Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ: Εκτιμήσεις 4+1 οίκων για 9μηνο-προμέρισμα

Σε διανομή προμερίσματος θα οδηγήσει το ”δυνατό” τρίτο τρίμηνο 2003 του ΟΠΑΠ σύμφωνα με τις Citigroup και Π&Κ, ενώ για το σύνολο του εννεαμήνου οι EFG Eurobank Sec, Marfin και Εγνατία προβλέπουν κάμψη των καθαρών κερδών. Οι εκτιμήσεις της Citigroup για την περίπτωση Gambelli.

ΟΠΑΠ: Εκτιμήσεις 4+1 οίκων για 9μηνο-προμέρισμα
Σε διανομή προμερίσματος θα οδηγήσουν τα ”δυνατά” μεγέθη τρίτου τριμήνου 2003 του ΟΠΑΠ, όπως προβλέπουν οι Citigroup και Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ.

Από την άλλη, και όσον αφορά στο σύνολο του εννεάμηνου οι EFG Eurobank Securities, Marfin Hellenic και Εγνατία ΑΧΕ εκτιμούν πως ο Οργανισμός θα παρουσιάσει κάμψη των καθαρών κερδών λόγω των προβλέψεων για πιθανή αποζημίωση της Intralot, ενώ η Marfin προβλέπει αύξηση των πωλήσεων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Citigroup σε ανάλυσή της με ημερομηνία 4 Νοεμβρίου 2003, το τρίτο τρίμηνο του έτους αναμένεται να είναι ”δυνατό” για τον ΟΠΑΠ, καθώς προβλέπεται αύξηση των πωλήσεων της τάξεως του 15% (στα 485 εκατ. ευρώ).

Τα EBITDA του τρίτου τριμήνου της χρήσης αναμένεται σύμφωνα με την Citigroup να παρουσιάσουν άνοδο 16%, διαμορφούμενα στα 100 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ προβλέπεται πως θα παρουσιάσουν βελτίωση 13% και θα φτάσουν στα 60 εκατ. ευρώ.

Δεδομένων των προαναφερθέντων μεγεθών ο ξένος επενδυτικός οίκος κάνει λόγο για προμέρισμα της τάξεως των 0,25 – 0,30 ευρώ ανά μετοχή.

Μεταξύ άλλων, η Citigroup αναφέρει πως διατηρεί τη σύσταση ”αγορά” για τη μετοχή του ΟΠΑΠ με τιμή – στόχο τα 11,8 ευρώ ανά μετοχή.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης, η Citigroup επισημαίνει ότι επίκειται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφορικά με την υπόθεση Gambelli.

Ο οίκος επαναλαμβάνει τη θέση του ότι το ”σημαντικότερο θεωρητικά ρίσκο για τον ΟΠΑΠ είναι η απελευθέρωση του εγχώριου μονοπωλίου”. Κάτι τέτοιο αναφέρεται, θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση που η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη γνωμοδοτήσει υπέρ ενός Ιταλού πράκτορα στοιχημάτων, ονόματι Gambelli.

Προ καιρού ο κ. Gambelli και 137 άλλοι πράκτορες συνήψαν συμφωνία συνεργασίας με τη βρετανική Stanley International. Η συμφωνία περιελάμβανε αποστολή μέσω internet στην Βρετανία ”πονταρισμάτων” που έγιναν στην Ιταλία. Οι πράκτορες σαν αντάλλαγμα θα έπαιρναν κάποια προμήθεια.

Οι ιταλικές αρχές άσκησαν δίωξη κατά του κ. Gambelli και των συναδέλφων του, με την κατηγορία ότι παραβιάζουν υφιστάμενη νομοθεσία περί μονοπωλίου. Η υπόθεση, από το ιταλικό περιφερειακό δικαστήριο παραπέμφθηκε στο Δικαστήριο ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, το οποίο, αν τελικά δικαιώσει τον κ. Gambelli ”θα ανοίξει την πόρτα” και αυτής της αγοράς.

