Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρου: Κόβει την τιμή η Citi- Τι λένε οι ΑΧΕ

Ανώτερα των συγκλινουσών εκτιμήσεων χαρακτηρίζουν οι αναλυτές τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα Κύπρου, ενώ επισημαίνουν την ανησυχία τους για την επιδείνωση της πιστωτικής ποιότητας.

Κύπρου: Κόβει την τιμή η Citi- Τι λένε οι ΑΧΕ
Ανώτερα των συγκλινουσών εκτιμήσεων χαρακτηρίζουν οι αναλυτές τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα Κύπρου, ενώ επισημαίνουν την ανησυχία τους για την επιδείνωση της πιστωτικής ποιότητας και την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στα 3,25 από 4 ευρώ προηγουμένως περικόπτει η Citi την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, επισημαίνοντας τα έκτακτα κέρδη από συναλλαγματικές συναλλαγές που, όπως επισημαίνει, καλλώπισαν την εικόνα των κερδών.

Ο οίκος, σε έκθεσή του με ημερομηνία 3 Φεβρουαρίου, περικόπτει τις προβλέψεις του για τα κέρδη ανά μετοχή κατά 25% το 2009 και κατά 28% το 2010, κυρίως λόγω των υψηλότερων προβλέψεων και των εκτιμώμενων χαμηλότερων ρυθμών ανάπτυξης των μη σχετιζόμενων με τόκους εσόδων (non NII).

Η JP Morgan σε έκθεσή της με ημερομηνία 3 Φεβρουαρίου επισημαίνει ότι οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία της τράπεζας το 2009 είναι υψηλότερες των δικών της εκτιμήσεων. Τα δάνεια για το 2008, αναφέρει,  ανακοινώθηκαν υψηλότερα του αναμενομένου, ενώ χαρακτηρίζει τις  καταθέσεις χαμηλές, τονίζοντας ότι «είναι ορατή η επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού».

Εκτίμηση της JP Morgan είναι πως επίκειται επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού όχι μόνο της Τράπεζας Κύπρου, αλλά και όλων των τραπεζών της περιοχής εντός του 2009. Με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις του οίκου, η τράπεζα διαπραγματεύεται με πολλαπλασιαστή κερδών στο 4,9 το 2009 και το 2010.

Η HSBC αναφέρει πως τα αποτελέσματα έτους, αν και ξεπέρασαν τις συγκλίνουσες προβλέψεις φτάνοντας στα 506 εκατ. ευρώ, ήταν «εξωραϊσμένα» λόγω των έκτακτων εσόδων  που προέκυψαν από το συνάλλαγμα στο τέταρτο τρίμηνο του 2008.

Η ίδια χρηματιστηριακή τονίζει την τριμηνιαία αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ αναφέρεται στην προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων της διοίκησης για τα κέρδη του 2009 έως τα 300 - 400 εκατ. ευρώ (οι προβλέψεις της HSBC αναφέρονται στα 380 εκατ. ευρώ και το consensus του Bloomberg στα 350 εκατ. ευρώ).

Στη θετική πλευρά των μεγεθών, η Alpha Finance επισημαίνει την τάση ταχείας αύξησης των δανείων, παρά την παγκόσμια κρίση, καθώς και τον «ρευστό» ισολογισμό της τράπεζας. Στην αρνητική, η χρηματιστηριακή υπογραμμίζει ότι η ικανοποιητική τάση σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού αντιστράφηκε και οι καταθέσεις επιβραδύνθηκαν σε τριμηνιαία βάση.

Ανησυχία για την ποιότητα του ενεργητικού εκφράζει και η Marfin Analysis, καθώς πιστεύει ότι το αυξημένο κόστος ευκαιρίας μπορεί να έχει πιο καταλυτικά αποτελέσματα στο 2009 και στο 2010 λόγω της επιδείνωσης του κλίματος στις αγορές όπου δραστηριοποιείται η Τράπεζα Κύπρου.

Μια άλλη πηγή ανησυχίας στην οποία αναφέρεται η Marfin είναι η μείωση των καταθέσεων στην εγχώρια αγορά - κάτι που πιθανόν θα σημάνει την ανάγκη για περαιτέρω περικοπή στη δανειακή ανάπτυξη προκειμένου να διατηρηθεί η αναγκαία ρευστότητα της τράπεζας. Για την ώρα, η χρηματιστηριακή διατηρεί τις εκτιμήσεις της, αλλά δεν αποκλείει υποβαθμίσεις στη συνέχεια.

Υποβάθμιση της τιμής-στόχου και των εκτιμήσεών της για την Τράπεζα Κύπρου με διατήρηση της σύστασης «Equalweight» προαναγγέλλει η Euroxx στο ημερήσιο report της, επισημαίνοντας τις χαμηλότερες προβλέψεις της τράπεζας για την κερδοφορία της το 2009. Η τρέχουσα εκτίμηση της Euroxx για τα κέρδη του έτους είναι στα 456 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, χθες, η Εθνική - Π&K προχώρησε σε υποβάθμιση της τιμής-στόχου στα 3,5 ευρώ, από τα 4,5 ευρώ, για την Τράπεζα Κύπρου, διατηρώντας σύσταση «outperform» .
Η Εθνική - Π&Κ τόνισε πως προχώρησε στη μείωση της τιμής-στόχου εξαιτίας της αναμενόμενης μείωσης τόσο του δανεισμού όσο και των καταθέσεων, αλλά και των αυξημένων προβλέψεων για επισφάλειες μέσα στο 2009.

Ωστόσο, η διατήρηση της σύστασης «outperform», παρά τη μείωση του στόχου στα 3,5 ευρώ, υποδηλώνει αύξηση της τάξης του 57% από την τιμή κλεισίματος της μετοχής στα 2,24 ευρώ (3/2/2009).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v