Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Πώς σχολιάζουν οι αναλυτές τα αποτελέσματα

Υψηλότερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκαν τα κέρδη εννεαμήνου της Εθνικής τονίζουν οι αναλυτές οι οποίοι ξεχωρίζουν την "εξαίρετη" διαχείριση των δαπανών αλλά και τα ισχυρά έσοδα από τις κύριες δραστηριότητες της τράπεζας.

ΕΤΕ: Πώς σχολιάζουν οι αναλυτές τα αποτελέσματα
Υψηλότερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Εθνικής τονίζουν οι αναλυτές, οι οποίοι ξεχωρίζουν την "εξαίρετη" διαχείριση των δαπανών αλλά και τα ισχυρά έσοδα από τις κύριες δραστηριότητες της τράπεζας. Ωστόσο, εκφράζουν επιφυλάξεις για το ύψος των προβλέψεων.

Μείωση της τιμής-στόχου από Credit Suisse και Citigroup.

Πιο αναλυτικά:

---Credit Suisse

Σε μείωση της τιμής-στόχου για την Εθνική Τράπεζα, στα 30 ευρώ από 48 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η Credit Suisse, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της τράπεζας για το γ΄ τρίμηνο, διατηρώντας ωστόσο τη σύσταση "outperform".

Ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν ήταν ελαφρώς καλύτερα των εκτιμήσεών του, ωστόσο προχωρά σε μείωση της πρόβλεψής του για τα καθαρά έσοδα της ΕΤΕ το 2008 κατά 8,6%, καθώς και για τις εκτιμήσεις για το 2009 και το 2010 κατά 8,5% και 10,7% αντίστοιχα, ώστε να αντανακλώνται τα χαμηλότερα έσοδα από χρηματοοικονομικές δραστηριότητες και οι υψηλότερες προβλέψεις.

Καταλύτες θεωρεί τη βελτιωμένη ορατότητα όσον αφορά στις προοπτικές ανάπτυξης των δανείων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, το βελτιωμένο κλίμα αναφορικά με τις αναδυόμενες αγορές και κυρίως την τουρκική καθώς και την εφαρμογή του πακέτου στήριξης των 28 δισ. ευρώ της ελληνικής κυβέρνησης.

---Citigroup

Σε μείωση της τιμής-στόχου για την Εθνική Τράπεζα προχωρά και η Citigroup, η οποία "κατεβάζει τον πήχη" στα 30 ευρώ ανά μετοχή, από 40 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας τη σύσταση "buy".

Ο διεθνής οίκος, ο οποίος σημειώνει ότι τα αποτελέσματα της Εθνικής ήταν καλύτερα του αναμενομένου, προχωρά παράλληλα σε μείωση των εκτιμήσεών του κατά 19% για το 2009 και το 2010, προκειμένου να υπολογίζονται υψηλότερες προβλέψεις λόγω του επιδεινούμενου οικονομικού κλίματος στην περιοχή.

Τονίζει ωστόσο ότι η Εθνική Τράπεζα παραμένει ένα από τα top picks της μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

---Dresdner Kleinwort

Η Dresdner Kleinwort, από την πλευρά της, τονίζει ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους παρέμειναν ισχυρά, ενώ μεγάλος ήταν και ο περιορισμός του κόστους, τονίζοντας πως τα κόστη θα αποτελέσουν παράγοντα-κλειδί που θα διαφοροποιήσει την Εθνική από τις άλλες ελληνικές τράπεζες το 2009.

Σημειώνει παράλληλα πως υπάρχει αύξηση των προβλέψεων για επισφάλειες, ωστόσο δεν είναι συνταρακτική.

Η Dresdner Kleinwort διατηρεί τιμή-στόχο στα 50 ευρώ για την Εθνική, με σύσταση "buy".

---UBS

Η UBS αναφέρει ότι για μία ακόμα φορά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εθνική ήταν ισχυρά, ωστόσο η τράπεζα εξέπληξε αρνητικά σε επίπεδο προβλέψεων, καθώς οι επισφάλειες διαμορφώθηκαν 6% υψηλότερα των εκτιμήσεων του διεθνούς οίκου.

