Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΧΕ: Τάσεις συσσώρευσης και αποκόμισης κερδών

Για τάσεις αποκόμισης κερδών κάνουν λόγο οι ΑΧΕ κατά τη σημερινή συνεδρίαση, καθώς εκτιμούν πως ελλείψει σημαντικών εγχώριων εξελίξεων η Σοφοκλέους θα αναζητήσει κατεύθυνση από τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες διανύουν φάση διόρθρωσης.

ΑΧΕ: Τάσεις συσσώρευσης και αποκόμισης κερδών
Τι εκτιμάται για τη σημερινή συνεδρίαση: Από τις ξένες αγορές εκτιμά η Εθνική ΑΧΕ πως θα συνεχίσει η Σοφοκλέους να αναζητά κατεύθυνση, ενώ η χρηματιστηριακή επισημαίνει πως κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι ”αδύναμες” τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, σε συνδυασμό με την έλλειψη θετικών εξελίξεων, επηρέασαν τη σχετικά ευαίσθητη ψυχολογία.

Ηη Marfin Hellenic εκτιμά πως η μεταφορά ρευστότητας από τη Vodafone Panafon σε ΟΤΕ και CosmΟΤΕ θα συνεχιστεί την τρέχουσα εβδομάδα, αν και συμπληρώνει πως δεν θα πραγματοποιηθεί με ρυθμούς αντίστοιχους με αυτούς που κατεγράφησαν τις προηγούμενες ημέρες.

Επίσης, η Marfin Hellenic συμπληρώνει πως κι άλλες μετοχές φαίνεται να επωφελούνται από την αυξημένη ρευστότητα, και κυρίως οι εταιρίες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που ανακοίνωσαν πολύ καλά αποτελέσματα εννεαμήνου.

Εξάλλου, η EFG Eurobank Securities εκτιμά πως, ελλείψει σημαντικών εγχώριων εξελίξεων, η Σοφοκλέους θα αναζητήσει κατεύθυνση από τις ευρωπαϊκές αγορές, γεγονός το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει σε αποκόμιση κερδών, καθώς οι ξένες αγορές δείχνουν να διανύουν μια τάση διόρθωσης.

Από την πλευρά της η Εγνατία ΑΧΕ αναφέρει πως η ελαφριά τάση αποκόμισης κερδών που παρατηρήθηκε την Παρασκευή ενδέχεται να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, τάση ανάλογη και με των ξένων αγορών, συμπληρώνει η χρηματιστηριακή.

Πάντως, η Εγνατία ΑΧΕ επισημαίνει πως ο κίνδυνος για σημαντική διαφοροποίηση του Δείκτη είναι πολύ περιορισμένος, ενώ εκτιμά πως ενδέχεται να παρατηρηθούν τάσεις συσσώρευσης στα τρέχοντα ή σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Όπως αναφέρει η Omega Bank στην εβδομαδιαία επισκόπηση (28/11-5/12) με βάση την πορεία της αγοράς την προηγούμενη εβδομάδα, συνιστάται η σταδιακή τοποθέτηση στους επενδυτές με μεσοπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική, ενώ αντίθετα για τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές η διατήρηση των τιμών πάνω από το πρώτο επίπεδο στήριξης των 2.160 μονάδων θα θεωρηθεί ως σήμα τοποθετήσεων.

Η Omega Bank εκτιμά πως το τελευταίο θα ανοίξει τον δρόμο έως το επίπεδο των 2.200 μονάδων, που παραμένει η πρώτη περιοχή αντίστασης, ενώ θα αυξήσει τις πιθανότητες κίνησης των τιμών έως την επόμενη περιοχή αντίστασης των 2.230 μονάδων.

Τέλος, επισημαίνει η Omega Bank, σε περίπτωση αδυναμίας συγκράτησης των τιμών πάνω από το επίπεδο των 2.160 μονάδων, ο Δείκτης θα κινηθεί προς χαμηλότερα επίπεδα, ενώ η επόμενη περιοχή στήριξης που θα επιβεβαιώσει, εντοπίζεται στο επίπεδο των 2.130 μονάδων.

Σύμφωνα με τη Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ, το ”φλερτ” με τη διάσπαση των 2.200 μονάδων καθημερινά γίνεται όλο και πιο έντονο, ενώ η μικρής έκτασης διόρθωση από τις 2.200 μονάδες δεν μετέβαλε σε τίποτα την ανοδική βραχυπρόθεσμη τάση.

Πλέον, συμπληρώνει η Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ, οι 2.120-2.150 μονάδες φαίνονται ικανές να μπορούν να απορροφήσουν την προσφορά, καθώς κάτω από αυτά τα επίπεδα οι περισσότερες αποτιμήσεις προσεγγίζουν θεμελιώδεις και τεχνικές στηρίξεις τους, ενώ η διάσπαση της εν λόγω περιοχής απαιτεί τη διατήρηση των συναλλακτικών καθαρών όγκων πάνω από τα 120 εκατ. ευρώ.

Επίσης, το τμήμα ανάλυσης της Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει πως η αστοχία διάσπασης κρύβει τον κίνδυνο μιας απότομης πτώσης, καθώς η συνεχής καθυστέρηση σε μια συγκυρία με θετικό διεθνές κλίμα, θετικά εταιρικά νέα και ελαφρώς βελτιωμένη ρευστότητα θα ερμηνευθεί μάλλον ως αδυναμία παρά ως συγκέντρωση δυνάμεων.

Συμπερασματικά, καταλήγει η χρηματιστηριακή, μόνο η διάσπαση των 2.200 μονάδων μπορεί να προκαλέσει αλλαγή των δεδομένων και προσδιορισμό νέων στόχων για τον Γενικό Δείκτη και σαν εξέλιξη διατηρεί τις περισσότερες πιθανότητες.

Τι έγινε στη συνεδρίαση της Παρασκευής 5/12/2003: Με πτώση 0,33% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον ΟΤΕ να κλείνει κατά 0,2% υψηλότερα εν μέσω χαμηλών συναλλαγών, αναφέρει η Marfin Hellenic.

Η Marfin Hellenic συμπληρώνει πως η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε με πτώση 1,36% λόγω αποκόμισης κερδών, ενώ η Alpha Bank κινήθηκε οριακά χαμηλότερα, παρά την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 11 εκατ. νέων μετοχών.

* Τα reports των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v