Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τιτάν: Πώς είδαν οι ΑΧΕ την απόφαση για Lake Belt

Αρνητική εξέλιξη, αλλά με περιορισμένες επιπτώσεις, λόγω των συνθηκών της αγοράς καθώς και του σχεδιασμού της εταιρίας, χαρακτηρίζουν οι αναλυτές την απόφαση του Περιφερειακού Πρωτοδικείου της Ν. Φλόριντα για το Lake Belt.

Τιτάν: Πώς είδαν οι ΑΧΕ την απόφαση για Lake Belt
Αρνητική εξέλιξη, αλλά με περιορισμένες επιπτώσεις, λόγω των συνθηκών της αγοράς καθώς και του σχεδιασμού της εταιρίας, χαρακτηρίζουν οι αναλυτές την απόφαση του Περιφερειακού Πρωτοδικείου της Ν. Φλόριντα με την οποία ακυρώνονται με άμεση ισχύ όλες οι άδειες για εξόρυξη στα λατομεία της περιοχής Lake Belt.

Πιο αναλυτικά:

Η Eurobank Sec. αναφέρει πως κατά τα φαινόμενα η υπόθεση θα πάρει περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι αναμενόταν για να λήξει. Σημειώνει πως αν και η απόφαση που ελήφθη συνιστά έναν παράγοντα ρίσκου για τη μακροπρόθεσμη θέση του Τιτάνα στην αγορά της Φλόριντα, ωστόσο δεν αλλάζει τα μεσοπρόθεσμα θεμελιώδη του ομίλου. Εκτιμά επίσης πως η αβεβαιότητα σχετικά με την τελική απόφαση για την υπόθεση έχει ήδη προεξοφληθεί, ενώ η συνεχιζόμενη κρίση στην αγορά κατοικίας της Φλόριντα «αποδυναμώνει» την επίπτωση από την αγορά υλικών από τρίτους.

Η χρηματιστηριακή διατηρεί την «ουδέτερη» στάση της για την Τιτάν (βραχυμεσοπρόθεσμα), καθώς εκτιμά πως θα συνεχιστεί η αδυναμία στον κλάδο του τσιμέντου παγκοσμίως, αλλά και στις κύριες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρία.

Η Εθνική - Π&Κ αναφέρει ότι με μια πρώτη ματιά η απόφαση αυτή αποτελεί εμφανώς αρνητική εξέλιξη για τις δραστηριότητες της Τιτάν στη Φλόριντα, που αντιστοιχούν στο 50% περίπου των δραστηριοτήτων του ομίλου στις ΗΠΑ.

Κάνει παράλληλα τρεις παρατηρήσεις:

α) Η εξέλιξη αυτή έχει πολύ μικρή επίπτωση για την Τιτάν το 2009, λόγω του σχεδιασμού της εταιρίας που μπορεί να εξασφαλίσει κανονικά επίπεδα παραγωγής στο Pennsuco.
β) Υπάρχει αυξημένη αβεβαιότητα μακροπρόθεσμα, καθώς η εξορυκτική δραστηριότητα στο Lake Belt σταματά και πάλι, μετά την απόφαση.
γ) Θετικές για την εταιρία θεωρούνται οι νέες άδειες που αναμένεται να εκδοθούν εντός του 2009 με βάση τη μελέτη του Αμερικανικού Στρατού.
Η χρηματιστηριακή διατηρεί την «ουδέτερη» σύστασή της για τη μετοχή της Τιτάν.

Η HSBC, από την πλευρά της, παραπέμπει σε έκθεσή της στις 31 Οκτωβρίου 2008 (όπου μείωνε την τιμή-στόχο για την Τιτάν στα 14,5 ευρώ ανά μετοχή από 27,3 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση «neutral»), στην οποία αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι μια πιθανή δυσμενής απόφαση για την υπόθεση Lake Belt αποτελεί αρνητικό ρίσκο για την εταιρία, τονίζοντας ότι το πιθανό κλείσιμο του ορυχείου Pennsuco θα «αφαιρούσε» 13 εκατ. ευρώ και 15 εκατ. ευρώ από τις εκτιμήσεις για τα ενοποιημένα EBITDA του 2009 και του 2010 αντίστοιχα.

Αρνητική εξέλιξη χαρακτηρίζει την απόφαση η Proton Bank, η οποία τονίζει ωστόσο ότι η Τιτάν βρίσκεται πλέον σε καλύτερη θέση για να χειριστεί την απαγόρευση, δεδομένου ότι η ζήτηση για υλικά είναι σημαντικά χαμηλότερη και πως η εταιρία έχει συγκεντρώσει αποθέματα και έχει βρει νέα «κανάλια» προκειμένου να εξασφαλίσει τα υλικά της.

Έτσι, η χρηματιστηριακή θεωρεί ότι οι επιπτώσεις της απόφασης δεν θα είναι τόσο έντονες όσο θα ήταν πριν, τόσο σε επίπεδο όγκου όσο και σε επίπεδο περιθωρίων κέρδους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v