Η απόφαση, αναφέρει η Citigroup αναμένεται στα μέσα Νοεμβρίου.

Ωστόσο, οι νομικοί σύμβουλοι του ΟΠΑΠ δεν φαίνεται να ανησυχούν, καθώς- πάντα σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Citigroup- ακόμα και να κερδηθεί η υπόθεση από τον κ. Gambelli, αυτό δεν θα σημάνει απαραίτητα ότι θα επηρεαστούν όλες οι μονοπωλιακές αγορές τυχερών παιχνιδιών της Ευρώπης.

Από την πλευρά της, η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει στην Καθημερινή Ενημέρωση (με ημερομηνία 5 Νοεμβρίου) ότι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων νωρίτερα του αναμενομένου ενδεχομένως σχετίζεται με την πρόθεση πρότασης πρώτου μερίσματος με βάση τα κέρδη εννεαμήνου 2003.

Το ύψος του μερίσματος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Π&Κ, αναμένεται να ανέλθει στα 0,28 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,27 ευρώ της χρήσης του 2002.

Ταυτόχρονα, η Π&Κ αναφέρει πως η μετοχή του Οργανισμού διαπραγματεύεται 14,5 φορές τα δηλωμένα κέρδη του 2003 και 11,5 φορές τα αναπροσαρμοσμένα και έχει μερισματική απόδοση 7,18% με βάση την τιμή κλεισίματος των 10,5 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα τρίτου τρίμηνου, η χρηματιστηριακή εκτιμά πως τα έσοδα θα είναι αυξημένα κατά 11,4% λόγω των αριθμοπαιχνιδιών Super 3 και Extra 5.

Τα EBITDA του τρίτου τριμήνου του 2003 σύμφωνα με την Π&Κ θα είναι αυξημένα κατά 8,2%, με το αντίστοιχο περιθώριο να μειώνεται κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ τα καθαρά κέρδη του τρίτου τριμήνου του έτους εκτιμάται πως θα ενισχυθούν κατά 7,8%.

Όπως αναφέρει η Εγνατία ΑΧΕ σε σχετική της ανάλυση με ημερομηνία 5 Νοεμβρίου 2003, ο ΟΠΑΠ αναμένεται να παρουσιάσει ”καλά” αποτελέσματα στο εννεάμηνο του 2003.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εγνατίας ΑΧΕ ο κύκλος εργασιών του ΟΠΑΠ στο εξεταζόμενο διάστημα θα φτάσει στα 1,643 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 21%, κυρίως ως αποτέλεσμα της ”δυνατής” απόδοσης του ”Πάμε Στοίχημα” και της εισαγωγής των παιχνιδιών Super 3 και Extra 5 τον Νοέμβριο του 2002.

Σε ό,τι αφορά τα EBITDA, η χρηματιστηριακή προβλέπει αύξηση της τάξης του 16%, ενώ αναμένεται να διαμορφωθούν στα 335,9 εκατ. ευρώ, με το αντίστοιχο περιθώριο να υποχωρεί στο 20,4% (0,9 ποσ. μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με το εννεάμηνο του 2002), κυρίως λόγω αυξημένων εξόδων διανομής.

Σχετικά με τα κέρδη προ φόρων εννεαμήνου του Οργανισμού, η Εγνατία ΑΧΕ εκτιμά πως θα υποχωρήσουν κατά 15% και θα διαμορφωθούν στα 235,8 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα αφενός των προβλέψεων ύψους 85 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2003 που σχετίζονται με την υπόθεση της Intralot και αφετέρου λόγω του κόστους που απορρέει από το μη-χρηματοδοτούμενο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.

