Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΧΑΕ: Στα 3,6 ευρώ "κόβει" την τιμή η MS

Σε μείωση της τιμής-στόχου για την ΕΧΑΕ στα 3,6 ευρώ ανά μετοχή, από 9,75 ευρώ προηγουμένως, προχωρά η Morgan Stanley, με έκθεσή της στις 27 Ιανουαρίου για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, δίνοντας σύσταση “underweight”.

ΕΧΑΕ: Στα 3,6 ευρώ κόβει την τιμή η MS
Σε μείωση της τιμής-στόχου για την ΕΧΑΕ στα 3,6 ευρώ ανά μετοχή, από 9,75 ευρώ προηγουμένως, προχωρά η Morgan Stanley, με έκθεσή της στις 27 Ιανουαρίου για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, δίνοντας σύσταση “underweight”.

Ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της ΕΧΑΕ έχουν υπερεκτιμηθεί από την αγορά, σημειώνοντας πως οι προβλέψεις του consensus κάνουν λόγο για μείωση των κερδών κατά 47% το 2009, σε σχέση με το 2007, ενώ η Morgan Stanley αναμένει υποχώρησή τους κατά 76%.

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, η αποτίμηση της ΕΧΑΕ φαίνεται ελκυστική, σε σχέση με τα ιστορικά επίπεδα, ενώ χαρακτηρίζει ως ενδιαφέρουσες τις δυνατότητες που σχετίζονται με τις επιστροφές κεφαλαίου, δεδομένου ότι το 50% περίπου της κεφαλαιοποίησης της αγοράς είναι σε μετρητά.

Ως εν δυνάμει καταλύτες για την μετοχή, αναφέρει:
- τις μειώσεις στις τιμές ή την περαιτέρω υποχώρηση της ελληνικής αγοράς μετοχών, που ενδέχεται να πιέσει τα έσοδα από συναλλακτικές δραστηριότητες,
- την συμπίεση του πολλαπλασιαστή κερδών καθώς η ΕΧΑΕ διαπραγματεύεται με discount έναντι των ευρωπαϊκών αγορών,
- την πιθανή προσέγγιση για εξαγορά από άλλο χρηματιστήριο,
- την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της άρσης των περιορισμών για το short selling και
- την ανακοίνωση περαιτέρω ειδικών μερισμάτων ή αγοράς ιδίων μετοχών.

Ως "κλειδιά" για την αποτίμηση της ΕΧΑΕ χαρακτηρίζει τις ισχνές συναλλαγές των ελληνικών μετοχών το 2009 (αναμένει ημερήσια αξία συναλλαγών 122 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 75% σε σχέση με το 2007), την αρνητική λειτουργική "μόχλευση" (αν και τονίζεται η αξιοπιστία της διοίκησης της ΕΧΑΕ όσον αφορά τον περιορισμό του κόστους, που δημιουργεί εμπιστοσύνη για το guidance) και την υψηλή παραγωγή ρευστότητας.

Η Morgan Stanley δίνει τρία σενάρια για την μετοχή της ΕΧΑΕ:

Το αισιόδοξο σενάριο κάνει λόγο για πιο ήπια πτώση, εκτιμώντας τα κέρδη ανά μετοχή στα 0,48 ευρώ. Ο πολλαπλασιαστής θα ανακάμψει κοντά στον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 15 το 2009, ο όγκος των συναλλαγών θα διαμορφωθεί 40% πάνω από το βασικό σενάριο στα 170 εκατ. ευρώ ημερησίως, ενώ η τιμολόγηση των μετοχών θα είναι σταθερή σε σχέση με το 2008, στις 7,75 μονάδες βάσης. Η τιμή-στόχος με βάση το σενάριο αυτό θα αυξηθεί στα 7,92 ευρώ ανά μετοχή.

Το βασικό σενάριο του διεθνούς οίκου κάνει λόγο για κυκλικές πιέσεις που φρενάρουν τον ρυθμό ανάπτυξης της κερδοφορίας, εκτιμώντας τα κέρδη ανά μετοχή στα 0,32 ευρώ. Ο πολλαπλασιαστής 12 δίνει δίκαιη τιμή 3,84 ευρώ, που «μεταφράζεται» σε τιμή στόχο 4,22 ευρώ.

Το απαισιόδοξο σενάριο βλέπει σοβαρή μείωση του όγκου των συναλλαγών, με τα κέρδη ανά μετοχή να εκτιμώνται στα 0,27 ευρώ και την τιμή-στόχο στα 2,97 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v