ΧΑ: Placements μετά το... ξεφόρτωμα

Οι βασικοί μέτοχοι σειράς εταιριών μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης παζαρεύουν το πού θα αγοράσουν τις θέσεις ξένων που θέλουν να πουλήσουν. Σε ποιους τίτλους έχουν θέσεις προς πώληση οι ξένοι.

  • του Χρήστου Κίτσιου
ΧΑ: Placements μετά το... ξεφόρτωμα
Τον Οκτώβρη «κοκκίνισαν» το Χ.Α. με τη μαζική έξοδό τους από μετοχές μεγάλης, μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Τα Α/Κ των Capital, Fidelity και American Century, τα prop desks των Deutsche Bank, Morgan Stanley και Citigroup και funds όπως τα Julius Baer, Centaurus, Lansdowne, Thornburg Investment, QVT κ.ά. μείωσαν σημαντικά τις θέσεις τους σε ελληνικές μετοχές.

Έχουν ακόμη μετοχές προς πώληση;

Μόλις χθες, αμοιβαία ξένης εταιρίας πούλησαν το 4,7% του μετοχικού κεφαλαίου της J&P Άβαξ μέσω πακέτων σε βασικούς μετόχους και φιλικούς προς αυτούς κωδικούς. Από το ρεπορτάζ προκύπτει το αυτονόητο. Ότι, δηλαδή, τα παραπάνω χαρτοφυλάκια διατηρούν ακόμη από μικρές έως δυσανάλογα μεγάλες θέσεις, κυρίως σε τίτλους μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης με χαμηλή εμπορευσιμότητα. Θέσεις τις οποίες δυσκολεύτηκαν και δυσκολεύονται, παρά την ανοδική αντίδραση, να διαθέσουν στο ταμπλό λόγω της απουσίας ισχυρών αγοραστών.

Και για να τις πουλήσουν βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία με τις διοικήσεις και μέσω αυτών με τους βασικούς μετόχους των εισηγμένων. Στόχος είτε να τις απορροφήσουν τα προγράμματα αγοράς ιδίων και οι βασικοί μέτοχοι (π.χ. Alapis, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΗΛΕΑΘ) ή χαρτοφυλάκια και ιδιώτες επενδυτές που θα βρουν οι διοικήσεις (π.χ. Εθνική).

Τα ιδιότυπα «παζάρια» για το ύψος των πακέτων και κυρίως για την τιμή στην οποία θα διενεργηθούν έχουν κατ' ουσίαν ξεκινήσει εδώ και ένα 20ήμερο, ίσως και περισσότερο. Τα πρώτα δείγματα τα βλέπουμε ήδη.

Η απόκτηση από την οικογένεια Στρούτση του ποσοστού που κατείχε η Morgan Stanley στην ΗΛΕΑΘ, οι αγορές πακέτων J&P Άβαξ, ΚΑΕ, ΜΕΤΚΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Σιδενόρ, Κλουκίνας, Druckfarben από τους βασικούς μετόχους τους αποτελούν χαρακτηριστικές περιπτώσεις της τάσης επαναγοράς των μετοχών από τους βασικούς μετόχους.

Το Euro2day επιχειρεί μια πρώτη χαρτογράφηση των θέσεων τις οποίες έχουν πουλήσει και κυρίως αυτών που σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες έχουν διατηρήσει και διαθέτουν προς πώληση τα ξένα χαρτοφυλάκια, τα οποία για διάφορους λόγους μειώνουν σημαντικά τη θέση τους σε ελληνικές μετοχές και αποτέλεσαν τους βασικούς πωλητές του προηγούμενου διμήνου.

Capital: Η Capital άδειασε τη θέση της στην Εθνική Τράπεζα. Οι πωλήσεις της συνέπεσαν με τις πωλήσεις από hedge funds, με αποτέλεσμα μέσα σε περίπου 10 συνεδριάσεις να βγουν προς πώληση περί τα 40 εκατομμύρια μετοχές.

Με δεδομένο ότι η Εθνική δεν διαθέτει βασικό μέτοχο (μικρές αγορές μέσω πακέτων διενεργήθηκαν από υφιστάμενους μετόχους όπως η Μητρόπολη Ιωαννίνων), ένα μέρος της παραπάνω προσφοράς απορροφήθηκε μέσω πακέτων και αγορών στο ταμπλό από μεγάλους Έλληνες επιχειρηματίες κατόπιν διερεύνησης αγοραστικού ενδιαφέροντος από την ίδια την Εθνική. Αγορές βγήκαν και από τα χαρτοφυλάκια των EFG Eurobank και Alpha Bank.

