Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: Πως κατανέμεται το "πακέτο" στις τράπεζες

Θετική χαρακτηρίζει η UBS τη συμμετοχή των τραπεζών, την αποσαφήνιση των όρων συμμετοχής και την υλοποίηση των μέτρων του πακέτου στήριξης έως τις αρχές του 2009. Πώς κατανέμεται. Top pick η ΕΤΕ.  

UBS: Πως κατανέμεται το πακέτο στις τράπεζες
Θετική χαρακτηρίζει η UBS τη συμμετοχή των τραπεζών, την αποσαφήνιση των όρων συμμετοχής και την υλοποίηση των μέτρων του πακέτου στήριξης έως τις αρχές του 2009, σε έκθεσή της με σημερινή (1/12) ημερομηνία.  

Παράλληλα, σημειώνει ότι η Εθνική Τράπεζα παραμένει η κορυφαία της επιλογή.

Όπως επισημαίνει, οι όροι συμμετοχής στο "πακέτο" φαίνονται δίκαιοι και θα απομακρύνουν τις ανησυχίες για τη χρηματοδότηση και την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών. Παράλληλα, επισημαίνει ότι το πακέτο είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο που η δημοσιονομική επιβάρυνση είναι διαχειρίσιμη, το κόστος είναι λογικό και θα επιτρέψει στις τράπεζες να συνεχίσουν να επεκτείνουν τις γραμμές χρηματοδότησης στο δύσκολο περιβάλλον.   

Ειδικότερα για το μέτρο των προνομιούχων μετοχών, οι όροι είναι ελκυστικοί, σημειώνει η UBS, σχολιάζοντας ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας Tier I βρίσκονται ήδη στο 9% και η πλήρης χρήση του μέτρου θα αυξήσει το Tier I κατά 200 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με τα μερίδια αγοράς των τραπεζών, και στο ενδεχόμενο πλήρους συμμετοχής στα τρία μέτρα του πακέτου, η UBS εκτιμά την κατανομή των κεφαλαίων ως εξής:

Η Εθνική Τράπεζα θα λάβει 2,003 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του μέτρου ενίσχυσης της ρευστότητας, 1,252 δισ. ευρώ από την ενίσχυση κεφαλαίων (μέσω προνομιούχων) και εγγυήσεις ύψους 3,756 δισ. ευρώ. 

Η Eurobank θα λάβει 1,639 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του μέτρου ενίσχυσης της ρευστότητας, 1,025 δισ. ευρώ από την ενίσχυση κεφαλαίων (μέσω προνομιούχων) και εγγυήσεις ύψους 3,074 δισ. ευρώ.

Η Alpha Bank δικαιούται ενίσχυση ρευσότητας 1,547 δισ. ευρώ, 967 εκατ. ευρώ από την ενίσχυση κεφαλαίων (μέσω προνομιούχων) και εγγυήσεις ύψους 2,901 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η UBS σημειώνει ότι στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, η Alpha ανέφερε ότι θα κάνει χρήση για ρευστότητα και εγγυήσεις ύψους 4,2 δισ. ευρώ και προνομιούχες ύψους 800 εκατ. ευρώ, ενώ σημειώνει ότι είναι χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της.

Η Τράπεζα Πειραιώς θα λάβει 1,158 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του μέτρου ενίσχυσης της ρευστότητας, 724 εκατ. ευρώ μέσω έκδοσης προνομιούχων και εγγυήσεις ύψους 2,171 δισ. ευρώ.

Η Αγροτική δικαιούται ενίσχυση ρευστότητας 683 εκατ. ευρώ, 427 εκατ. ευρώ μέσω προνομιούχων και εγγυήσεις 1,281 δισ. ευρώ.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δικαιούται "ένεση ρευστότητας" ύψους 456 εκατ. ευρώ, 285 εκατ. ευρώ μέσω προνομιούχων και εγγυήσεις ύψους 854 εκατ. ευρώ. 

Τέλος, 9 μικρότερες τράπεζες δικαιούνται σωρευτικά ενίσχυση ρευστότητας 513 εκατ. ευρώ, 321 εκατ. ευρώ μέσω προνομιούχων και εγγυήσεις 962 εκατ. ευρώ.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v