα τίθεται στα 21,46 ευρώ (από 18,2 ευρώ), για την Alpha Bank τα 22,1 ευρώ (από 20,15 ευρώ), για την Εμπορική τα 16,72 ευρώ (από 13,51 ευρώ), ενώ για την Πειραιώς η τιμή στόχος αναθεωρείται στα 8,86 ευρώ.

Αντίστοιχα, οι τιμές κλεισίματος των Εθνική, Alpha, Εμπορικής και Πειραιώς την Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου, ήταν στα 22,38 ευρώ, 25,2 ευρώ, 22,46 ευρώ και 9,94 ευρώ, αντίστοιχα.

Όπως, αναφέρει η Σοφία Σκούρτη της Marfin Hellenic, οι αποτιμήσεις των τραπεζών φαίνονται μάλλον ”τεντωμένες”, κάτι που περιορίζει τη δυνατότητα περαιτέρω ανόδου των μετοχών τους.

Ακόμη, η Marfin Hellenic εκτιμά ότι θα εμφανιστεί επιβράδυνση στους ρυθμούς αύξησης της κερδοφορίας, αφενός επειδή τα spreads είναι δύσκολο να οδηγηθούν σε περαιτέρω επέκταση, αφετέρου γιατί το 2003 ήταν ένα πολύ καλό έτος και η σύγκριση με αυτό το 2004 θα είναι εις βάρος των αποτελεσμάτων του τελευταίου.

Σε ό,τι αφορά τις συστάσεις, για τις τρεις από τις τέσσερις τράπεζες (Εθνική, Alpha, Πειραιώς) αυτή είναι neutral, ενώ της Εμπορικής Τράπεζας, underweight.

Τις Alpha και Εθνική χαρακτηρίζει ”αγαπημένες” της τραπεζικές μετοχές για το 2004 η Marfin Hellenic, λαμβάνοντας υπόψη την (εκτιμώμενη) θετική κερδοφορία για το 2003 και τα θετικά βήματα στην κατεύθυνση της βελτίωσης των εσόδων από τραπεζικές εργασίες.

Σε άλλο σημείο, το report αναφέρει ότι αν τα αποτελέσματα των τραπεζών δεν ανταποκριθούν στις εκτιμήσεις των αναλυτών, όπως συνέβη το 2003, είναι πιθανόν να προκληθεί διόρθωση στις τιμές τους.

Για την Εθνική τράπεζα, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι, σε ετήσια βάση, θα εμφανίσει σε επίπεδο ομίλου αύξηση των προ φόρων και προ δικαιωμάτων μειοψηφίας κερδών κατά 45% έως τα 512,1 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο σημαίνει βελτίωση των καθαρών κερδών κατά 57,5%.

Για την Alpha Bank, η Marfin αναμένει ότι θα εμφανίσει την μεγαλύτερη άνοδο έναντι των άλλων ιδρυμάτων σε επίπεδο προ φόρων και προ δικαιωμάτων μειοψηφίας κερδών, της τάξης του 47,9%.

Η Εμπορική αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση καθαρών κερδών κατά 32,1%, έως τα 69 εκατ. ευρώ, ενώ για την Πειραιώς το ποσοστό αύξησης των ενοποιημένων προ φόρων και προ δικαιωμάτων μειοψηφίας κερδών είναι στο 36,7%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v