Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Θετικές κρίσεις από Marfin, Εγνατία και DB

”Ισχυρά” χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα εννεαμήνου της ΔΕΗ η Marfin, επισημαίνοντας την κατά 10% υπέρβαση των καθαρών κερδών, έναντι των εκτιμήσεών της, ενώ προσθέτει πως ενδέχεται να αναθεωρήσει προς τα πάνω την τιμή – στόχο των 20 ευρώ. Τι βλέπει η Εγνατία ΑΧΕ, η οποία διατηρεί τη σύσταση ”Buy”. Οι εκτιμήσεις της Deutsche Bank.

ΔΕΗ: Θετικές κρίσεις από Marfin, Εγνατία και DB
Σε προς τα πάνω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη ανά μετοχή 2003 της ΔΕΗ, αλλά και της τιμής – στόχου των 20 ευρώ αναμένεται να προχωρήσει η Marfin Hellenic, ενώ διατηρεί τη σύσταση ”outperform”.

Ειδικότερα, σε flash note με ημερομηνία 24 Νοεμβρίου 2003, η χρηματιστηριακή σχολιάζει τα μεγέθη εννεαμήνου της ΔΕΗ, τα οποία χαρακτηρίζει ”ισχυρά”, επισημαίνοντας πως κινήθηκαν οριακά υψηλότερα των εκτιμήσεών της, αλλά βάσει των συγκλινουσών προβλέψεων σε λειτουργικό επίπεδο.

Παράλληλα, το τμήμα ανάλυσης της χρηματιστηριακής αναφέρει πως τα καθαρά κέρδη εννεαμήνου της Επιχείρησης ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της κατά 10% λόγω υψηλότερων των αναμενόμενων έκτακτων εσόδων.

Στο flash note επισημαίνεται επίσης πως στο εννεάμηνο τα κόστη των καυσίμων της ΔΕΗ ενισχύθηκαν κατά 5,4%, γεγονός το οποίο το τμήμα ανάλυσης της χρηματιστηριακής πιθανολογεί πως οφείλεται περισσότερο στην ενισχυμένη συνεισφορά που είχαν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στη γενικότερη παραγωγική διαδικασία, παρά στις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου (οι οποίες και αντισταθμίστηκαν μερικώς από την ενδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου).

Σε ό,τι αφορά τα κέρδη ανά μετοχή της ΔΕΗ για το 2003, η Marfin σημειώνει πως ενδεχομένως θα τα αναθεωρήσει προς τα πάνω κατά περίπου 7% (ύστερα από κάποιες λεπτομέρειες που αναμένεται να ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια του σημερινού conference call).

Η αναβάθμιση των εκτιμήσεων της χρηματιστηριακής για τα κέρδη ανά μετοχή της ΔΕΗ αντανακλά –όπως επισημαίνεται– την καλύτερη της αναμενόμενης αύξηση της κατανάλωσης, τα υψηλότερα έκτακτα κέρδη, αλλά και το χαμηλότερο του αναμενομένου επιτόκιο.

Η Marfin καταλήγει πως παραμένει θετική για την Επιχείρηση.

Εξάλλου, ”θετικά” χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα εννεαμήνου της ΔΕΗ η Εγνατία ΑΧΕ σε flash note με ημερομηνία 24 Νοεμβρίου 2003.

Όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, τα μεγέθη εννεαμήνου της Επιχείρησης κινήθηκαν βάσει τόσο των δικών της όσο και των συγκλινουσών εκτιμήσεων της αγοράς.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Εγνατία ΑΧΕ συμπληρώνει πως δεν θα διαφοροποιήσει τις εκτιμήσεις της για τα μεγέθη της ΔΕΗ στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Αναλυτικότερα, το τμήμα ανάλυσης της Εγνατίας ΑΧΕ επισημαίνει πως ο κύκλος εργασιών της ΔΕΗ στο εξεταζόμενο διάστημα ενισχύθηκε κατά 17% ως αποτέλεσμα της κατά 6% αύξησης στην κατανάλωση, της κατά 3,85% ενίσχυσης των τιμολογίων τον Ιούλιο του 2002, αλλά και των εσόδων ύψους 193 εκατ. ευρώ που προήλθαν από τη ΔΕΣΜΗΕ.

Εξαιρουμένων των τελευταίων, η Εγνατία σημειώνει πως ο κύκλος εργασιών της ΔΕΗ αυξήθηκε στο εννεάμηνο κατά 9%, ποσοστό που συμβαδίζει με τις απόψεις της.

Τα καθαρά κέρδη της Επιχείρησης παρουσίασαν σημαντική αύξηση 76% στο εννεάμηνο, κατά 2,3% υψηλότερα των εκτιμήσεων της χρηματιστηριακής, η οποία συμπληρώνει πως τα χρηματοοικονομικά έξοδα μειώθηκαν στα 61,8 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της κατά 32,3% μείωσης στα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα, αλλά και ως αποτέλεσμα των κερδών από συναλλαγματικές διαφορές ύψους 34 εκατ. ευρώ που προήλθαν από την υποτίμηση του γεν έναντι του ευρώ.

Τέλος, αντίστοιχα με το consensus χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα της ΔΕΗ για το εννεάμηνο του 2003 (όσον αφορά στις κύριες δραστηριότητες ηλεκτρικής ενέργειας), σε alert note της Deutsche Bank για την Επιχείρηση.

Ωστόσο, η Deutsche Bank επισημαίνει ότι η οριακή υπέρβαση της κερδοφορίας έναντι των συγκλινουσών, αποδίδεται σε καθαρά έκτακτα έσοδα της τάξης των 8 εκατ. ευρώ, για τα οποία και προσθέτει ότι θα ζητήσει λεπτομέρειες στο conference call.

Παράλληλα, η Deutsche Bank υπενθυμίζει ότι μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου βρίσκεται σε ”research blackout”, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στις εκτιμήσεις της για την Επιχείρηση στο συγκεκριμένο report.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v