ΑΧΕ: Από ΔΕΗ και Εθνική η τάση

Η ΔΕΗ, εν όψει της δημόσιας προσφοράς μεταξύ 22 – 24 Οκτωβρίου, και η Εθνική -λόγω της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου- εκτιμούν οι ΑΧΕ πως θα καθορίσουν τη βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α., ενώ συμπληρώνουν πως η αγορά θα συνεχίσει να κινείται με τάσεις σταθεροποίησης.

ΑΧΕ: Από ΔΕΗ και Εθνική η τάση
Τι εκτιμάται για τη σημερινή συνεδρίαση: Με τάσεις συσσώρευσης εκτιμά η Εθνική ΑΧΕ πως θα κινηθεί η εγχώρια αγορά κατά τη σημερινή συνεδρίαση, με τον όγκο των συναλλαγών να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.



Στη ΔΕΗ, εν όψει της προσφοράς που θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα από 22 έως 24 Οκτωβρίου, και στην Εθνική Τράπεζα, λόγω της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, εκτιμά η Marfin Hellenic πως θα εστιαστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα.

Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση της Εγνατία ΑΧΕ, που αναφέρει πως με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη ΔΕΗ και στην Εθνική η Σοφοκλέους αναμένεται να επιδείξει τάσεις σταθεροποίησης στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Επιπλέον, η Εγνατία αναφέρει πως ενδέχεται να παρατηρηθεί και τάση αποκόμισης κερδών, δεδομένης της επιθετικής αγοραστικής κίνησης που παρουσιάστηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, αν και τονίζει πως ανάλογη κίνηση δεν αναμένεται να οδηγήσει την αγορά σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα βραχυπρόθεσμα.

Σύμφωνα με την EFG Eurobank Securities, η τάση συσσώρευσης θα διατηρηθεί στην ελληνική αγορά, με τους επενδυτές να αναμένουν τη διαμόρφωση νέου κλίματος, ενώ συμπληρώνει πως το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί σε ΔΕΗ και Εθνική Τράπεζα.

Από την άλλη η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ τονίζει πως η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα θα χαρακτηριστεί από τη διαδικασία της δημόσιας εγγραφής της ΔΕΗ, ενώ την Πέμπτη θα παρεμβληθεί η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου της Εθνικής Τράπεζας.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ συμπληρώνει πως από τις προσδοκίες που θα δημιουργηθούν για τον υπόλοιπο τραπεζικό κλάδο και από την τιμή διάθεσης και το ποσοστό υπερκάλυψης της δημόσιας εγγραφής της ΔΕΗ θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό βραχυπρόθεσμα η πορεία του Χ.Α.

Σε θετικές περιοχές εκτιμά η Fortius ΑΧΕΠΕΥ πως θα κινηθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης, λόγω των ευνοϊκών εκτιμήσεων για τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Εθνικής και αφετέρου λόγω της επικείμενης αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch.

Τι έγινε στη συνεδρίαση της Παρασκευής 17 Οκτωβρίου: Κατά 0,64% υψηλότερα έκλεισε ο Γενικός Δείκτης την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, σύμφωνα με την Εθνική ΑΧΕ, η οποία αναφέρει πως ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών και των κατασκευών υπεραπέδωσαν.

Σύμφωνα με τη Marfin Hellenic, ο Δείκτης την Παρασκευή έκλεισε κοντά στα υψηλά επίπεδα της ημέρας, ενώ κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προς το τέλος της, εν μέρει λόγω της επικείμενης λήξης των προθεσμιακών συμβολαίων.

Τι έγινε την εβδομάδα 13/10/2003 - 17/10/2003: Η μέση συναλλακτική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 19% και διαμορφώθηκε (με πακέτα) στα 197 εκατ. ευρώ, έναντι 244 εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο report της Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Η χρηματιστηριακή προσθέτει πως η απορρόφηση των πιέσεων στον τραπεζικό κλάδο από τις πρόσφατες προσφορές πακέτων σε Εθνική, Πειραιώς αλλά και Alpha Bank, και οι εξελίξεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων - μετοχοποιήσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της επικαιρότητας αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ, tο ενδιαφέρον πλέον της αγοράς έχει επικεντρωθεί στο πού θα σπάσει η συσσώρευση, ενώ συμπληρώνει πως η απροθυμία έντονης προσφοράς και ζήτησης που θα έδινε τάση στον Γενικό Δείκτη αυξάνει την αβεβαιότητα και την επιφυλακτικότητα των εμπλεκομένων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους παραμένουν στο περιθώριο της αγοράς με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των συναλλακτικών όγκων.

Μετά και τη συνεδρίαση της Παρασκευής, συνεχίζει η Magna Trust, η αγορά έχει ξεπεράσει το σημείο ”μηδέν” όπου και ο τριγωνικός σχηματισμός διαγραμματικά ολοκληρώθηκε, γεγονός το οποίο αυξάνει τις πιθανότητες ζωηρότερης κίνησης.

Πάντως, το ανοδικό σενάριο παραμένει σε ισχύ, σύμφωνα πάντα με τη Magna, και έχει τον πρώτο λόγο σε ενδεχόμενη διάσπαση με όγκο των 2.130 μονάδων, όπου και αναμένεται αύξηση της μεταβλητότητας και του συναλλακτικού όγκου, ενώ συμπληρώνει πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλέσει βίαιη εκτόνωση και η αγορά θα βρεθεί πολύ γρήγορα κοντά στις 2.180 μονάδες, περιοχή όπου εντοπίζεται η πρώτη μεσοπρόθεσμη αντίσταση.

Επιχειρηματικά Νέα: Ιδιαίτερα ”δυνατά” προβλέπει η Marfin Hellenic πως θα παρουσιαστούν τα μεγέθη εννεαμήνου της Πλαίσιο, με τον κύκλο εργασιών να καταγράφει αύξηση 25,6% και τα κέρδη προ φόρων να ενισχύονται σημαντικά κατά 57,6%, γεγονός το οποίο ενδέχεται να φέρει τη μετοχή της εταιρίας στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

* Τα reports των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v