Εθνική-Π&Κ: Θετικές εκπλήξεις στα μεγέθη τριμήνου

Παρόλο που τα αποτελέσµατα του 3ου τριµ. ’08 (όπως και του 2ου) είχαν περισσότερες θετικές εκπλήξεις, η επισκόπηση των αποτελεσµάτων είναι αρνητική δεδοµένου του δυσµενούς
µακροοικονοµικού περιβάλλοντος.

Εθνική-Π&Κ: Θετικές εκπλήξεις στα μεγέθη τριμήνου
Παρόλο που τα αποτελέσµατα του 3ου τριµ. ’08 (όπως και του 2ου) είχαν περισσότερες θετικές εκπλήξεις, η επισκόπηση των αποτελεσµάτων είναι αρνητική δεδοµένου του δυσµενούς
µακροοικονοµικού περιβάλλοντος
, αναφέρει η Εθνικη-Π&Κ στην τριμηνιαία ανασκόπηση που εξέδωσε.
 
Βελτίωση του παγκόσµιου µακροοικονοµικού περιβάλλοντος και της πιστωτικής αγοράς θα συνέβαλαν σε σηµαντική ανάκαµψη, κυρίως στις τράπεζες και στις µετοχές µε υψηλό συντελεστή beta, αναφέρει στην ανασκόπησή της η χρηματιστηριακή.

Κατά την υπό εξέταση περίοδο (Σεπτέµβριος – Νοέµβριος ’08) η αγορά παρουσίασε πτώση της τάξης του 43%, κυρίως λόγω της παγκόσµιας πιστωτικής κρίσης, των αρνητικών αποτελεσµάτων των εταιριών και του επιδεινούµενου µακροοικονοµικού περιβάλλοντος για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Στα θετικά, η χρηματιστηριακή τονίζει την ελκυστική αποτίµηση, το βελτιωµένο ανταγωνιστικό περιβάλλον για τον ΟΤΕ, το χαµηλότερο κόστος πρώτων υλών για τη ?ΕΗ και τα καλύτερα των αναµενοµένων αποτελέσµατα των ΟΠΑΠ και Motor Oil.

Οι θετικές εκπλήξεις υπερίσχυσαν των αρνητικών για δεύτερο συνεχόµενο τρίµηνο.

Θετικές εκπλήξεις, αναφέρει η έκθεση, αποτέλεσαν οι µετοχές των Αεροπορία Αιγαίου, Αγροτική Τράπεζα, Ελλάκτωρ, Καταστήµατα Αφορολογήτων Ειδών, Ταχυδροµικό Ταµιευτήριο, Motor Oil, Μυτιληναίος Συµµετοχών, Οργανισµός Λιµένος Πειραιώς, ΟΠΑΠ και Σαράντης.

Χειρότερα των αναµενοµένων αποτελέσµατα από τις Alpha bank, Blue Star, Emporiki Bank, Fourlis, Frigoglass, Χαλκόρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Intralot και Τιτάν.

Σύµφωνα µε τις συγκλίνουσες εκτιµήσεις της αγοράς, κατά το υπό εξέταση τρίµηνο οι αναθεωρήσεις εκτιµήσεων για το 2008 ήταν περισσότερες για την Ευρώπη και για το 2009 περισσότερες για την Ελλάδα.

Η Εθνική-Π&Κ εκτιμά πως η Ελλάδα έχει καλύτερες προοπτικές αύξησης της κερδοφορίας από την Ευρώπη τόσο για το 2008 (1,6% έναντι –10,7%) όσο και για το 2009 (5,3% έναντι 3,6%) δικαιολογώντας υψηλότερες αποτιµήσεις.

Οι υπό παρακολούθηση εταιρίες διαπραγµατεύονται 6,8x (φορές) τα εκτιµώµενα κέρδη του ‘08 έναντι 9x της Ευρώπης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v