Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Πως σχολιάζουν οι ΑΧΕ τα στοιχεία Q4 2008

Θετικοί εμφανίζονται οι αναλυτές για τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Εθνική αναφορικά με την πορεία των μεγεθών της στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, αν και επισημαίνουν τις τάσεις σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Εθνική: Πως σχολιάζουν οι ΑΧΕ τα στοιχεία Q4 2008
Θετικοί εμφανίζονται οι αναλυτές για τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Εθνική Τράπεζα αναφορικά με την πορεία των μεγεθών της στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, αν και επισημαίνουν τις ελαφρά ανησυχητικές τάσεις σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και κυρίως αυτά που προέρχονται από Τουρκία και ΝΑ. Ευρώπη.

Αντίστοιχα των εκτιμήσεών της χαρακτηρίζει η Eurobank Securities, τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Εθνική Τράπεζα σχετικά με τις επιδόσεις της στο τελευταίο τρίμηνο του 2008.

Η χρηματιστηριακή αναφέρει πως διατηρεί την ουδέτερη στάση της για τη μετοχή, καθώς αναμένει να υπάρξει απότομη αύξηση των προβλέψεων έως τις 120 μονάδες βάσης το 2009, κυρίως ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης της πιστωτικής ποιότητας στην Τουρκία και τη ΝΑ. Ευρώπη (η εκτιμώμενη επίπτωση στην κερδοφορία του ομίλου είναι στο 18%).

Συνολικά, θετικά, ήταν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Εθνική αναφέρει η HSBC, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις σε ό,τι αφορά την ποιότητα του ενεργητικού και την ισχυρή κεφαλαιακή βάση. Η τράπεζα, τονίζει η χρηματιστηριακή, διαθέτει υψηλά επίπεδα ρευστότητας που δίνει με το παραπάνω στην τράπεζα τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει την απορρύθμιση στις πιστωτικές αγορές και να χρηματοδοτήσει υγιή επέκταση.

Ισχυρή παραμένει η επέκταση των βασικών δραστηριοτήτων της Εθνικής στην Ελλάδα, αναφέρει η Proton Bank, επισημαίνοντας ότι έχει σημαντικά επιβραδυνθεί στην Τουρκία και τη ΝΑ. Ευρώπη.

Παράλληλα, η υποβάθμιση στο τουρκικό και το ρουμανικό νόμισμα διαβρώνει την αξία των διεθνών στοιχείων και πιθανότατα θα μεταφραστεί και αυτή σε λιγότερα κέρδη. Ακόμα, η τάση βελτίωσης των μεγεθών που αφορούν στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φαίνεται να αντιστρέφεται με την "κίνηση" στην Τουρκία να αποτελεί το πιο ανησυχητικό στοιχείο της ανακοίνωσης.

Αντίστοιχα των εκτιμήσεών της χαρακτηρίζει η Alpha Finance, τα όσα ανακοίνωσε χθες η Εθνική Τράπεζα, εξαιρώντας τα στοιχεία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Τουρκία, όπου το ποσοστό έφτασε το 3,2% από 2,6% προηγουμένως. Εκτίμηση της χρηματιστηριακής είναι ότι η Εθνική είναι καλά τοποθετημένη για να αντιμετωπίσει την καταιγίδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v