Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημόσιο: Δανεικά 18 δισ. ευρώ σε μόλις 40 μέρες

Το 1/3 του ετήσιου δανεισμού του 2009 έχει αντλήσει μέσα στις πρώτες μέρες του έτους το ΥΠΟΙΟ. Το Δημόσιο έχει ήδη δανειστεί 18 δισ. και πρέπει να βρει πλέον μόλις 10 δισ. για να καλύψει τις λήξεις 28 δισ. του α΄ 6μήνου.

  • της Έλενας Λάσκαρη
Δημόσιο: Δανεικά 18 δισ. ευρώ σε μόλις 40 μέρες
Το ένα τρίτο του ετήσιου δανεισμού του 2009 έχει αντλήσει μέσα στις πρώτες σαράντα μέρες του έτους το υπουργείο Οικονομικών.

Με εκδόσεις εντόκων γραμματίων, τριετών και πενταετών ομολόγων καθώς και μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης με ομάδα τεσσάρων τραπεζών, το ελληνικό δημόσιο έχει ήδη δανειστεί 18 δισ. ευρώ και πρέπει να βρει πλέον μόλις 10 δισ. ευρώ για να καλύψει τις λήξεις 28 δισ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου.

Στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους επικρατεί αισιοδοξία για την εξεύρεση των αναγκαίων κεφαλαίων, αναγνωρίζεται όμως από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ότι το κόστος δανεισμού παραμένει υψηλό.

Παρά την αποκλιμάκωση των spreads, η διαφορά απόδοσης ελληνικού και γερμανικού δεκαετούς ομολόγου ήταν χθες στις 218 μονάδες βάσης από 20 - 30 μονάδες έναν χρόνο νωρίτερα. Βέβαια στα τέλη Ιανουαρίου το spread είχε εκτιναχτεί έως και τις 306 μονάδες.

Χθες το Δημόσιο άντλησε μέσω τριετών ομολόγων 7 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,90% πάνω από το mid spread της ευρωζώνης. Η τιμολόγηση του ομολόγου θα γίνει σήμερα και η απόδοση αναμένεται να κυμανθεί στο 4,40%- 4,45%.

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν αποφασίσει ακόμα αν την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθεί η δυνατότητα και πάλι στα φυσικά πρόσωπα να αγοράσουν μέσω χρηματιστηριακών και τραπεζών τα τριετή ομόλογα με αφορολόγητες αποδόσεις εφόσον διακρατηθούν έως τη λήξη τους.

Το αποτέλεσμα του πειράματος των «λαϊκών» ομολόγων της πενταετίας έχει βάλει σε σκέψεις τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για το κατά πόσο θα το επαναλάβουν την επόμενη εβδομάδα με τα τριετή ομόλογα που εκδόθηκαν χθες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v