Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγνατία: Ψυχολογία και ρευστότητα καθοδηγούν το ΧΑ

Η θετική ψυχολογία και η ρευστότητα θα συνεχίσουν να καθοδηγούν την αγορά σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αναφέρει η Εγνατία ΑΧΕ στο εβδομαδιαίο report της, όπου μεταξύ άλλων προχώρησε σε υποβάθμιση συστάσεων για μια ομάδα μετοχών, ως αποτέλεσμα της ισχυρής ανόδου στην οποία επιδόθηκαν.

Εγνατία: Ψυχολογία και ρευστότητα καθοδηγούν το ΧΑ
Η θετική ψυχολογία και η ρευστότητα θα συνεχίσουν να καθοδηγούν την αγορά σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, σύμφωνα με την Εγνατία ΑΧΕ, η οποία στο εβδομαδιαίο report της (16 Ιανουαρίου) αναφέρει μεταξύ άλλων πως προχώρησε σε υποβάθμιση συστάσεων για μια ομάδα μετοχών, ως αποτέλεσμα της πρόσφατης ισχυρής ανόδου στην οποία επιδόθηκαν.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, ένας αριθμός μετοχών, από το σύνολο των τίτλων που παρακολουθεί, έφτασε –ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασε– τις τιμές–στόχους που είχε θέσει.

Αναλυτικότερα, οι τίτλοι των Chipita και Κυριακίδης υποβαθμίστηκαν από την Εγνατία ΑΧΕ σε ”συσσώρευση” από ”αγορά”, ενώ για τις μετοχές των Inform Λύκος, Intracom και Μαΐλλης αναθεώρησε καθοδικά τη σύσταση σε ”διακράτηση” από ”συσσώρευση”.

Παράλληλα, η Εγνατία ΑΧΕ υπενθυμίζει πως πρόσφατα εξέδωσε ανάλυση για την Hyatt, στην οποία αναφέρονταν οι προοπτικές που προκύπτουν για τον όμιλο από την ανακαίνιση του Καζίνο της Πάρνηθας, με αναβάθμιση της τιμής–στόχου στα 11,7 ευρώ και της σύστασης σε ”αγορά” από ”συσσώρευση”.

Σε ό,τι αφορά την υψηλή κεφαλαιοποίηση, η χρηματιστηριακή επισημαίνει πως ο τραπεζικός κλάδος, αλλά και οι μετοχές των ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ, αναμένεται να συνεχίσουν να προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Παράλληλα, συμπληρώνει πως από τον χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζει τους μετοχικούς τίτλους των: Τιτάν, Intralot, Επιχειρήσεις Αττικής, Notos Com, Elmec (την κάλυψη της οποίας σημειώνει πως θα ξεκινήσει σύντομα), Hyatt, Γερμανός, Folli Follie και Τεχνική Ολυμπιακή.

Αναφορικά με την εικόνα της Σοφοκλέους, η Εγνατία εκτιμά πως παραμένει αισιόδοξη, συμπληρώνοντας πως υποστηρίζεται από τη θετική εικόνα των διεθνών αγορών, αλλά και από τις ευνοϊκές εγχώριες εξελίξεις (όπως τα θετικά πολιτικά γεγονότα), τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τις ευοίωνες προοπτικές του τραπεζικού κλάδου, καθώς και τις σχετικά ελκυστικές αποτιμήσεις που παρατηρούνται, για ορισμένες όμως μόνο μετοχές.

Ωστόσο, το τμήμα ανάλυσης της χρηματιστηριακής επισημαίνει πως δεν μπορεί να εντοπίσει κάποιο πλεονέκτημα από πλευράς αποτίμησης για το σύνολο της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία σημειώνεται πως διαπραγματεύεται 15,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2004, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης των κερδών ανά μετοχή προβλέπεται πως θα διαμορφωθεί στο 14%.

Επίσης, η Εγνατία ΑΧΕ αναφέρει πως η θετική ψυχολογία έχει προσελκύσει σημαντικές εισροές κεφαλαίων στην εγχώρια αγορά Αμοιβαίων Κεφαλαίων. Οι εισροές αυτές προσέθεσαν ρευστότητα στο όλο σύστημα και έδωσαν περαιτέρω ώθηση στην αγορά.

Πάντως, η χρηματιστηριακή τονίζει πως από ένα σημείο και μετά το ”ράλι” της αγοράς ήταν αποτέλεσμα αφενός της θετικής ψυχολογίας και αφετέρου της ρευστότητας που δημιουργήθηκε, με τα θεμελιώδη μεγέθη των εταιριών και τις αποτιμήσεις τους να διαδραματίζουν δευτερεύοντα ρόλο στις αποφάσεις των επενδυτών.

Ωστόσο, η Εγνατία ΑΧΕ εκτιμά πως οι επενδυτές θα στραφούν και πάλι στα θεμελιώδη στοιχεία των επιχειρήσεων, κυρίως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της χρήσης του 2003, που αναμένεται να ξεκινήσει περί τα τέλη Ιανουαρίου και να κορυφωθεί στο δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v