Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Finance: Κριτική στα 9μηνα και νέες επιλογές

Με ”καλό μάτι” είδαν τα 9μηνα των εισηγμένων οι αναλυτές της Alpha Finance, οι οποίοι όμως επισημαίνουν την ”αδύναμη” λειτουργική κερδοφορία. Οι προβλέψεις για το ποσοστό αύξησης του EPS 2003, οι μετοχές που περιλαμβάνονται στη ”λίστα” των προτάσεών της.

Alpha Finance: Κριτική στα 9μηνα και νέες επιλογές
Θετική είναι η στάση την οποία υιοθετεί η Alpha Finance μετά την ανάγνωση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου 2003 των εισηγμένων εταιριών.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή στο μηνιαίο της report με ημερομηνία 3 Δεκεμβρίου και υπότιτλο ”Σε τροχιά σταθεροποίησης”, παρά τη στασιμότητα της λειτουργικής κερδοφορίας σε σχέση με τις πωλήσεις, το τελικό αποτέλεσμα (καθαρά πρo φόρων κέρδη) έχει ωφεληθεί από τα χαμηλότερα επιτόκια και τον περιορισμό των έκτακτων ζημιών των τελευταίων δύο χρόνων.

Ο ρυθμός αύξησης των καθαρών κερδών ανά μετοχή για το 2003 εκτιμάται πλέον ότι θα κινηθεί από 25% και πάνω, σε σχέση με το 2002, το οποίο όμως σημαίνει ότι ο πήχης θα βρίσκεται υψηλότερα όσον αφορά τον υπολογισμό των ρυθμών αύξησης των κερδών ανά μετοχή (EPS) του 2004 σε σχέση με το 2003.

Η ανάλυση της προ φόρων κερδοφορίας, στα διάφορα ”τμήματα” της αγοράς, επισημαίνει στο ίδιο report η Alpha Finance, αποκαλύπτει τον μεγάλο βαθμό συγκέντρωσης των συνολικών κερδών στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. Μόλις 35 μετοχές, αναφέρει η Alpha Finance, συνεισφέρουν το 85%-90% της κερδοφορίας όλων των εισηγμένων τίτλων.

Όπως αναφέρεται, οι κλάδοι των βασικών μετάλλων, της βιομηχανίας, της υγείας, των ΜΜΕ και της τεχνολογίας εμφάνισαν φτωχή κερδοφορία, αντίστοιχη αυτής του εξαμήνου.

Στη λίστα των συνιστώμενων μετοχών, η Alpha περιλαμβάνει πλέον τις Intralot, Stet Hellas και Chipita, ενώ εξαιρεί τη Vodafone, λόγω της προσφοράς από τη βρετανική Vodafone.

Ετσι, τη ”recommended list” της Alpha Finance αποτελούν τώρα οι Coca-Cola 3E, Stet Hellas, Ακτωρ, Τεχνική Ολυμπιακή, Intracom, Intralot, Γερμανός, Notos Com, Μυτιληναίος, Μέτκα, Σαράντης, Ρόκας, Chipita και ΕΧΑΕ.

Αναφερόμενη στα αποτελέσματα εννεαμήνου των τραπεζών, η Alpha Finance τονίζει ότι ισχυροποίησαν την άποψή της πως το 2003 είναι δυνατόν να αποτελέσει σχετικά καλή χρονιά για τον κλάδο.

”Παρά το γεγονός ότι λειτουργούμε σε ένα περιβάλλον αυξημένης πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας”, επισημαίνει η Alpha Finance, ”πιστεύουμε ότι ο όγκος των κερδών απο χρηματοοικονομικές συναλλαγές που καταγράφηκε στο εννεάμηνο του 2003 θα μπορούσε να επανεμφανιστεί στο 2004, χωρίς να ”χαλάσει” την κατά πολύ βελτιωμένη ποιότητα των εσόδων”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v