Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Morgan Stanley: Βλέπει μείωση κερδών 43% το 2009

Υπομονή έως την επόμενη αγορά "ταύρων" η οποία ενδέχεται να ξεκινήσει εντός του 2009 προτείνει η Morgan Stanley σε έκθεσή της (5/1) όπου συνιστά αγορές σε κυκλικές εταιρίες με ισχυρούς ισολογισμούς. 10 προτάσεις από Ελλάδα.

Morgan Stanley: Βλέπει μείωση κερδών 43% το 2009
Υπομονή έως την επόμενη αγορά "ταύρων" η οποία ενδέχεται να ξεκινήσει εντός του 2009 προτείνει η Morgan Stanley σε έκθεσή της "European Strategy" (5/1) όπου συνιστά αγορές σε κυκλικές εταιρίες με ισχυρούς ισολογισμούς.    

Η Mοrgan Stanley αναφέρει ότι οι μεγάλες κρίσεις οδηγούν σε μεγάλες αγοραστικές ευκαιρίες, "αλλά όχι ακόμη". Ο οίκος εκτιμά ότι τα θεμελιώδη μεγέθη των ευρωπαϊκών εταιριών δεν έχουν φτάσει στα κατώτατα σημεία τους και οι αποτιμήσεις δεν είναι ακόμη στο φθηνότερο σημείο τους. "Στις αγορές αρκούδων η υπομονή είναι χρυσή αρετή και βασική επιδίωξη είναι η διατήρηση του κεφαλαίου", σημειώνει. 

Ο οίκος περιμένει μείωση της εταιρικής κερδοφορίας κατά 43% φέτος, με τις τιμές των αμερικανικών ακινήτων να "αγγίζουν" το χαμηλότερο σημείο τους το 2010. Η επόμενη αγορά "ταύρων" ενδέχεται να ξεκινήσει ένα ή δυο τρίμηνα πριν από το κατώτατο σημείο στα εταιρικά κέρδη. 

Η Morgan Stanley στην παρούσα φάση είναι 5% "overweight" σε ρευστό, "neutral" σε μετοχές και 5% "underweight" σε κρατικά ομόλογα.

Σε κλαδική βάση, ο οίκος προτείνει επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες, σε καταναλωτικά είδη και στην ενέργεια, ενώ συνιστά αποφυγή του κλάδου των βιομηχανιών. Ειδικότερα, οι 10 κορυφαίες επιλογές της είναι οι μετοχές των Telefonica, SES, Roche, BAT, Carnical, Accor, BP, Kuhenne+Nagel, Thomas Cook και Nokia.

Παράλληλα, προτείνει διάφορα καλάθια μετοχών με βάση διαφορετικές στρατηγικές. Στο πλαίσιο αυτό, δίνει σύσταση για short στη μετοχή της ΔΕΗ.

Παράλληλα, στις επιλογές αξίας (με βάση τα κριτήρια του Benjamin Graham), συγκαταλέγονται οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Ελλάκτωρ, της Coca Cola, του Τιτάνα, καθώς και τους τίτλους των Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Intralot (επιλογές αξίας με βάση κριτήρια private equity).

Τέλος, τονίζει ότι η επόμενη κρίση του 2009 ενδέχεται να σχετίζεται με επίμνονο στασιμοπληθωρισμό, με γεωπολιτικούς παράγοντες, με τάσεις προστατευτισμού των χωρών ή με πιθανή ανικανότητα των κυβερνήσεων να διαχειριστούν το υψηλό χρέος.   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v