Το ίδιο διάστημα, τα καθαρά κέρδη αναμένεται να παρουσιάσουν κάμψη σχεδόν ανάλογη με των κερδών προ φόρων και θα κατέλθουν στα 149,7 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην ανάλυση, προσαρμόζοντας τα κέρδη προ φόρων του εννεαμήνου για τις προαναφερθείσες προβλέψεις θα σημείωναν αύξηση 16%, διαμορφούμενα στα 320,5 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η Εγνατία ΑΧΕ αναφέρει πως με βάσει τα προβλεπόμενα μεγέθη εννεαμήνου, εκτιμά πως οι στόχοι που έχει θέσει όσον αφορά στα αποτελέσματα του Οργανισμού για το σύνολο του έτους, είναι επιτεύξιμοι.

Σε αυτό το πλαίσιο, η χρηματιστηριακή επισημαίνει πως διατηρεί τη σύσταση ”συσσώρευση” (accumulate) για τη μετοχή του Οργανισμού και την τιμή – στόχο των 12,00 ευρώ ανά μετοχή.

Η EFG Eurobank Securities αναφέρει στο πρωινό της report πως τα κέρδη μετά φόρων και μετά από προβλέψεις του Οργανισμού στο εννεάμηνο 2003 (βάσει των ΔΛΠ) εκτιμάται πως θα ανέλθουν στα 155,2 εκατ. ευρώ σημειώνοντας πτώση 11,9%.

Ωστόσο, η χρηματιστηριακή τονίζει πως η εν λόγω εικόνα θα αντιστραφεί στο σύνολο της χρήσης του 2003, με τα κέρδη μετά φόρων και μετά από προβλέψεις να ενισχύονται κατά 7,6%, διαμορφούμενα στα 221,8 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η EFG Eurobank Securities σημειώνει πως οι εκτιμήσεις της διοίκησης ότι το λανσάρισμα του νέου παιχνιδιού ΚΙΝΟ (το οποίο ξεκίνησε τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου) δεν θα αποτυπωθεί στα μεγέθη του 2003 κινούνται βάσει των προβλέψεών της.

Η χρηματιστηριακή καταλήγει πως παραμένει θετική για τη μετοχή της ΟΠΑΠ, που διαπραγματεύεται 12 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2004.

Από την πλευρά της η Marfin Hellenic αναφέρει στο πρωινό της report πως οι πωλήσεις της ΟΠΑΠ αναμένεται να είναι αυξημένες στο εννεάμηνο κατά 21,4%, έως τα 1,64 δισ. ευρώ, λόγω των ακόμη ισχυρών μεγεθών του ”Πάμε Στοίχημα”, καθώς και της εισαγωγής των νέων παιχνιδιών του Οργανισμού (SUPER 3, EXTRA 5).

Η χρηματιστηριακή αναμένει τα καθαρά κέρδη να υποχωρήσουν κατά 15,9% και να διαμορφωθούν στα 149,1 εκατ. ευρώ, επηρεασμένα αρνητικά από έκτακτα έξοδα για πιθανή αποζημίωση προς την Intralot. Χωρίς τα έκτακτα αυτά έξοδα, αναφέρεται, η κερδοφορία του ΟΠΑΠ θα σημείωνε αύξηση περίπου αντίστοιχη µε αυτή της οργανικής κερδοφορίας (+15%).

Η Marfin προβλέπει πως το αναπροσαρμοσμένο EBITDA θα ανέλθει στα 337,6 εκατ. ευρώ (+16,6%) µε το αντίστοιχο περιθώριο να σημειώνει πτώση έως το 20,5%, κυρίως λόγω των αυξημένων διαφημιστικών εξόδων και των προβλέψεων για επισφάλειες που παρατηρήθηκαν στο 6µηνο, καθώς επίσης και του μείγματος των πωλήσεων (αφού το Στοίχηµα και τα δύο νέα παιχνίδια έχουν το μικρότερο περιθώριο από όλα τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ).

Ο ΟΠΑΠ ανακοινώνει αποτελέσματα την Παρασκευή, πριν από το άνοιγμα της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v