Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Προβλέψεις από Εθνική, Π&Κ, Marfin

Η σημαντική ενίσχυση των οργανικών κερδών, καθώς και τα υψηλότερα χρηματοοικονομικά κέρδη θα είναι οι βασικότεροι λόγοι που θα οδηγήσουν σε αύξηση της κερδοφορίας της Alpha Bank στο 9μηνο προβλέπουν οι Π&Κ και Marfin. Οι εκτιμήσεις της Εθνικής ΑΧΕ.

Alpha Bank: Προβλέψεις από Εθνική, Π&Κ, Marfin
Στα σημαντικά αυξημένα οργανικά κέρδη, καθώς και στα υψηλότερα χρηματοοικονομικά κέρδη, σε σχέση με το εννεάμηνο του 2002, αποδίδουν οι Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ και Marfin Hellenic την αύξηση που αναμένεται να παρουσιάσει η Alpha Bank σε επίπεδο κερδοφορίας, ενώ σημαντική αύξηση προβλέπει και η Εθνική ΑΧΕ.

Σημειώνεται πως τα μεγέθη εννεαμήνου της Alpha Bank θα ανακοινωθούν αύριο, Παρασκευή, στις 8.30 πμ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Εθνική ΑΧΕ τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank θα αυξηθούν στο εννεάμηνο του 2003 κατά 31%, διαμορφούμενα στα 186 εκατ. ευρώ (ποσό το οποίο υπερβαίνει τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες τα καθαρά κέρδη θα ανέλθουν στα 179 εκατ. ευρώ).

Τα καθαρά έσοδα από τόκους της Alpha Bank, σύμφωνα με την Εθνική, αναμένεται να ανέλθουν στα 649 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 15% σε σχέση με το περυσινό εννεάμηνο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank θα παρουσιάσουν βελτίωση 31,3% και θα ανέλθουν στα 185,36 εκατ. ευρώ, από 141,18 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2002.

Όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή οι προβλέψεις της βρίσκονται στο άνω όριο των συγκλίνουσων εκτιμήσεων (η δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg προβλέπει πως τα καθαρά κέρδη θα ανέλθουν στα 177εκατ. ευρώ).

Η Π&Κ σημειώνει πως οι εκτιμήσεις της ενσωματώνουν χρηματοοικονομικά κέρδη ύψους 95 εκατ. ευρώ που αντιπροσωπεύουν αύξηση 36,9% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2002, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος το τρίτο τρίμηνο του έτους αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητο σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Σε ό,τι αφορά τα οργανικά κέρδη της Alpha Bank, η Π&Κ εκτιμά πως θα αυξηθούν κατά 28,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και κατά 13,1% σε τριμηνιαία βάση διαμορφούμενα στα 194,21 εκατ. ευρώ.

Όπως τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Π&Κ τα προαναφερθέντα μεγέθη αντανακλούν κυρίως σημαντική αύξηση των εσόδων από τόκους (+14,6%) και περιορισμό των εξόδων προσωπικού (-1,5%).

Συνολικά, η χρηματιστηριακή εκτιμά πως τα αποτελέσματα εννεαμήνου 2003 της Alpha Bank θα ικανοποιήσουν την αγορά καθώς θα εμφανίσουν σημαντική αύξηση της συνολικής κερδοφορίας, στηριζόμενη σε σημαντική ενίσχυση των οργανικών κερδών και σε υψηλότερα χρηματοοικονομικά κέρδη.

Επίσης, η Π&Κ επισημαίνει την ικανοποιητική αύξηση των εσόδων από τόκους, η οποία – όπως τονίζει - αντανακλά κυρίως την επιτυχημένη στροφή στις χορηγήσεις σε νοικοκυριά, την ανάκαμψη των προμηθειών το τρίτο τρίμηνο του 2003 έναντι του δευτέρου τριμήνου του έτους και τον περιορισμό των εξόδων προσωπικού και των λοιπών εξόδων διοίκησης.

Η άποψη της χρηματιστηριακής είναι πως τα υγιή θεμελιώδη της Τράπεζας, καθώς και η θετική δυναμική κερδοφορίας σε συνδυασμό με την ελκυστική της αποτίμηση (σε σχέση με τις άλλες Ελληνικές τράπεζες) θα διατηρήσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών για τη μετοχή, ενώ καταλήγει πως διατηρεί τη σύσταση ”υπεραπόδοση”.

Από την πλευρά της η Marfin Hellenic αναφέρει στο πρωινό της report πως τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της Alpha Bank θα ενισχυθούν κατά 24,2% και θα φτάσουν στα 175,4 εκατ. ευρώ.

Στο εξεταζόμενο διάστημα τα κέρδη προ φόρων του ομίλου της Alpha Bank (σύμφωνα με τα ΕΛΠ) αναμένεται να φτάσουν στα 277,4 εκατ. ευρώ καταγράφοντας άνοδο 23,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2002, ποσό το οποίο σε επίπεδο τριμήνου αντιστοιχεί σε 8,2% πτώση σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο της παρελθούσας χρήσης.

Τα οργανικά κέρδη της Alpha Bank στο εννεάμηνο εκτιμάται πως θα παρουσιάσουν βελτίωση 30,9% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2002 και θα φτάσουν στα 197,7 εκατ. ευρώ, με τη συνεισφορά τους στα κέρδη προ φόρων να φτάνει στο 71,2%, από 67,2% που ήταν πέρυσι και 63,9% στο εξάμηνο.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους της Alpha Bank, σύμφωνα με τη Marfin, εκτιμάται ότι θα σημειώσουν άνοδο 13,9% και θα φτάσουν στα 641 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες προβλέπεται πως θα παραμείνουν στα περυσινά περίπου επίπεδα διαμορφούμενα στα 21,29 εκατ. ευρώ, με τα χρηματοοικονομικά έσοδα να ενισχύονται κατά 9,4% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2002 και να ανέλθουν στα 75,9 εκατ. ευρώ (το οποίο ωστόσο αντιστοιχεί σε πτώση 61% στο τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το δεύτερο).

Τέλος, σημειώνεται πως βάσει των συγκλίνουσων εκτιμήσεων του πρακτορείου Bloomberg, τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank αναμένεται να διαμορφωθούν στα 177 εκατ. ευρώ, τα καθαρά έσοδα από τόκους στα 646 εκατ. ευρώ και τα καθαρά έσοδα από προμήθειες στα 208 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v