Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΘΕ: Παρουσίαση του θεσμού των ETFs

Τον θεσμό των ETFs και του Alpha ETF FTSE ATHEX 20, παρουσίασαν από κοινού, στην ΕΘΕ, το Χρηματιστήριο Αθηνών και η διαχειρίστρια εταιρεία του πρώτου ETF Alpha Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ.

ΕΘΕ: Παρουσίαση του θεσμού των ETFs
Τον θεσμό των Exchange Traded Funds (ETFs) και του Alpha ETF FTSE ATHEX 20, παρουσίασαν χθες από κοινού, στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών, το Χρηματιστήριο Αθηνών και η διαχειρίστρια εταιρεία του πρώτου ETF Alpha Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ, με αφορμή την επέτειο 1 έτους λειτουργίας του πρώτου ελληνικού ETF.

Από την πλευρά του Χρηματιστηρίου Αθηνών παρέστησαν οι κύριοι Γκίκας Μάναλης, Γενικός Διευθυντής Γενική Δ/νση Ανάπτυξης Προϊόντων & Υπηρεσιών και Παντελής Λάμπρου, Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προώθησης Προϊόντων καθώς και η κα. Έρη Κόρακα, Product Manager ενώ από την πλευρά της Alpha Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ μίλησαν οι Πάρις Καράσσο, Γενικός Διευθυντής, Βιολέτα Σπυροπούλου, Γιάννης Σίμος, Institutional Sales Head Senior Fund Manager και Παναγιώτης Αντωνόπουλος, Επικεφαλής Μετοχικών Χαρτοφυλακίων.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της ΕΘΕ, στην παρουσίαση της η Alpha Asset παρουσίασε τα πλεονεκτήματα του ETF τα οποία συνοψίζονται στην συνεχή διαπραγμάτευση και διάχυση της τιμής, την ευκολία στις συναλλαγές με μία μόνο κίνηση, την διαφοροποίηση & διασπορά του επενδυτικού κινδύνου και τα πολύ χαμηλά κόστη σε σχέση με άλλα επενδυτικά οχήματα.

Το ETF είναι ένα προσιτό επενδυτικό όχημα για όλους που απευθύνεται σε ιδιώτες επενδυτές, θεσμικούς επενδυτές, και Hedge Funds οι οποίοι έτσι επενδύουν σε ένα Aμοιβαίο Kεφάλαιο παθητικής διαχείρισης, το οποίο διαπραγματεύεται όπως οι μετοχές (πχ. ωράριο λειτουργίας, δανεισμός, ανοιχτές πωλήσεις) και δίνει άμεση έκθεση σε όλες σχεδόν τις κεφαλαιαγορές.

Τα παραπάνω στοιχεία εξηγούν την επιτυχία των ETFs τα οποία ξεκίνησαν στις ΗΠΑ το 1990 και στην ΕΕ το 2000. Με στοιχεία του Δεκεμβρίου 2008 λειτουργούν διεθνώς 1.590 ETFs σε 42 χρηματιστήρια με κεφάλαια υπό διαχείριση US$ 711 δις. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2011 τα υπό διαχείριση κεφάλαια θα ξεπεράσουν τα US$ 2 τρις διεθνώς. Η τεράστια αυτή αποδοχή έγινε με μέσο ρυθμό ανάπτυξης περίπου 40% την τελευταία δεκαετία και τα ETFs αποτελούν πλέον benchmarks για τις περισσότερες αγορές πραγματοποιώντας όγκους συναλλαγών που αγγίζουν το 1/3 του συνολικού όγκου των χρηματιστηρίων που διαπραγματεύονται.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έδωσε πληροφορίες για τα επόμενα βήματα ανάπτυξης της αγοράς αυτής στην Ελλάδα τα οποία περιλαμβάνουν την πρωτογενή εισαγωγή νέων ΔΑΚ καθώς και την δευτερογενή εισαγωγή είδη εισηγμένων ΔΑΚ σε άλλες αγορές. Έτσι για τα επόμενα ΔΑΚ, τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έκδοση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την δημιουργία ΔΑΚ με βάση τον Γενικό δείκτη Χ.Α., ο οποίος απεικονίζει την τάση των μετοχών των εισηγμένων εταιρειών που διαπραγματεύονται στην Κατηγορία Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης του Χ.Α.

Εν συνεχεία και εκτιμώντας βέβαια τις εξελίξεις στις κεφαλαιαγορές, το Χ.Α. προσανατολίζεται στην δημιουργία ETF στον FTSE/Χ.Α. Liquid Mid, ο οποίος απεικονίζει την τάση των μετοχών των 20 μεγαλύτερων σε όρους αξίας συναλλαγών εταιριών του δείκτη FTSE/Athex Mid 40 και στον FTSE/Χ.Α.-Χ.Α.Κ. Τραπεζικός Δείκτης, ο οποίος είναι ο κοινός δείκτη που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο της Κύπρου.

Τέλος ήδη έχει γίνει γνωστή η πρόθεση δημιουργίας του ETF GT30, ο οποίος είναι ο κοινός δείκτης των χρηματιστηρίων της Κωνσταντινούπολης και της Αθήνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v