Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγνατία ΑΧΕ: Νέα ερεθίσματα χρειάζεται το Χ.Α.

Ως ”υγιή” αντίδραση χαρακτηρίζει η Εγνατία ΑΧΕ τη συσσώρευση των τιμών στα τρέχοντα επίπεδα, όπως αναφέρει στο Weekly report (31/10/2003) όπου μεταξύ άλλων σημειώνει πως η τάση στο Χ.Α. θα καθοριστεί κυρίως από τις ξένες αγορές την τρέχουσα εβδομάδα, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να εστιάζεται στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και σε ΟΤΕ και CosmOTE.

Εγνατία ΑΧΕ: Νέα ερεθίσματα χρειάζεται το Χ.Α.
”Υγιή” αντίδραση χαρακτηρίζει η Εγνατία ΑΧΕ τη συσσώρευση των τιμών στα τρέχοντα επίπεδα, όπως αναφέρει στο Weekly report με ημερομηνία 31 Οκτωβρίου 2003, καθώς εκτιμά πως με αυτόν τον τρόπο τίθενται οι ”σωστές βάσεις” για την επόμενη κίνηση του Δείκτη.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η χρηματιστηριακή είναι λογικό το γεγονός ότι η ελληνική αγορά κινείται με σταθεροποιητικές τάσεις, ύστερα αφενός από την κατά 45% ενίσχυση που έχει καταγράψει ο Δείκτης από τα χαμηλά επίπεδα του Μαρτίου και αφετέρου από την επιτυχημένη ολοκλήρωση των placements των Εθνικής και Alpha Bank και της διάθεσης μετοχών της ΔΕΗ.

Το τμήμα ανάλυσης της Εγνατίας ΑΧΕ προσθέτει πως καθώς η Σοφοκλέους δεν διαθέτει στην παρούσα φάση συγκριτικό πλεονέκτημα σε όρους αποτίμησης σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές, η τάση την τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να προέλθει από το εξωτερικό, ενώ επισημαίνει πως οι συνθήκες στο ευρύτερο διεθνές περιβάλλον διαφαίνονται ευνοϊκές για τους μετοχικούς τίτλους.

Εξάλλου, η χρηματιστηριακή αναφέρεται και στα ”θετικά”, μέχρι στιγμής, αποτελέσματα τρίτου τριμήνου του 2003.

Σε αυτό το πλαίσιο το τμήμα ανάλυσης της χρηματιστηριακής τονίζει πως μέχρι στιγμής, από τις 397 εταιρίες του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει μεγέθη εννεαμήνου, ποσοστό της τάξεως του 65% εξέπληξε θετικά την αγορά, ενώ μόλις το 14,5% των αποτελεσμάτων των εν λόγω επιχειρήσεων κινήθηκε χαμηλότερα των προσδοκιών.

Σημειώνεται επίσης, πως ο μέσος όρος ανάπτυξης των κερδών για τις επιχειρήσεις που συμπεριλαμβάνονται στον S&P 500 κινείται κατά 7% υψηλότερα των εκτιμήσεων, καταδεικνύοντας ως εκ τούτου περιθώρια θετικής αναπροσαρμογής των προβλέψεων της κερδοφορίας

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την Εγνατία ΑΧΕ, υπάρχουν ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης (οι οποίες είναι εντονότερες στις ΗΠΑ), συμπληρώνοντας πως η ανάπτυξη στα μεγέθη του ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του έτους επιβεβαιώνει την άποψη ότι η ανάκαμψη επεκτείνεται σταδιακά σε όλη την οικονομία.

Ταυτόχρονα, η Εγνατία ΑΧΕ τονίζει πως τα επιτόκια παρέμειναν αμετάβλητα στα χαμηλά τους, γεγονός που ενδυναμώνει τις εκτιμήσεις για οικονομική ανάπτυξη.

Δεδομένων των προαναφερθέντων, η Εγνατία καταλήγει πως δεν συντρέχουν λόγοι (ορατοί αν μη τι άλλο), ώστε οι αγορές να κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ προσθέτει πως οι σταθεροποιητικές τάσεις αποτελούν μια ”υγιή” αντίδραση η οποία θα θέσει σταθερές βάσεις προτού οι αγορές προχωρήσουν στην επόμενη κίνησή τους.

Σε ό,τι αφορά το Χ.Α. το τμήμα ανάλυσης της Εγνατίας εκτιμά πως ενόψει της ανακοίνωσης των μεγεθών εννεαμήνου 2003 από τις EFG Eurobank και Alpha Bank (στις 6 και 7 Νοεμβρίου αντίστοιχα) πως το σύνολο του τραπεζικού κλάδου θα παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Επίσης, η χρηματιστηριακή αναφέρει πως ο ΟΤΕ και η CosmOTE θα παραμείνουν στο προσκήνιο ενόψει των εξελίξεων σχετικά με την πώληση του 9% που η Telenor κατέχει στη θυγατρική του Οργανισμού, ενώ συμπληρώνει πως εκλαμβάνει θετικά την πρόθεση του ΟΤΕ να αγοράσει το εν λόγω ποσοστό.

Τέλος, σημειώνει πως η προσοχή της Εγνατίας εστιάζεται σε μετοχές εταιριών που αναμένεται να παρουσιάσουν ”ικανοποιητικά” μεγέθη στο εννεάμηνο. Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή ξεχωρίζει τους τίτλους των: ΔΕΗ, Coca – Cola Τρία Έψιλον, CosmOTE, ΟΠΑΠ, Επιχειρήσεις Αττικής, Folli Follie, Γερμανός, Intralot, Notos Com, Ελληνική Τεχνοδομική και Jumbo.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v