Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Πώς υποδέχονται οι αναλυτές το business plan

Θετικοί στο επίπεδο των προθέσεων της διοίκησης της ΔΕΗ, αλλά με αρκετές αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής εμφανίζονται οι αναλυτές που σχολιάζουν το business plan το οποίο ανακοίνωσε η Επιχείρηση χθες.

ΔΕΗ: Πώς υποδέχονται οι αναλυτές το business plan
Θετικοί στο επίπεδο των προθέσεων της διοίκησης της ΔΕΗ, αλλά με αρκετές αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής εμφανίζονται οι αναλυτές που σχολιάζουν το business plan το οποίο ανακοίνωσε η Επιχείρηση χθες.

Η Deutsche Bank θεωρεί ότι το ανακοινωθέν σχέδιο είναι θετικό για την «ορατότητα» κερδών της ΔΕΗ, ενώ υπογραμμίζει ότι οι τιμολογιακές αυξήσεις που έχει προτείνει η διοίκηση έχουν ήδη επανεξεταστεί, ώστε να κατευναστούν οι κυβερνητικές αντιδράσεις.

Η DB θεωρεί θετικές τις εξελίξεις και διατηρεί την σύσταση «Buy» για τη μετοχή, και την τιμή-στόχο στα 22 ευρώ, βασιζόμενη στην εκτίμηση ότι η κερδοφορία της ΔΕΗ θα ανακάμψει το 2009 χάρη στη μείωση των τιμών του πετρελαίου.

Η Morgan Stanley, αντίθετα, λέει ότι το επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ αγνοεί τις μεταβολές που έχουν συντελεστεί στην παγκόσμια οικονομία και το κλίμα κρίσης που επικρατεί.

Η MG αμφισβητεί το κατά πόσο η διοίκηση θα καταφέρει να εφαρμόσει το σχέδιο, θεωρεί ότι πιθανότατα θα αποβεί εις βάρος των επενδυτών και υπογραμμίζει ότι αποτελεί την καθυστερημένη επανάληψη του περυσινού πλάνου.

Παρόλα αυτά, διατηρεί τη σύσταση της μετοχής «Overweight» και την τιμή-στόχο στα 20 ευρώ εκτιμώντας ότι η μείωση στις τιμές των πρώτων υλών, η υποχώρηση του πληθωρισμού, αλλά και το γεγονός ότι η μετοχή διαπραγματεύεται σε χαμηλότερη τιμή από τον μέσο όρο του κλάδου την καθιστούν ελκυστική επένδυση.

Η Citigroup από την πλευρά της κάνει λόγο για επιτυχία της διοίκησης στον τρόπο που συνέδεσε την εφαρμογή του επιχειρησιακού πλάνου με την επίλυση του ζητήματος των τιμολογιακών αυξήσεων, με σκοπό να «σπρώξει» τις εξελίξεις.

Η Citigroup εκτιμά ότι η τρέχουσα τιμή της μετοχής έχει προεξοφλήσει τους κινδύνους και διατηρεί την σύσταση «Buy», αλλά και την τιμή-στόχο στα 24,5 ευρώ.

Σε αναβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή της ΔΕΗ από "hold" σε "accumulate" με τιμή-στόχο τα 18,8 ευρώ προχωρά η Marfin Analysis.

Τη δέσμευση της διοίκησης για περικοπή του κόστους εκτιμά η Marfin Analysis ως το πλέον υποσχόμενο σημείο του business plan, ενώ για τις αυξήσεις τιμολογίων αναφέρεται ότι είναι λογικές και στην κατεύθυνση της σύγκλισης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Συνολικά, το business plan οραματίζεται σημαντική ανάκαμψη της κερδοφορίας και των αποδόσεων με το περιθώριο EBITDA να φτάνει το 41% στα εκτιμώμενα για το 2014 μεγέθη. Με δεδομένη την κρίση και τα φτωχά παλαιότερα αποτελέσματα, οι επενδυτές, εκτιμά η HSBC δεν είναι πιθανό να εμπιστευτούν τη ΔΕΗ σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των γιγαντιαίων κεφαλαιουχικών δαπανών και την επίτευξη των στόχων περικοπής κόστους.

Ο οίκος επισημαίνει ότι το business plan περιείχε λίγες εκπλήξεις σε σχέση με τα όσα είχαν διαρρεύσει στον Τύπο τις προηγούμενες εβδομάδες.

Μάλλον "ισορροπημένο" θα χαρακτήριζε κατά την εκτίμησή της η Εθνική P&K το business plan δεδομένων των "απαγορεύσεων" που θέτουν μέτοχοι-κλειδιά. Επιπλέον, το σχέδιο υπολείπεται σημαντικών θετικών εκπλήξεων. Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η επίπτωση από το ανακοινωθέν business plan θα είναι σχετικά μικρή βραχυπρόθεσμα και θα αυξάνει σταδιακά.

Με το business plan να έχει ανακοινωθεί και την τιμή να έχει υποχωρήσει σημαντικά, σύμφωνα με εκτίμηση της Εθνικής P&K είναι ότι το περιθώριο υποχώρησης για τις μετοχές είναι πολύ περιορισμένο. Έτσι, τιμή-στόχος (16,5 ευρώ) και σύσταση ("equalweight") τίθενται υπό αναθεώρηση.

Θετική μεσοπρόθεσμη αντίδραση θα μπορούσε να πυροδοτήσει η ανακοίνωση του business plan της ΔΕΗ εκτιμά η Alpha Finance, η οποία επισημαίνει τη σημασία του ότι είναι ενωμένοι διοίκηση και εργαζόμενοι για πρώτη φορά μετά από χρόνια, καθώς και τη σημασία των οριακών αυξήσεων τιμολογίων για το 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v