Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΧΕ: Θετική η ψυχολογία και το διεθνές κλίμα

Θετική εκτιμούν οι ΑΧΕ ότι είναι η ψυχολογία της Σοφοκλέους, η οποία επηρεάζεται από την άνοδο των ξένων αγορών και τη σύλληψη Χουσεΐν. Ελλείψει εγχώριων επιχερηματικών νέων, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η τάση θα δοθεί από το εξωτερικό.

ΑΧΕ: Θετική η ψυχολογία και το διεθνές κλίμα
Τι εκτιμάται για τη σημερινή συνεδρίαση: Η εισροή κεφαλαίων από πλευράς θεσμικών επενδυτών από τη μια και η πορεία των ευρωπαϊκών αγορών από την άλλη εκτιμά η Εθνική ΑΧΕ πως θα παραμείνουν οι καταλύτες για τη διαμόρφωση της μεσοπρόθεσμης πορείας της αγοράς.

Για συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα τιμών κάνει λόγο η Marfin Hellenic, ενώ επισημαίνει πως η πιθανότητα για πτωτική κίνηση του Γενικού Δείκτη είναι περιορισμένη, καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον έχει αρχίσει και πάλι να επικεντρώνεται σε τραπεζικούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Επίσης, σύμφωνα με τη Marfin Hellenic, τα τελευταία διεθνή νέα και ο τρόπος με τον οποίο αυτά θα επηρεάσουν τις ξένες αγορές αναμένεται να αποτελέσουν τον κύριο παράγοντα διαμόρφωσης του Γενικού Δείκτη κατά το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης.

Τι έγινε την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου: Το αγοραστικό ενδιαφέρον σε Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank οδήγησε τον Γενικό Δείκτη κατά 0,19% υψηλότερα, όπως αναφέρει η Marfin Hellenic, η οποία επισημαίνει πως ο outperformer της εβδομάδας ΟΠΑΠ έκλεισε κατά 0,85% χαμηλότερα με καλούς ωστόσο όγκους.

Σύμφωνα με την Eurobank Securities, το διεθνές περιβάλλον παραμένει ευνοϊκό, ενώ και η εγχώρια ψυχολογία φαίνεται να είναι αρκετά καλή, διατηρώντας κατά συνέπεια το θετικό momentum.

Πάντως, η Eurobank Securities εκτιμά πως καθώς τα νέα σε εγχώριο επίπεδο παραμένουν περιορισμένα, η τάση της αγοράς αναμένεται να καθοριστεί από τις ξένες αγορές, ενώ συμπληρώνει πως όσο πλησιάζουμε τα Χριστούγεννα η επενδυτική δραστηριότητα θα βαίνει μειούμενη.

Τι έγινε την εβδομάδα 5/12/2003 – 12/12/2003: Τεχνικά, η ελληνική αγορά δείχνει να ”έχει” τα επίπεδα των 2.180 - 2.200 μονάδων, όπως αναφέρει στο Εβδομαδιαίο της Σχόλιο η Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ, η οποία επισημαίνει πως η μείωση της μεταβλητότητας σε επίπεδο Γενικού και η απροθυμία των πωλητών να προβούν σε ζωηρότερες κινήσεις σε πτωτικές συνεδριάσεις ενισχύουν την περιοχή στήριξης των 2.200 μονάδων.

Ίσως να μην είναι μακριά η χρονική στιγμή της βίαιης εκτόνωσης της αγοράς, συμπληρώνει η Magna Trust, καθώς εκτιμά πως και διαγραμματικά ο σχηματισμός ανοδικού τριγώνου οδεύει προς τη λήξη του αυξάνοντας τις πιθανότητες ζωηρότερης κίνησης, με τους αγοραστές να έχουν μεν τον πρώτο λόγο και τα τεχνικά σήματα εισόδου, αλλά να υστερούν σε μαζικότητα και πληθωρική παρουσία.

Σύμφωνα πάντα με τη Magna Trust, εναύσματα μπορούν να δοθούν από το μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων (εντός της ερχόμενης εβδομάδας ανακοινώνεται η απόφαση για τη Γενική Τράπεζα) ή από την περαιτέρω συνέχιση της ανόδου των ξένων αγορών. Τέλος, επισημαίνεται ότι την Παρασκευή 19/12 λήγουν οι σειρές παραγώγων Δεκεμβρίου επί δεικτών και μετοχών στην αγορά παραγώγων, καθώς και τα αντίστοιχα συμβόλαια σε Ευρώπη, Βρετανία και ΗΠΑ.

Η πλαγιοανοδική τάση που διαμορφώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση οδήγησε το Γενικό ∆είκτη στις 2.208,73 μονάδες, καταγράφοντας εβδομαδιαία κέρδη 21,50 μονάδων, όπως αναφέρει η Omega Bank στην Εβδομαδιαία της Ανάλυση, όπου συμπληρώνει πως η αξία συναλλαγών των τελευταίων συνεδριάσεων, η οποία παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, δεν δίνει σαφή εικόνα για τις προθέσεις τις αγοράς, ενώ ο περιορισμένος όγκος συναλλαγών ενδέχεται να δημιουργήσει συσσώρευση τιμών στα τρέχοντα επίπεδα.

Σύμφωνα με την Omega Bank, οι βραχυχρόνιες διακυμάνσεις μεταξύ των 2.200 μονάδων και των 2.250 μονάδων θα προσφέρουν ευκαιρίες σύντομων κερδών στους επενδυτές µε βραχυπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική.

Αντίθετα, συμπληρώνει η Omega Bank, αποφασιστική είσοδος πρέπει να γίνει µόνο µε την ανοδική διάσπαση της πρώτης αντίστασης στο επίπεδο των 2.250 μονάδων, συνοδευόμενη από ισχυρό όγκο συναλλαγών, καθώς θα ενισχύσει ιδιαίτερα τη βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ θα ανοίξει το δρόμο έως την επόμενη περιοχή αντίστασης στο επίπεδο των 2.290 μονάδων.

* Τα reports των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v