Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚ: ”Στενό μαρκάρισμα” για τα πιστωτικά υπόλοιπα

Το θέμα της χρήσης πιστωτικών υπολοίπων πελατών ΑΧΕ για την κάλυψη χρεωστικών υπολοίπων, άλλων πελατών, επανέρχεται στο προσκήνιο, ενόψει τέλους έτους. Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, σειρά εταιριών θα πρέπει ως το τέλος του έτους να έχει κατατεθειμένα σε τράπεζες, ποσά ισοδύναμα με το συνολικό πιστωτικό υπόλοιπο των πελατών της.

ΕΚ: ”Στενό μαρκάρισμα” για τα πιστωτικά υπόλοιπα
Το θέμα της χρήσης πιστωτικών υπολοίπων πελατών ΑΧΕ για την κάλυψη χρεωστικών υπολοίπων, άλλων πελατών, επανέρχεται στο προσκήνιο, ενόψει τέλους έτους.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, σειρά εταιριών θα πρέπει ως το τέλος του έτους να έχει κατατεθειμένα σε τράπεζες, ποσά ισοδύναμα με το συνολικό πιστωτικό υπόλοιπο των πελατών τους, να αποδεικνύουν δηλαδη οτι δεν τα χρησιμοποιούν.

Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται επίσημα, έχουν υπάρξει και σχετικές επιστολές προς ορισμένες ΑΧΕ, οι οποίες ερμηνεύονται ως ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, να αποτρέψει την χρήση πιστωτικών υπολοίπων πελατών ΑΧΕ (πελατών δηλαδή που έχουν μετρητά στο λογαριασμό τους) για την χρηματοδότηση άλλων πελατών των ιδίων ΑΧΕ που αγοράζουν μετοχές χωρίς να καταβάλλουν έγκαιρα, όπως προβλέπεται, τα χρήματα για την αγορά των τίτλων.

Σημειώνεται επίσης ότι, σύμφωνα με άλλες πηγές, παρατηρείται και το φαινόμενο να εμφανίζονται ως πιστωτικοί πελάτες (τα χρήματα των οποίων χρησιμοποιούνται προφανώς για τη χρηματοδότηση άλλων, χρεωστικών πελατών) μέτοχοι χρηματιστηριακών εταιριών, αντί να χρησιμοποιούνται άλλες περισσότερο ”ορθόδοξες” μέθοδοι για την χρηματοδότηση των πελατών.

Κατά την εκτίμηση ορισμένων χρηματιστηριακών κύκλων, οι κινήσεις προσαρμογής κάποιων ΑΧΕ σε αυτά τα δεδομένα ίσως αποτελεί έναν από τους παράγοντες για τους οποίους εκδηλώνονται πιέσεις σε μετοχές της μικρής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς λογαριασμοί με χρεωστικά υπόλοιπα που όντως χρηματοδοτούντο από τα πιστωτικά υπόλοιπα άλλων πελατών, ρευστοποιούνται.

Πηγές προσκείμενες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, διευκρίνιζαν πάντως οτι δεν υπάρχει θέμα ”κρίσης” στις ΑΧΕ κι ότι απλά εντείνονται σιγά σιγά οι έλεγχοι ορθής και σύμφωνης με τους κανόνες λειτουργίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v