Επισημαίνει πάντως πως η Εθνική παραμένει top pick της στην Ελλάδα (τιμή-στόχος αμετάβλητη στα 24 ευρώ), ενώ τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη της UBS στην ικανότητα της Εθνικής να αντεπεξέλθει σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

---JP Morgan

Στη βελτίωση της ποιότητας των assets αποδίδει η JP Morgan τα υψηλότερα του αναμενομένου αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα, κάνοντας λόγο και για χαμηλότερα από αυτά που υπολόγιζαν λειτουργικά κόστη.

Τονίζει παράλληλα πως η ρευστότητα και η κεφαλαιακή θέση της Εθνικής παραμένουν ισχυρές ενώ διατηρεί σύσταση "overweight".

---HSBC

Στα θετικά αναφέρει ότι οι συνεχιζόμενες προσπάθειες ανατιμολόγησης των assets καρποφορούν, παρά τις δύσκολες συνθήκες, τα μακροπρόθεσμα οφέλη από τη μείωση του προσωπικού στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να γίνονται πιο εμφανή, ενώ τα οφέλη, όσον αφορά στο κόστος, από την ωρίμανση του δικτύου της τράπεζας στο εξωτερικό θα αρχίσουν να φαίνονται το 2009.

Επίσης, αναφέρεται σε επαρκή κεφαλαιακή βάση, σε συνδυασμό με ένα υγιές ισοζύγιο αλλά και σε τεράστια αποθέματα ρευστότητας, που ξεπερνούν τα 12 δισ. ευρώ, τα οποία μειώνουν πολύ τις ανησυχίες για την πορεία του κλάδου το 2009. Παράλληλα, τονίζει τις ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις της Εθνικής Τράπεζας από τις δραστηριότητές της στη ΝΑ. Ευρώπη και στην Τουρκία.

---Alpha Finance

Τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων, αναφέρει η Alpha Finance, η οποία τονίζει τα μεγαλύτερα έσοδα από αμοιβές, τα έσοδα από τις χρηματοοικονομικές και από άλλες δραστηριότητες καθώς και τον καλύτερο του αναμενομένου έλεγχο του κόστους.

Θετικά βλέπει την ανάπτυξη του όγκου σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται η τράπεζα, ενώ επισημαίνει πως η Finansbank και η UBB συνεχίζουν να εμφανίζουν καλές επιδόσεις.

Στα αρνητικά συγκαταλέγει τον περιορισμό του περιθωρίου καθαρών εσόδων, σε μηνιαία βάση, λόγω της διάβρωσης του περιθωρίου στην Τουρκία, και τη σημαντική συμπίεση των spreads των προθεσμιακών καταθέσεων στην Ελλάδα.

---Proton Bank

Ισχυρά χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν και η Proton Bank, ενώ κάνει λόγο για ισχυρές επιχειρηματικές τάσεις, παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα. Η καλύτερη θέση της τράπεζας σε επίπεδο ρευστότητας της επέτρεψε να συνεχίσει την ταχύτατη ανάπτυξη των δανείων της, κάτι που οδήγησε σε αύξηση του μεριδίου της στην αγορά, τονίζει η χρηματιστηριακή.

---Marfin Analysis

Η Marfin Analysis, από την πλευρά της, αναφέρει πως τα αποτελέσματα άφησαν θετική γεύση, επισημαίνοντας πως οι τομείς ενδιαφέροντος παρουσίασαν βελτίωση (κεφάλαια, ρευστότητα, ποιότητα assets), παρότι η διοίκηση έκανε μετρημένα αισιόδοξα σχόλια.

Η χρηματιστηριακή, πάντως, σημειώνει πως, ενώ διατηρεί αμετάβλητη την τιμή-στόχο και τη σύστασή της, υπάρχει πιθανότητα μείωσης των εκτιμήσεών της, που θα σχετίζεται με τις προβλέψεις για επισφάλειες καθώς και με το ενδεχόμενο αυξημένου κόστους ρίσκου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v