Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α.: Αγορές καλαθιών λόγω rebalancing

Αγορές καλαθιών μετοχών MSCI εκδηλώθηκαν την Παρασκευή στο πλαίσιο rebalancing λόγω τέλους μήνα και έτους για ξένα χαρτοφυλάκια, πριμοδοτώντας άνοδο κατά 2,5% καθώς συνέπεσαν με απουσία ισχυρών πωλητών.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Χ.Α.: Αγορές καλαθιών λόγω rebalancing
Αγορές καλαθιών μετοχών MSCI εκδηλώθηκαν χθες στο πλαίσιο του rebalancing λόγω τέλους μήνα αλλά και τέλους έτους για κάποια ξένα χαρτοφυλάκια, πριμοδοτώντας την άνοδο του Γενικού Δείκτη κατά 2,5% μια και συνέπεσαν με απουσία ισχυρών πωλητών.

Η 31η Οκτωβρίου πέραν του τέλους του μήνα αποτελεί για κάποια -λίγα- χαρτοφυλάκια του εξωτερικού -κυρίως για αμερικανικά- και την τελευταία ημέρας χρήσης. Η φετινή δε 31η Οκτωβρίου είχε ακόμη μία ιδιαιτερότητα: λόγω της βίαιης πτώσης του Οκτωβρίου και της μαζικής εξόδου των χαρτοφυλακίων από μετοχές με στροφή είτε προς τη ρευστότητα είτε προς τα ομόλογα, κάποια χαρτοφυλάκια βρέθηκαν υποεπενδεδυμένα σε μετοχές.

Με δεδομένο ότι ο Μάιος και ο Νοέμβριος αποτελούν τους δύο πλέον κρίσιμους μήνες για την πορεία των αποδόσεων των μετοχικών χαρτοφυλακίων οι διορθώσεις που έπρεπε να γίνουν στα χαρτοφυλάκια ήταν σε κάποιες περιπτώσεις αξιοσημείωτες. Έτσι, βγήκαν καλάθια αγορών σε μετοχές που συμμετέχουν στους δείκτες MSCI για να διορθωθούν οι αποκλίσεις από τις σταθμίσεις.

Για τον λόγο αυτόν και οι δύο πιο κερδισμένες ελληνικές μετοχές από το χθεσινό rebalancing ήταν αυτές της Εθνικής Τράπεζας και της MIG. Στην αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI τον περασμένο Μάιο ο τίτλος της Εθνικής κέρδισε σε βαρύτητα στάθμισης, ενώ της MIG πρωτοεισήλθε στους δείκτες MSCI. Για τον λόγο αυτό στους δύο αυτούς τίτλους βγήκαν οι μεγαλύτερες διορθωτικές κινήσεις από ξένα χαρτοφυλάκια με αγορές καλαθιών.

Αγορές βγήκαν και σε άλλους τίτλους του ΜSCI, σε μερικούς εκ των οποίων λόγω απουσίας προσφοράς οι τιμές εκτινάχτηκαν. Οι τίτλοι των εταιριών ΕΛΠΕ (11,7%), ΜΟΗ (7,4%), ΕΕΕΚ (6,9%), Βιοχάλκο, Νηρεύς, Υγεία, Φουρλής κ.ά. είναι κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v