Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα hedge funds, το πακέτο και οι άμυνες του ΧΑ

Νέος γύρος πωλήσεων από hedge funds πλήττει το ΧΑ. Πωλήσεις στις τράπεζες και από μεγάλα ονόματα λόγω ΝΑ. Ευρώπης και χρήσης του πακέτου στήριξης. Το στοίχημα των ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και 3E.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Τα hedge funds, το πακέτο και οι άμυνες του ΧΑ
Σε νέο γύρο πωλήσεων μετοχών διεθνώς και βεβαίως στο Χ.Α. προχωρούν από τη Δευτέρα τα hedge funds, υπό το βάρος των νέων αιτήσεων εξαγοράς, με την ανησυχία όμως της αγοράς να επικεντρώνεται στις πωλήσεις ελληνικών τραπεζών από μεγάλα ξένα παραδοσιακά χαρτοφυλάκια

Όπως έχει καταγράψει ήδη το Euro2day, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου τα hedge funds δέχονταν τις τελευταίες αιτήσεις εξαγοράς από τους μεριδιούχους για τη φετινή χρήση (τα περισσότερα κλείνουν βιβλία στο τέλος Νοεμβρίου).

Με δεδομένο ότι προηγήθηκαν οι βίαιες ρευστοποιήσεις του Οκτωβρίου, οι περισσότεροι χρηματιστές εκτιμούν ότι οι εξαγορές του Νοεμβρίου θα οδηγήσουν σε ηπιότερες ρευστοποιήσεις και εκροές, ενώ μέρος της αγοράς έδρασε ήδη προληπτικά προχωρώντας το προηγούμενο 10ήμερο σε πώλησεις ελληνικών μετοχών

Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική αγορά θα αποφύγει τα χειρότερα; Το πρόβλημα του Χ.Α. αυτή τη φορά είναι περισσότερο εγγενές, σημειώνει έμπειρος χρηματιστής. Η επιδείνωση των προοπτικών για τις οικονομίες της ανατολικής Ευρώπης, λόγω της ταχύτατης και βαθιάς ύφεσης, και τα ερωτήματα που προκύπτουν γύρω από τους όρους με τους οποίους θα κάνουν οι τράπεζες χρήση του μέτρου της κεφαλαιακής ενίσχυσης από το Δημόσιο, με έκδοση προνομιούχων μετοχών, προκαλούν νέο γύρο ανησυχιών στους ξένους επενδυτές.

Με τις νέες τροποποιήσεις που έφερε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για το πακέτο στήριξης αποκτά το δικαίωμα βέτο για τη διανομή μερίσματος στις τράπεζες που θα κάνουν χρήση της αύξησης κεφαλαίου με έκδοση προνομιούχων μετοχών υπέρ του Δημοσίου. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί αλλαγές στην πολιτική ξένων χαρτοφυλακίων τα οποία τοποθετούνται και βάσει της μερισματικής απόδοσης με αποτέλεσμα κάποιοι τραπεζικοί τίτλοι να δέχονται ήδη αξιοσημείωτες πιέσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι μετοχές των τραπεζών. Ήδη οι τίτλοι των Alpha Bank, EFG Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς πλησιάζουν τα χαμηλά του Οκτωβρίου (Alpha 8,12 ευρώ, Πειραιώς 7,26 ευρώ EFG Eurobank 6,32 ευρώ). Η δημοσιοποίηση πρόθεσης ένταξής τους στο πακέτο (Alpha Bank) και η γνωστοποίηση τακτικών μεταφοράς χρηματοδότησης (Πειραιώς) από την Κύπρο σε θυγατρικές τους στις αναδυόμενες ενέτειναν τις πιέσεις.

Στον τίτλο της Πειραιώς υπάρχει εδώ και μερικές συνεδριάσεις μεθοδικός πωλητής που βγαίνει μέσω μεγάλου Ευρωπαίου broker με την προσφορά να αυξάνεται από τη συνεδρίαση της Δευτέρας. Πληροφορίες κάνουν λόγο για πωλήσεις ελληνικών τραπεζικών τίτλων από ξένο θεσμικό χαρτοφυλάκιο που διατηρούσε έως πρόσφατα το μεγαλύτερο μέρος των θέσεών του στο Χ.Α.

Στον αντίποδα, ο τίτλος της Εθνικής, η οποία εμφανίζεται να επιδιώκει την ελάχιστη συμμετοχή (θα κάνει χρήση μόνο των swaps) στο πακέτο, απέχει ακόμη από το χαμηλό της 27ης Οκτωβρίου (11,24 ευρώ), αν και καταγράφει σημαντικές απώλειες από τις 5/11 και το υψηλό Νοεμβρίου (20,50 ευρώ).

"Μαξιλάρια" σε σχέση με τα χαμηλά τους διαθέτουν και οι τίτλοι των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Coca Cola 3E οι οποίοι είναι διαπραγματεύσιμοι ακόμη και 20% - 30% υψηλότερα από τα χαμηλά του Οκτωβρίου.

Θα συνεχίσει ο τίτλος της Εθνικής και δευτερευόντως αυτοί των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Coca Cola να επιδεικνύουν καλύτερη συμπεριφορά από τα υπόλοιπα blue chips; Θα εξαρτηθεί από την ένταση των πωλήσεων, απαντούν οι χρηματιστές.

Προς το παρόν, ο νέος γύρος πωλήσεων από τα hedge funds γίνεται συντεταγμένα, αν όμως οι πωλήσεις ενταθούν και οι αγορές διασπάσουν καθοδικά τα χαμηλά του Οκτωβρίου, τότε θα μεταστραφούν σε πωλήσεις πανικού και θα επικεντρωθούν σε τίτλους που πωλούνται με τη μικρότερη ζημία ή που είναι συγκριτικά ακριβότεροι.

Η ανησυχία για το Χ.Α. αυξάνεται και από το γεγονός ότι οι άμυνες του εγχώριου συστήματος είναι ήδη εξασθενημένες καθώς μέρος των εφεδρειών ρευστότητας ξοδεύτηκε στα χαμηλά του Οκτωβρίου για θέσεις που είτε είχαν εξαρχής μακροπρόθεσμο ορίζοντα ή τον απέκτησαν αναγκαστικά λόγω της δυσκολίας ρευστοποίησής τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v