Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

M. Lynch: Βλέπει νέα διεύρυνση spread με bund

Περαιτέρω αύξηση στο κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου προέβλεψε ο επικεφαλής επενδύσεων της Merrill Lynch, κ. Gary Dugan, σε εκδήλωση του οίκου σε μεγάλο αθηναϊκό ξενοδοχείο.

  • του Δημήτρη Γλύστρα
M. Lynch: Βλέπει νέα διεύρυνση spread με bund
Περαιτέρω αύξηση στο κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου προέβλεψε ο επικεφαλής επενδύσεων της Merrill Lynch, κ. Gary Dugan, σε εκδήλωση του οίκου σε μεγάλο αθηναϊκό ξενοδοχείο.

Ο αναλυτής της M.L. ήταν απαισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας "εάν εισέλθει για τα καλά στην κρίση με τόσο υψηλά ελλείμματα". Ωστόσο, χαρακτήρισε τις φήμες για ελληνική χρεοκοπία "τρελές".

Ο κ. Dougan προέβλεψε ότι το spread των ελληνικών ομολόγων έναντι του bund θα αυξηθεί περαιτέρω, όμως καθησύχασε τις ανησυχίες λέγοντας ότι η αύξηση θα είναι της τάξεως των 25, 50 ή 75 μονάδων βάσης και όχι παραπάνω, όπως ακούστηκε.

Αναφερόμενος στις τράπεζες, ο κορυφαίος αναλυτής σχολίασε: "Είναι λάθος να απαιτείται από τις τράπεζες να δανείσουν τώρα στις επιχειρήσεις. Αν κάνουν κάτι τέτοιο, δεν θα λειτουργούν ως εμπορικές τράπεζες, αλλά ως κρατικές".

Ο κ. Dugan υπογράμμισε τη σημασία που έχει η ευελιξία, όταν μια οικονομία είναι σε κρίση. Αυτή η ευελιξία, τόνισε, επιτυγχάνεται μέσω των αγοροπωλησιών συναλλάγματος.

Συνεπώς, θεώρησε αρκετά πιθανή την περίπτωση εξόδου από την ευρωζώνη για χώρες της νότιας Ευρώπης στα επόμενα δύο χρόνια. Κάτι τέτοιο, είπε, πιθανότατα θα υπαγορευτεί και από την υποτίμηση που θα υποστούν οι μισθοί στις χώρες αυτές έναντι των υπόλοιπων χωρών-μελών της ευρωζώνης.

Χαρακτήρισε την περίοδο «οδυνηρή» για την Ελλάδα και συνέστησε περιορισμό των φοροαπαλλαγών και περιστολή των δαπανών.

Η Merrill Lynch συνιστά αγορά ευρωπαϊκών μετοχών αλλά και ομολόγων υψηλής ποιότητας, σημείωσε ο αναλυτής. Έκανε λόγο για ένα δύσκολο 2009 και πιθανότατα για δύσκολο 2010, ενώ εξέφρασε την προτίμησή του σε μερισματική απόδοση από ποιοτικές μετοχές.

Ο ίδιος συνέστησε αποφυγή ομολόγων υψηλού ρίσκου από αναδυόμενες αγορές, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στη συνέχεια του 2009 να φανούν ελκυστικές επενδύσεις όπως πολύτιμα μέταλλα και χρυσός, επιλεγμένοι κυκλικοί τομείς της οικονομίας αλλά και- κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους- τα ακίνητα.

Προέβλεψε ότι η ανάκαμψη στις τιμές μετοχών του καταναλωτικού κλάδου δεν θα διατηρηθεί.

Η κρίση

Αναφερόμενος στην κρίση, υπογράμμισε ότι είναι η μεγαλύτερη του καιρού μας και περιέγραψε τη διαδρομή έως την κατάρρευση: χαμηλά επιτόκια- χαμηλός πληθωρισμός- ελεύθερες πιστώσεις- μόχλευση δανείων- μαζική αύξηση πιστωτικών παραγώγων- έκρηξη εξαγορών και συγχωνεύσεων- άνοδος τιμών- υπερθέρμανση- αύξηση επιτοκίων- κατάρρευση.

Ο ίδιος επεσήμανε τη σημασία που θα έχει στην αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης η συμβολή των κυβερνήσεων, τόσο στην κατεύθυνση των φοροαπαλλαγών, όσο και στην κατεύθυνση των δαπανών.

Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, προέβλεψε ότι αυτός θα επιμείνει, ενώ δεν θεωρεί πολύ πιθανό το ενδεχόμενο του διαρκούς αποπληθωρισμού. «Η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει επιθετική και καινοτόμος προκειμένου να αντισταθμιστεί αυτή η απειλή».

Ο κ. Dugan προέβλεψε ότι δεν έχουμε ακόμη ακούσει όλα τα δυσάρεστα νέα από τις τράπεζες, καθώς και ότι έρχονται νέες εθνικοποιήσεις. Αρνητικές είναι οι εκτιμήσεις του και για τα ελληνικά ιδρύματα, αφού προβλέπει επιδείνωση στην περιοχή των Βαλκανίων και περισσότερα προβλήματα για τις εγχώριες τράπεζες.

Εκτίμηση του κ. Dugan είναι πως ακόμα και το αναθεωρημένο σχέδιο ενίσχυσης της οικονομίας των ΗΠΑ του Ομπάμα δεν θα αρκέσει, και κατά την εκτίμησή του, στα μέσα της χρονιάς θα αναγκαστεί να ανακοινώσει και νέα μέτρα.

Ισοτιμίες και εμπορεύματα

Ο κ. Dugan θεωρεί ότι το δολάριο, αν και θα ανακάμψει έναντι του ευρώ μεσοπρόθεσμα, φτάνοντας τον Ιούνιο του 2009 στο 1,12 δολ., μακροπρόθεσμα θα δεχτεί πιέσεις (φτάνοντας στο 1,24 δολ. τον ερχόμενο Δεκέμβριο) κυρίως λόγω των δανείων που έχουν εκδοθεί και θα εκδοθούν στο νόμισμα αυτό.

«Όλο και περισσότεροι επενδυτές με ρωτούν για τρόπους να αγοράσουν φυσικό χρυσό. Όχι συμβόλαια ή κάτι τέτοιο, αλλά αληθινές ράβδους χρυσού. Αυτό δεν το έχω ξαναδεί», είπε ο ίδιος, προβλέποντας αύξηση της τιμής του μετάλλου. Η πρόβλεψη για το πετρέλαιο κάνει λόγο για διακύμανσή του το 2009 στην περιοχή των 43- 45 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v