Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Π&Κ: Τι λέει για τιτλοποίηση ακινήτων των τραπεζών

Στην τιτλοποίηση των στεγαστικών δανείων ή της ακίνητης περιουσίας το 2004, πριν από την εφαρμογή των ΔΛΠ, εκτιμά η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ πως θα προχωρήσει η πλειονότητα των εισηγμένων τραπεζών, αφενός σε μία προσπάθεια να βελτιωθούν οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και αφετέρου για λόγους χρηματοδότησης.

Π&Κ: Τι λέει για τιτλοποίηση ακινήτων των τραπεζών
Στην τιτλοποίηση των στεγαστικών δανείων ή της ακίνητης περιουσίας το 2004, πριν από την εφαρμογή των ΔΛΠ, εκτιμά η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ πως θα προχωρήσει η πλειονότητα των εισηγμένων τραπεζών, αφενός σε μία προσπάθεια να βελτιωθούν οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και αφετέρου για λόγους χρηματοδότησης (funding).

Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, η χρηματιστηριακή στην καθημερινή ενημέρωση με ημερομηνία 15 Δεκεμβρίου 2003 και έναυσμα τα σχέδια της Εθνικής Τράπεζας που αφορούν στην τιτλοποίηση ακινήτων ύψους 600 – 650 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει πως στο τέλος Σεπτεμβρίου 2003 η λογιστική αξία της ακίνητης περιουσίας (οικόπεδα και κτίρια) της μητρικής ανερχόταν σε 745 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η χρηματιστηριακή συμπληρώνει πως η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται σε συνέχεια της ψήφισης ενός νέου νόμου (που ισχύει από τις 25 Ιουνίου 2003), ο οποίος καθόρισε το νομικό πλαίσιο της τιτλοποίησης στοιχείων του ενεργητικού.

Όπως επισημαίνει η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, η υπεραξία που θα προκύψει από την αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας σε τρέχουσες (market) τιμές θα αντισταθμίσει μέρος της εκτιμώμενης μείωσης των ιδίων κεφαλαίων λόγω της ενσωμάτωσης των υποχρεώσεων στα ασφαλιστικά ταμεία, της αναγνώρισης του κόστους αγοράς των ιδίων μετοχών στα ίδια κεφάλαια η/και των υποαξιών του χαρτοφυλακίου χρεογράφων.

Εξάλλου, το τμήμα ανάλυσης της χρηματιστηριακής υπενθυμίζει πως η Εθνική είχε αποτιμήσει τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα σε αντικειμενικές αξίες στη χρήση του 2002, που είχε ως αποτέλεσμα την καταγραφή υπεραξίας 221,8 εκατ. ευρώ και αντιστάθμισε ισόποσες υποαξίες του εμπορικού χαρτοφυλακίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v