Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Εκτιμήσεις για ισοτιμίες, επιτόκια ΕΚΤ

Υπεραισιόδοξη χαρακτηρίζει η Τράπεζα Πειραιώς την πρόβλεψη της αγοράς που προεξοφλεί άνοδο των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά μισή μονάδα φέτος, ενώ αναφέρει πως βραχυπρόθεσμα δεν προβλέπεται να σταματήσει η τάση υποτίμησης του δολαρίου.

Πειραιώς: Εκτιμήσεις για ισοτιμίες, επιτόκια ΕΚΤ
Υπεραισιόδοξη χαρακτηρίζει η Τράπεζα Πειραιώς την πρόβλεψη της αγοράς που προεξοφλεί άνοδο των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά μισή μονάδα φέτος.

Ειδικότερα, στο μηνιαίο δελτίο για την οικονομία της ευρωζώνης, η Τράπεζα Πειραιώς επισημαίνει πως βραχυπρόθεσμα δεν προβλέπεται να σταματήσει η τάση υποτίμησης του δολαρίου, παρά την ανησυχία των Ευρωπαίων αξιωματούχων για τις ”υπερβολικές διακυμάνσεις” του ευρώ, που βάζουν σε δοκιμασία την εύθραυστη ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης.

Αντίθετα, στην Αμερική ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ προβλέπεται να ξεπεράσει το 4% και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) των ΗΠΑ είναι πιθανό να ανεβάσει τα επιτόκιά της μέσα στο τρίτο τρίμηνο, με συνέπεια να αυξηθούν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και να ενισχυθεί το δολάριο.

Ακόμα, σύμφωνα με την Τρ. Πειραιώς, η επίσημη πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης της τάξεως του 1,8% μπορεί να αποδειχτεί αισιόδοξη αν η κατανάλωση και τα επιχειρηματικά κέρδη δεν ανακάμψουν σημαντικά.

Στην επικείμενη συνάντηση των 7 βιομηχανικών χωρών στη Φλόριντα το Σαββατοκύριακο, είναι απίθανο, αναφέρει η Πειραιώς, οι Αμερικανοί να δεχθούν οποιαδήποτε ανακοίνωση που σηματοδοτεί προς τις αγορές ότι η πτώση του δολαρίου πρέπει να σταματήσει.

Η τράπεζα καταλήγει στο ότι τόσο η ανάγκη διατήρησης υψηλών ρυθμών ανάπτυξης εν όψει εκλογών στην Αμερική όσο και η μέχρι στιγμής άρνηση της Κίνας και της Ιαπωνίας να ανατιμήσουν τα νομίσματά τους συνηγορούν στη διατήρηση του status quo.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v