Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα hedge funds και τα όρια της ανόδου

Ανάσα παίρνει το ΧΑ από το διάλειμμα πωλήσεων των hedge funds. Γιατί σταμάτησαν οι πωλήσεις τους. Η ποιότητα των flows, η απουσία πωλητών, τα εκτιμώμενα όρια της ανόδου και οι πιθανές δυσκολίες.

  • του Χρήστου Κίτσιου
ΧΑ: Τα hedge funds και τα όρια της ανόδου
Βαθιά ανάσα, έστω και αν αποδειχτεί προσωρινή, πήρε το ελληνικό χρηματιστήριο από την ολοκλήρωση για τον τρέχοντα μήνα των πωλήσεων των hedge funds, ωστόσο χρηματιστές και διαχειριστές είναι επιφυλακτικοί για τα όρια της ανοδικής αντίδρασης.

Με δεδομένο ότι τα hedge funds, που ακολουθούν το σύστημα των μηνιαίων αιτήσεων εξαγοράς μεριδίων, δέχονται αιτήσεις μέχρι και τρεις εργάσιμες πριν από τη λήξη του μήνα, την περασμένη Τρίτη γνώριζαν το ύψος των εξαγορών που θα αντιμετωπίσουν τον Νοέμβριο. Και όπως αποδείχτηκε, είχαν ήδη προχωρήσει σε αντίστοιχες ρευστοποιήσεις θέσεων κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, ώστε να διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα.

Για το Χ.Α., λόγω της αργίας της 28ης Οκτωβρίου, οι πωλήσεις μετοχών από τα hedge funds έπρεπε να ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου ή ακόμη καλύτερα στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς τη Δευτέρα, ως σφήνα μεταξύ αργιών, αναμενόταν υποτονική συνεδρίαση. Αυτός είναι και ο λόγος της έντασης των πωλήσεων που εκδηλώθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής 24/10.

Ολοκληρώθηκαν οι πωλήσεις ελληνικών μετοχών από hedge funds; Πιθανότατα όχι, απαντούν οι περισσότεροι χρηματιστές, που εκτελούν εντολές για λογαριασμό ξένων. Η τάση επαναπατρισμού κεφαλαίων συνεχίζει να υφίσταται, ο κίνδυνος χώρας λόγω ραγδαίας υποχώρησης των ναύλων και της έκθεσης των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια αυξάνεται, όπως αποτυπώνουν και οι πιέσεις που δέχονται τα ελληνικά ομόλογα, ενώ το story της ΝΑ. Ευρώπης έχει μετατραπεί σε μπούμερανγκ.

Οι ξένοι δεν έχουν λόγους να διατηρούν έκθεση σε ελληνικές μετοχές. Τα flows των τελευταίων ημερών είναι υπέρ των αγοραστών. Η ποιότητά τους όμως δεν ενθουσιάζει, μια και πρόκειται για αγορές με χαρακτήρα trading. Προς το παρόν, κυρίαρχο στοιχείο για την πορεία της αγοράς αποτελεί η απουσία ισχυρών πωλητών.

Πού είναι τα όρια της τεχνικής αντίδρασης του X.A.; Κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, αρκετοί χρηματιστές και διαχειριστές διατυπώνουν πλέον την εκτίμηση ότι με καθαρά τεχνικά χαρακτηριστικά ο Γενικός Δείκτης μπορεί να κινηθεί προς τις 2.300 μονάδες.

Κάποιοι μάλιστα δεν διστάζουν να διατυπώσουν την εκτίμηση ότι το Χ.Α. καθώς και οι διεθνείς αγορές είδαν πρόσφατα τα ιστορικά χαμηλά τους και πολύ δύσκολα θα τα ξαναδούν το επόμενο διάστημα, έστω και αν ακολουθήσει βαθιά ύφεση διετίας.

Η τεχνική ανάλυση διεθνώς δίνει ενδείξεις σχηματισμού βυθού και το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου αποτελεί παραδοσιακά καλό διάστημα για μετοχικές αποδόσεις. Οι αμερικανικές εκλογές ενισχύουν τις προσδοκίες για ένα bear market rally, ενώ Euribor και Libor συνεχίζουν σταδιακά να υποχωρούν και οι αγορές εταιρικών τίτλων από τη FED επαναφέρουν σταδιακά και την αγορά των commercial papers.

Το στοίχημα, όμως, της ανοδικής διάσπασης των 970 μονάδων για τον S&P δεν μοιάζει τόσο εύκολο. Ακόμη πιο δύσκολο, σύμφωνα με διαχειριστές, είναι το Χ.Α. να δείξει αντανακλαστικά αντίστοιχα με αυτά που εμφάνιζε ως «αγαπημένη» αγορά των ξένων και εφόσον κινηθεί ο S&P προς τις 1.000 μονάδες να διασπάσει δυνατά ανοδικά τις 1.200 μονάδες σε επίπεδο 20άρη.

Το BETA της ελληνικής αγοράς έχει πέσει, σημειώνουν οι ίδιοι, και θα πρέπει ο S&P να πιάσει και να διατηρήσει πειστικά επίπεδα άνω των 970 μονάδων για να κινηθεί το Χ.Α. προς τις 2.300 σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι τηλεπικοινωνιακοί τίτλοι και κυρίως αυτός του ΟΤΕ εκτιμάται ότι θα υπεραποδώσουν, λόγω αφενός της διεθνούς τάσης και αφετέρου του ότι για πρώτη φορά έπειτα από αρκετό καιρό ο τίτλος του Οργανισμού βρέθηκε σε discount σε σχέση με τις μετοχές των ομοειδών ευρωπαϊκών εταιριών.

Οι ξένοι στρέφονται, όπως έχει γράψει ήδη το Euro2day, σε τίτλους εταιριών κοινής ωφέλειας λόγω των αμυντικών χαρακτηριστικών τους και στο πλαίσιο αυτό ο τίτλος του ΟΠΑΠ και δευτερευόντως αυτός της ΔΕΗ εκτιμάται επίσης ότι θα έχουν καλύτερη απόδοση σε σχέση με τις τράπεζες.

Ανατροπή του παραπάνω σκηνικού θα έρθει, σύμφωνα με τους ίδιους, μόνο εφόσον υπάρξει κίνηση M&A στον τραπεζικό κλάδο.

Κίνηση όχι πλέον απίθανη, καθώς το πακέτο στήριξης αλλάζει τους σχεδιασμούς παικτών, επισπεύδοντας προκαταρκτικές κινήσεις που θα υποβοηθήσουν ακόμη μεγαλύτερα εγχειρήματα.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v