Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυνήγι για νέα deals από private equity funds

Νέου τύπου deals κυνηγούν στην Ελλάδα οι όμιλοι private equity. Η κρίση άλλαξε τα δεδομένα και τα funds συζητούν με Έλληνες επιχειρηματίες με στόχο να αποκτήσουν το free float των εταιριών τους.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Κυνήγι για νέα deals από private equity funds
Οκτώ μήνες μετά τη συμφωνία εξαγοράς της Νεοχημικής από private equity fund του Carlyle Group οι εταιρίες ιδιωτικών κεφαλαίων επιστρέφουν στο Χ.Α. Αυτή τη φορά δεν επιδιώκουν να αποκτήσουν ποσοστά από τους βασικούς μετόχους, αλλά να τους χρηματοδοτήσουν την έξοδο των εταιριών τους από το Χ.Α. αποκτώντας το 40% ως το 60% του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Με διαφορετικό προσανατολισμό και μοντέλο λειτουργίας λόγω κρίσης αλλά και με μερικά δισεκατομμύρια προς τοποθέτηση APAX, Bridge Point, BC Partner έχουν εξετάσει ήδη σειρά περιπτώσεις συμμετοχής σε ελληνικές εταιρίες.

Τι βρίσκεται στο μικροσκόπιό τους; Κλάδοι με αμυντικά χαρακτηριστικά, όπως τα τρόφιμα το health care και κάποιες εταιρίες οργανωμένου λιανεμπορίου. Κλάδοι με πρόσφορες πλέον συνθήκες ριζικής αναδιάρθρωσης, όπως οι τηλεπικοινωνίες. Και διεθνοποιημένες εταιρίες με ισχυρές ταμειακές ροές και αντοχές απέναντι στην κρίση.

Αρχικό ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και για συμμετοχή σε σύνθετα deals, στα οποία ο υψηλός αναλαμβανόμενος κίνδυνος αντισταθμίζεται σε σημαντικό βαθμό μέσω χρηματοοικονομικών εργαλείων.

Σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν στην πλειονότητα των συζητούμενων deals τα private equity δεν ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το 100% των εισηγμένων στο Χ.Α. εταιριών.

Συζητούν με τους επιχειρηματίες να χρηματοδοτήσουν την έξοδο των επιχειρήσεών τους από το χρηματιστήριο, αξιοποιώντας τις χαμηλές αποτιμήσεις. Προσφέρουν δηλαδή κεφάλαια για να διενεργηθούν δημόσιες προτάσεις ώστε μαζί με τον επιχειρηματία να ελέγξουν το 100% των εταιριών.

Το νέο μοντέλο λειτουργίας υπαγορεύεται από τις διαφορετικές συνθήκες, σχολιάζει έμπειρο στέλεχος της αγοράς, που προκάλεσε η αύξηση του κόστους δανεισμού και το deleverage. Τα private equity funds χρηματοδοτούν, πλέον, τις εξαγορές τους κατά 70% με ίδια κεφάλαια προκειμένου να βελτιώσουν την εκτιμώμενη απόδοση της επένδυσης. Τα δε τιμήματα που προσφέρουν δεν ξεπερνούν τις 3 φόρες τα EBITDA των επιχειρήσεων που βρίσκονται στο μικροσκόπιο.

Το γεγονός ότι κάποια από αυτά πρόλαβαν να αντλήσουν έως και τον Μάιο αρκετά δισεκατομμύρια από τους μεριδιούχους τους αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους που τα private equity funds πιέζονται για deals. Συνήθως η άντληση νέων κεφαλαίων συνοδεύεται από ρήτρες που επιτρέπουν στους μεριδιούχους να ζητήσουν πίσω τα λεφτά τους εφόσον αυτά δεν επενδυθούν σε ορίζοντα 9μήνου - 12μήνου. 

Επιπλέον, η αύξηση του κόστους δανεισμού και η μείωση της ζήτησης αλλάζουν το τοπίο για τις επενδύσεις που είχαν διενεργήσει τα private equity την τετραετία 2004-07. Ήδη κάποια από αυτά προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη συγκυρία και να βελτιώσουν ταυτόχρονα την απόδοσή τους εξαγοράζουν από τις τράπεζες τον δανεισμό των εταιριών τους.

Στην ελληνική αγορά έχουν ήδη διερευνήσει δύο περιπτώσεις στο health care εκ των οποίων η μια έχει "παγώσει" λόγω και των επιπτώσεων της κρίσης στην ελληνική οικονομία, ενώ η άλλη αναμένεται να κλιμακωθεί μετά τον Φεβρουάριο.

Ο κλάδος διαθέτει εξαιρετικά αμυντικά χαρακτηριστικά στην κρίση, ισχυρές ταμειακές ροές και σε κάποιες περιπτώσεις και μεγάλες ευκαιρίες καθώς διεθνώς εταιρίες που τα προηγούμενα χρόνια αγοράστηκαν από private equity funds και βαρύνονται σήμερα από δυσθεώρητο για τα νέα δεδομένα δανεισμό εκτιμάται ότι θα βγουν στο σφυρί τους επόμενους μήνες με πολύ ευνοϊκούς όρους για τους αγοραστές.

Ο δεύτερος κλάδος στον οποίο υπάρχει μεγάλη κινητικότητα είναι αυτός των τηλεπικοινωνιών.

Ήδη Altec Telecoms και Lannet έχουν βγει από το παιχνίδι μειώνοντας τον ανταγωνισμό, η HΟL προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου για να καλύψει την αρνητική καθαρή της θέση, ενώ μη εισηγμένη εταιρία λειτουργεί, σύμφωνα με την αγορά, χάρη στις προσωπικές επιταγές του βασικού της μετόχου και παίρνοντας από τον ΟΤΕ σχεδόν μέρα-μέρα πια άνοιγμα γραμμών. O κλάδος βρίσκεται ήδη σε φάση ριζικής αναδιάρθρωσης και ως εκ τούτου πιστεύεται ότι θα προκύψουν ευκαιρίες στο άμεσο μέλλον.

Τα private equities δεν ενδιαφέρονται βέβαια να μπουν συμμέτοχοι σε παρόχους σταθερής τηλεφωνίας και Ιnternet αν δεν έχουν εξασφαλίσει την ίδια στιγμή συμμαχίες ή ποσοστά σε operators και για τον λόγο αυτό οι πρώτες κρούσεις διενεργούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος private equities όπως το BC Partners και το Bridge Point δέχτηκαν κρούσεις και κατ' αρχάς αντέδρασαν θετικά για συμμετοχή τους -με μικρά ποσοστά- στην εξαγορά του 40% με 42% της Vivartia από το σχήμα Θεοδωρόπουλου - Olayan Group.

Προς το παρόν, η πλευρά Θεοδωρόπουλου προτιμά να καλύψει τα κεφάλαια που της λείπουν με συμμετοχή φιλικών ελληνικών κεφαλαίων, αν όμως η προσπάθεια δεν ευοδωθεί είναι πιθανόν να συμμετάσχουν και private equity funds.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v