Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merrill Lynch: ”Neutral” η σύσταση για την Εθνική

Σύσταση ”neutral” θέτει για την Εθνική η Merrill Lynch σε έκθεσή της με ημερομηνία 17 Οκτωβρίου, ενώ προβλέπει ότι τα κέρδη προ φόρων εννεαμήνου της τράπεζας θα διαμορφωθούν στα 393 εκατ. ευρώ. Σε όρους P/E ο οίκος εντοπίζει το discount με το οποιο διαπραγματεύεται η μετοχή έναντι του κλάδου, στο 19%.

Merrill Lynch: ”Neutral” η σύσταση για την Εθνική
Τη σύσταση ”Neutral”, διατηρεί η Merrill Lynch σε ανάλυση της για την Εθνική Τράπεζα, με ημερομηνία 17 Οκτωβρίου 2003.

Οι αναλυτές του αμερικάνικου επενδυτικού οίκου, αναβάθμισαν τις προβλέψεις τους για τα κέρδη ανά μετοχή κατά 8% για το τρέχον έτος και 11% για το 2004, ως αποτέλεσμα της υψηλότερης αύξησης της χορήγησης δανείων και των εσόδων από τόκους.

Για το 9μηνο της Τράπεζα, επισημαίνει ότι τα συνολικά έσοδα θα διαμορφωθούν σε 1.374 εκατ. ευρώ, με το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο να διαμορφώνεται σε 2,91% και τα κέρδη προ φόρων στα 393 εκατ. ευρώ. Τα μικτά λειτουργικά κέρδη του 9μηνου εκτιμώνται στα 485 εκατ. ευρώ. Ο ρυθμός αύξησης των χορηγήσεων για το 9μηνο σε ετήσια βάση, εκτιμάται σε 10%.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου, επισημαίνεται ότι η ML εκτιμά συνολικά έσοδα της τάξεως των 467 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων εκτιμώνται στα 132 εκατ. ευρώ.

Παρά τη βελτίωση των προβλέψεων τους και την πρόσφατη υπόαπόδοση της μετοχής σε σχέση με τον υπόλοιπο κλάδο, οι αναλυτές της Merrill Lynch διατηρούν την ουδέτερη σύσταση τους.

Βάσει των νέων εκτιμήσεων των αναλυτών της Merrill Lynch, η Τράπεζα διαπραγματεύεται με P/E της τάξεως του 11,9 για τα κέρδη του 2004, το οποίο αποτελεί discount της τάξεως του 19% σε σχέση με τον κλάδο, αλλά μόλις 8% discount σε σχέση με την Alpha Bank, η οποία αποτελεί και τη μοναδική ελληνική τράπεζα για την οποία ο αμερικάνικος επενδυτικός οίκος συνιστά ”Buy”.

Συνεχίζοντας οι αναλυτές της Merrill Lynch, επισημαίνουν ότι η Εθνική Τράπεζα θα επιδείξει αύξηση των κερδών ανά μετοχή της τάξεως του 8% για τα έτη 2003– 2005, έναντι 16% του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, με αποτέλεσμα κάποιο discount να μπορεί να αιτιολογηθεί, ενώ παράλληλα η Εθνική διαπραγματεύεται με premium της τάξεως του 11% σε σχέση με τις ευρωπαϊκές ανταγωνίστριες τράπεζες, οι οποίες εμφανίζουν ένα μέσο P/E της τάξεως του 10,7 για το 2004.

Τέλος, για το placement των μετοχών της Τράπεζας, η ML τονίζει ότι το μερίδιο της κρατικής συμμετοχής κυμαίνεται πλέον στο 8% και η εξέλιξη αυτή μειώνει την πιθανότητα overhang στη μετοχή.

Σαββάκης Γιώργος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v