Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι εκτιμάται για Γερμανό και Μυτιληναίο στο 2003

Eκτιμήσεις για τα οικονομικά μεγέθη των εταιριών Γερμανός και Μυτιληναίος στο οικονομικό έτος 2003 περιέχουν τα πρωινά reports των Marfin και Eurobank Securities, τα οποία επικαλούνται δημοσιεύματα του Τύπου.

Τι εκτιμάται για Γερμανό και Μυτιληναίο στο 2003
Εκτιμήσεις που στηρίζονται κυρίως σε δημοσιεύματα του Τύπου περιέχουν τα πρωινά reports των Marfin Hellenic ΑΧΕΠΕΥ και Eurobank Securities για τα οικονομικά αποτελέσματα 2003 των εταιριών Γερμανός και Μυτιληναίος.

Συγκεκριμένα για τη Γερμανός η Marfin επικαλείται δημοσιεύματα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία η διοίκηση φέρεται να αναμένει ενοποιημένες πωλήσεις για το οικονομικό έτος 2003 ύψους 720 εκατ. ευρώ και ρυθμούς ανάπτυξης κερδών ανά μετοχή της τάξης του 25%-30%.

Οι προβλέψεις της ίδιας της χρηματιστηριακής κάνουν λόγο για πωλήσεις στα 716 εκατ. ευρώ και EPS growth στο 35%. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) που έχει προβλέψει η διοίκηση δεν περιλαμβάνονται τα ΚΑΕ.

Για το 2004, η διοίκηση κάνει λόγο για ρυθμούς αύξησης των πωλήσεων της τάξης του 15% και των κερδών κατά 20%, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις της Marfin.

Η Eurobank Securities συμπληρώνει πως η Γερμανός συνεχίζει να επεκτείνεται στην αγορά της Ανατολικής Ευρώπης, γεγονός το οποίο σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρίας θα συμβάλει κατά περίπου 30% στα έσοδα του ομίλου το 2005, έναντι 14% που είναι σήμερα.

Η Eurobank Securities επισημαίνει πως οι προαναφερθείσες εκτιμήσεις είναι ανάλογες των προβλέψεών της, ενώ καταλήγει πως διατηρεί τη θετική της στάση για τη μετοχή της Γερμανός.

Αναφορικά με τη Μυτιληναίος, η Marfin σχολιάζοντας και πάλι δημοσιεύματα του Τύπου, εκτιμά ότι οι πωλήσεις της μητρικής θα είναι χαμηλότερες κατά 15% έναντι του περσινού έτους και θα διαμορφωθούν στα 131 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας του δολαρίου έναντι του ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη θα φτάσουν τα 6 εκατ. ευρώ έναντι 8 εκατ. ευρώ το 2002.

Σύμφωνα εξάλλου με τις ίδιες πηγές, το μέρισμα ανά μετοχή της Μυτιληναίος για το 2003 θα μείνει αμετάβλητο στο 0,05 ευρώ - ελαφρά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της Marfin που έκαναν λόγο για 0,06 ευρώ.

Σχολιάζοντας το ύψος του μερίσματος της Μυτιληναίος, η Eurobank Securities αναφέρει πως είναι ανάλογο των εκτιμήσεών της, ενώ συμπληρώνει πως στα τέλη Φεβρουαρίου η εταιρία θα ανακοινώσει pro-forma ενοποιημένο ισολογισμό με βάση τα ΔΛΠ, ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει και τα μεγέθη της ΕΛΒΟ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v