Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορική: Περιμένοντας καθαρό σήμα αγορών...

Υπερπουλημένος ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ, οι επιθετικές πωλήσεις έχουν σταματήσει, αλλά καθαρό σήμα αγορών θα δοθεί μόνο με την ανοδική διάσπαση των 1.770 μονάδων με αύξηση τζίρου, σημειώνει η Εμπορική.  

Εμπορική: Περιμένοντας καθαρό σήμα αγορών...
Συνεχίζεται η πλαγιολίσθηση του Γ.Δ., αλλά οι επιθετικές πωλήσεις έχουν σταματήσει. Η αγορά βρίσκεται σε φάση δημιουργίας μεσοπρόθεσμης βάσης τιμών, σε εύρος 200 μονάδων πέριξ των 1.800 μ., σημειώνει η Εμπορική στην εβδομαδιαία τεχνική ανάλυση.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της τράπεζας, οι τεχνικοί δείκτες εμφανίζουν υπερπουλημένο τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., αλλά καθαρό σήμα αγορών, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, θα δοθεί μόνο με την ανοδική διάσπαση των 1.770 μ., με παράλληλη αύξηση των συναλλαγών. 

Την εβδομάδα που διανύσαμε ο Γ.Δ. κινήθηκε πλαγιοκαθοδικά, σημειώνοντας χαμηλότερη τιμή στις 1.692,52 μ. Δεν υπήρξε ουσιαστική μεταβολή της τεχνική εικόνας των τελευταίων εβδομάδων, καθώς ο Γ.Δ. δεν κατόρθωσε να ξεφύγει από το καθοδικό κανάλι των τελευταίων 22 συνεδριάσεων.

Όπως αναφέρει η Εμπορική, θετική εξέλιξη θα αποτελέσει η υπέρβαση της πρώτης αντίστασης των 1.770 μ. (βραχυχρόνια trendline), με παράλληλη αύξηση του όγκου των συναλλαγών. Σε μια τέτοια εξέλιξη θα αυξηθούν οι πιθανότητες επέκτασης της ανοδικής κίνησης προς την επόμενη και καθοριστική αντίσταση των 1.945 μ. Αν την ξεπεράσει και αυτή, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την προσέγγιση των 2.065 μ. Μεσοπρόθεσμα, η ισχυρότερη περιοχή αντίστασης εντοπίζεται στην ευρύτερη περιοχή των 2.200 μ., η οποία μόνο αν διασπασεί θα μπορούμε να μιλάμε βάσιμα πια, για αντιστροφή της πολύμηνης πτωτικής τάσης. 

Το ζητούμενο στη παρούσα φάση είναι να αντέξει η ευρύτερη περιοχή στήριξης, που οριοθετείται πέριξ των χαμηλών έτους στις 1.626 μ. Αν επιβεβαιωθεί η αντοχή της (σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες), τότε για τις αρχές του 2009 θεωρούμε εφικτό στόχο τη ζώνη τιμών 2.200 μ. – 2.300 μ., όπου εκτιμούμε ότι θα κριθεί εκ νέου η τάση. 

Αρνητική εξέλιξη θα αποτελέσει η παραμονή του Γ.Δ. χαμηλότερα των 1.785 μ. για αρκετές συνεδριάσεις και προφανώς η τεχνική εικόνα θα χειροτερέψει σε ενδεχόμενη υποχώρηση χαμηλότερα των 1.626 μ., ιδιαίτερα αν πραγματοποιηθεί με παράλληλη αύξηση των συναλλαγών. Σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορεί να εντοπιστεί αξιόλογη στήριξη πριν από το χαμηλό του 2003 στις 1.462 μονάδες.

• Στηρίξεις: 1.695 μ. – 1.625 μ. – 1.513 μ. – 1.462 μονάδες.
• Αντιστάσεις: 1.770 μ. – 1.868 μ. - 1.945 μ., 2.065 μονάδες. 

Τεχνικοί δείκτες στο ημερήσιο γράφημα του Γ.Δ.: ο Macd διατηρεί το σήμα εισόδου (που έδωσε στις 31/10), ο Momentum (12 ημερών) διατηρείται σε αρνητικές ζώνες, αλλά εμφανίζει θετική απόκλιση την τελευταία εβδομάδα και ο RSI (14 ημερών) παραμένει σε ουδέτερες περιοχές 

Η συνολική τεχνική εικόνα αποθαρρύνει τους βραχυχρόνιους traders (ελλείψει σημαντικών διακυμάνσεων και χαμηλού όγκου συναλλαγών), αλλά δεν βλέπουμε κάποιον λόγο που πρέπει να αποθαρρύνει τους μακροπρόθεσμους επενδυτές από σταδιακές τοποθετήσεις, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Γ.Δ. απέχει μόλις 270 μονάδες από τα χαμηλά του 2003 και είναι πιθανό η χρηματιστηριακή αγορά στα τρέχοντα επίπεδα να έχει ήδη προεξοφλήσει τις αναμενόμενες (και ορατές) αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία και στις επιχειρήσεις για το έτος 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v