Τα Α/Κ της Capital πούλησαν επιθετικά τον προηγούμενο μήνα και μετοχές EFG Eurobank, ενώ μικρότερες ήταν οι πωλήσεις τους στους τίτλους των ΟΠΑΠ , Ελλάκτωρ, Jumbo, Νηρεύς κ.ά.

Στον τίτλο του ΟΠΑΠ διατηρούν ακόμη ισχυρή θέση, όπως και σε αυτούς των Φουρλής και Frigoglass (5,9%). Σε ΟΠΑΠ και Φουρλής τα A/K της Capital δείχνουν διατεθειμένα να διατηρήσουν τις θέσεις τους, ενώ ερωτήματα υπάρχουν για το ποσοστό τους στη Frigoglass. Στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ τα Α/Κ της Capital ρευστοποιούν τις τελευταίες ημέρες την εναπομείνασα θέση τους στο ταμπλό.

Fidelity: Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, τα αμοιβαία της Fidelity αποεπενδύθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου από τη θέση τους στον τίτλο της Alpha Bank, ενώ μείωσαν έκθεση σε τίτλους όπως αυτοί των Τ.Τ., ΓΕΚ και σποραδικές στους τίτλους των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Jumbo, J&P Άβαξ κ.ά. Διατηρούν, σχεδόν ακέραιες, τις θέσεις τους σε ΔΕΗ , MIG, Φουρλή.

American Century: Τη θέση τους στον τίτλο της ΔΕΗ διατηρούν και τα Α/Κ της American Century που μείωσαν την έκθεσή τους στον τίτλο της Jumbo και πιθανότατα και σε αυτόν της Φουρλής.

Deutsche Bank: Το prop desk της έκλεισε και ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών θέσεων (Intralot, Alapis, Τιτάν, ΓΕΚ, Τέρνα και Βωβός) πωλήθηκε το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου. Η τράπεζα διατηρεί όμως δυσανάλογα μεγάλη θέση στο μετοχικό κεφάλαιο της Frigoglass (στις 30/9 κατείχε το 9,9% του μετοχικού της κεφαλαίου) η οποία δεν μπορεί να ρευστοποιηθεί στο ταμπλό.

Η γερμανική τράπεζα αναζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, τρόπο διάθεσής του, ενώ ενήμεροι είναι η διοίκηση και οι μέτοχοι της εισηγμένης. Μένει να φανεί αν μέρος της ρευστότητας από το προμέρισμα και την επιστροφή θα βοηθήσει στην απορρόφηση κομματιού της εν δυνάμει προσφοράς της Deutsche Bank.

Morgan Stanley: Το prop desk της Morgan έχει διατηρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις θέσεις του στους τίτλους των OTE και ΔΕΗ, ενώ κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, μειώνει την έκθεσή του στον τίτλο της Proton Bank.

Citigroup: Τόσο το prop desk της Citigroup όσο και οι πελάτες της μείωσαν θέσεις σε ελληνικές τράπεζες και κυρίως σε τίτλους μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης (ΕΛΤΕΧ, J&P Άβαξ, S&B, Jumbo, Φουρλής, Μηχανική, Lamda, Νηρεύς, Εuromedica κ.ά.). Πωλήσεις συνεχίζουν να βγάζουν και κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις στους τίτλους των Μηχανική, Σαράντης, Forthnet, Lamda, Jumbo κ.ά.

Centaurus: Τα funds της Centaurus έχουν αποεπενδυθεί από ΟΤΕ, Αlpha Bank, ΜPB και Τιτάν, ενώ διατηρούν σημαντικά μειωμένη πλέον θέση στην Alapis.

Lansdowne: Τα funds της Lansdowne έχουν αποεπενδυθεί κατά τους τελευταίους μήνες από τις αξιοσημείωτες θέσεις που διατηρούσαν στους τίτλους των Κύπρου, Πειραιώς και δευτερευόντως σε Alpha Bank, MPB και S&B. Σε ΟΛΠ και ΟΛΘ παραμένουν, καθώς στον μεν πρώτο διαθέτουν πάνω από το 10% του μετοχικού κεφαλαίου και θα μπορούσαν να πουλήσουν μόνο μέσω προσυμφωνημένης συναλλαγής, στον δε δεύτερο κατέχουν πάνω από 2%, ποσοστό υψηλό με δεδομένη την πολύ χαμηλή εμπορευσιμότητα της μετοχής.

Τέλος, η Schroders μείωσε τη θέση της στον τίτλο της Βωβός καθώς και χαρτοφυλακίων που διαχειρίζεται στον τίτλο της Φουρλής και το QVT σε σειρά τραπεζικών τίτλων, διατηρώντας σχεδόν ακέραιη τη θέση του στην Creta Farm.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v