Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Προβλέψεις από Εθνική, EFG, Marfin για 9μηνο

Αύξηση της τάξεως του 13,1%-14% εκτιμούν οι Εθνική ΑΧΕ, EFG Sec και Marfin πως θα παρουσιάσουν τα έσοδα του ομίλου του ΟΤΕ στο εννεάμηνο, ως αποτέλεσμα της ενοποίησης της RomTelecom, με τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη ωστόσο να υποχωρούν κατά 13,1%-14,5%. Οι εκτιμήσεις για τα EBITDA, τι προβλέπουν οι συγκλίνουσες.

ΟΤΕ: Προβλέψεις από Εθνική, EFG, Marfin για 9μηνο
Στην ενοποίηση της RomTelecom αποδίδουν οι Εθνική ΑΧΕ, EFG Sec και Marfin Hellenic την κατά 13,1%-14% προβλεπόμενη αύξηση των πωλήσεων του ΟΤΕ για το εννεάμηνο του 2003, καθώς, όπως επισημαίνουν, εξαιρουμένης της τελευταίας, τα έσοδα εκτιμάται πως θα παρουσιάσουν πτώση.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τα καθαρά κέρδη, αναμένεται για το ίδιο χρονικό διάστημα υποχώρηση της τάξεως του 13,1%-14,5%.

Σημειώνεται πως τα αποτελέσματα εννεαμήνου του ΟΤΕ αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο 26 Νοεμβρίου 2003.

Ειδικότερα, η Εθνική ΑΧΕ εκτιμά πως τα ενοποιημένα έσοδα του ΟΤΕ στο εννεάμηνο του 2003 αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση της τάξεως του 14%, διαμορφούμενα στα 3,658 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Εθνική ΑΧΕ, τα EBITDA προβλέπεται πως θα ενισχυθούν στο εξεταζόμενο διάστημα κατά 8,5% και θα φτάσουν στα 1,41 δισ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη να υποχωρούν κατά 13,1%, στα 346 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η EFG Eurobank Securities εκτιμά πως τα ενοποιημένα έσοδα του Οργανισμού θα ενισχυθούν στο εννεάμηνο του 2003 κατά 12,7%, διαμορφούμενα στα 3,623 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η EFG Eurobank Securities συμπληρώνει πως, εξαιρουμένης της RomTelecom, τα έσοδα του ΟΤΕ στο εξεταζόμενο διάστημα αναμένεται να παρουσιάσουν πτώση 3,8%, κυρίως λόγω –όπως επισημαίνει– της κατά 12% μείωσης στο μερίδιο αγοράς της σταθερής τηλεφωνίας.

Τα ενοποιημένα EBITDA του ΟΤΕ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της EFG Eurobank Securities, αναμένεται να ενισχυθούν στο εννεάμηνο κατά 8,3%, διαμορφούμενα στα 1,407 δισ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο περιθώριο να υποχωρήσει κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες, και συγκεκριμένα στο 38,8%, κυρίως ως αποτέλεσμα της ενοποίησης της RomTelecom.

Όσον αφορά στα καθαρά κέρδη του ομίλου, η χρηματιστηριακή προβλέπει πτώση 14,5%, καθώς εκτιμά πως θα διαμορφωθούν στα 339 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, σε ξεχωριστή ανάλυση με ημερομηνία 18 Νοεμβρίου 2003, η EFG Eurobank Securities συμπληρώνει πως η μετοχή του ΟΤΕ έχει ”υποαποδώσει” τόσο έναντι των ευρωπαϊκών ομοειδών επιχειρήσεων όσο και της εγχώριας αγοράς, γεγονός το οποίο αποδίδει στη συνεχιζόμενη μείωση του μεριδίου αγοράς και στις καθυστερήσεις που αφορούν στην επίτευξη περισσότερο αποδοτικής δομής σχετικά με το κόστος.

Παράλληλα, η χρηματιστηριακή επισημαίνει πως προβλέπει περαιτέρω μείωση του μεριδίου αγοράς στη σταθερή τηλεφωνία κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του έτους, με τις ”νέες” δραστηριότητες ωστόσο (όπως οι γραμμές internet, ISDN κ.λπ.) να ενισχύονται.

Από την πλευρά της η Marfin Hellenic εκτιμά πως ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ΟΤΕ για το εννεάμηνο του 2003 θα φτάσει στα 3,65 δισ. ευρώ (με βάση τα Αμερικανικά Λογιστικά Πρότυπα) παρουσιάζοντας άνοδο 13,4%.

Τα ενοποιημένα EBITDA του Οργανισμού αναμένεται να ενισχυθούν κατά 9,1% και να φτάσουν στα 1,42 δισ. ευρώ, με τα κέρδη προ φόρων ωστόσο να υποχωρούν κατά 7,5%, διαμορφούμενα στα 691,5 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, τα ενοποιημένα έσοδα αναμένεται να φτάσουν στα 3,645 δισ. ευρώ, τα EBITDA στα 1,418 δισ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη να υποχωρούν στα 337 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v