Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς υποδέχθηκαν οι ΑΧΕ τα μεγέθη της Intracom

Στην επιβράδυνση των επενδύσεων στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, αλλά και στην ”αδύναμη” συμπεριφορά που παρουσίασε η αγορά της Ρουμανίας αποδίδει μερίδα των αναλυτών τα χαμηλότερα του αναμενομένου αποτελέσματα εννεαμήνου της Intracom. Πώς σχολιάζουν Εθνική, Marfin, Π&Κ και Εγνατία.

Πώς υποδέχθηκαν οι ΑΧΕ τα μεγέθη της Intracom
Χαμηλότερα των προσδοκιών χαρακτηρίζει η Εθνική ΑΧΕ, στο πρωινό της report, τα αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοίνωσε ο όμιλος της Intracom, σύμφωνα με την οποία τα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας υποχώρησαν κατά 51%.

Όπως αναφέρει σχετικά η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ στην καθημερινή ενημέρωση με ημερομηνία 1 Δεκεμβρίου 2003, θα προχωρήσει σε προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεών της για τα μεγέθη της Intracom στο σύνολο του 2003.

Μεταξύ άλλων η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει πως σε ενοποιημένη βάση τα αποτελέσματα εννεαμήνου είχαν μηδενική συνεισφορά στα κέρδη προ φόρων μετά δικαιωμάτων.

Επιπρόσθετα, η Π&Κ αναφέρει πως η μετοχή της Intracom έχει παρουσιάσει άνοδο 27,3% από την αρχή του έτους, μολονότι υπήρξαν αρνητικές εκπλήξεις στα αποτελέσματα, λόγω των προσδοκιών βελτίωσης των ταμειακών ροών από την πώληση του 9,43% στη Vodafone Panafon και της ρύθμισης των χρεών της Cosmorom ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, η Marfin Hellenic αποδίδει τα χαμηλότερα του αναμενομένου αποτελέσματα εννεαμήνου 2003 της Intracom στην επιβράδυνση των επενδύσεων στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, αλλά και στην αδύναμη συμπεριφορά της αγοράς της Ρουμανίας.

Όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή στο πρωινό της report (1/12/2003), η εικόνα των αποτελεσμάτων της Intracom στο εννεάμηνο είναι ”χειρότερη” από του πρώτου εξαμήνου του έτους, ενώ σημειώνει πως το περιθώριο των EBITDA υποχώρησε κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, διαμορφούμενο στο 21%.

Σε επίπεδο τριμήνου, η Marfin αναφέρει πως τα EBITDA συρρικνώθηκαν κατά 69% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002, καθώς διαμορφώθηκαν στα 9,5 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας εννεαμήνου του ομίλου της Intracom κινήθηκαν κατά 21% χαμηλότερα των εκτιμήσεων της Marfin και κατά 11% χαμηλότερα των συγκλινουσών προβλέψεων, όπως σχολιάζει η χρηματιστηριακή.

Τα κέρδη προ φόρων του ομίλου στο τρίτο τρίμηνο του έτους ανήλθαν σε μόλις 1 εκατ. ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει πως είναι πολύ δύσκολο για τη διοίκηση να φτάσει τους στόχους που έχει θέσει στο σύνολο του έτους, τονίζει η Marfin

Επίσης, η χρηματιστηριακή συμπληρώνει πως η Intracom εξασφάλισε συμβόλαια ύψους 319 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2003, με το ανεκτέλεστο να φτάνει στα 1,26 δισ. ευρώ, ενώ τα νέα συμβόλαια από την 1/10/2003 ως τις 26/11/2003 ανήλθαν στα 81 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στον συνολικό δανεισμό της εταιρίας, έφτασε στα τέλη Σεπτεμβρίου στα 507 εκατ. ευρώ, τονίζει η Marfin, η οποία αναφέρει παράλληλα πως την Παρασκευή (28/11) η Intracom μεταβίβασε το 9,43% της Vodafone Panafon στη Vodafone plc προς 6,18 ευρώ ανά μετοχή, και πως από τη συναλλαγή θα καταγράψει κεφαλαιακά κέρδη ύψους 31,8 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της η Εγνατία ΑΧΕ αναφέρει πως η Intracom ”απογοήτευσε” για ένα ακόμη τρίμηνο, με αποτελέσματα τα οποία ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων της αγοράς.

Μεταξύ άλλων, η Εγνατία ΑΧΕ επισημαίνει στο πρωινό της report πως θα αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της όσον αφορά στα μεγέθη της Intracom στο σύνολο του έτους, αν και –όπως σημειώνει– θα συμπεριλάβει τα κεφαλαιακά κέρδη που αποκόμισε η εταιρία από την πώληση της συμμετοχής της στη Vodafone Panafon.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v