Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα υψηλά στα spreads των ελληνικών ομολόγων

Νέα ιστορικά υψηλά κατέρριψε χθες το spread στην αγορά ομολόγων, με τις ρευστοποιήσεις να δίνουν ηχηρό "παρών", αν και με μικρότερη ένταση σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Νέα υψηλά στα spreads των ελληνικών ομολόγων
Νέα ιστορικά υψηλά κατέρριψε χθες το spread στην αγορά ομολόγων, με τις ρευστοποιήσεις να δίνουν ηχηρό "παρών", αν και με μικρότερη ένταση σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. 

Στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνουν νέα αύξηση του spread στις 162 μονάδες βάσης, ενώ στη διάρκεια της ημέρας "έπιασε" και τις 165 μονάδες.

Οι πωλήσεις ελληνικών ομολόγων έφτασαν στα 185 εκατ. ευρώ από 385 εκατ. ευρώ την προηγούμενη ημέρα και η συνολική αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε σε 270 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου (benchmark) λήξεως 20/7/2018 έφτασε στο 5,44% από 5,34% και στο ίδιο ομόλογο σημειώθηκε η μεγαλύτερη αξία συναλλαγών στα 105 εκατ. ευρώ.
 
Είναι η πρώτη φορά που "χάνεται" για τα ελληνικά ομόλογα η ισχυρή διασύνδεση με τα αντίστοιχα ιταλικά, σε μια ένδειξη ότι οι αγορές θεωρούν πως η Ελλάδα είναι η πλέον ευάλωτη στην κρίση από τις χώρες της ευρωζώνης, κυρίως λόγω της ισχυρής εξάρτησης από το ναυτιλιακό συνάλλαγμα.

Σημειώνεται ότι ο Baltic Dry Index, ο δείκτης-βαρόμετρο της ναυτιλίας, υποχώρησε κάτω και από τις 1.000 μονάδες, εμφανίζοντας απώλειες 92% από τα υψηλά του Ιουνίου.   

"Η επιβράδυνση της ναυτιλίας είναι ανησυχητική για την Ελλάδα", σημείωνε ο κ. Chris Pryce, κορυφαίο στέλεχος της Fitch Ratings, η οποία υποβάθμισε τις προοπτικές της Ελλάδας την προηγούμενη εβδομάδα. Η Fitch προειδοποίησε ότι η χώρα, με δημόσιο χρέος στο 92% του ΑΕΠ, δεν έχει περιθώριο δημοσιονομικών παρεμβάσεων σε πιθανή επιβράδυνση.

Ο κ. Michael Klawitter της Dresdner Kleinwort εξηγεί ότι οι αγορές εξετάζουν πλέον εξονυχιστικά την Ελλάδα και λόγω των μαζικών εξαγορών των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια αλλά και της έκθεσής τους στη στεγαστική αγορά. 

Ωστόσο, σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα της ευρωζώνης που μπαίνει στο μικροσκόπιο. "Τα spreads των κάποτε ισχυρών αυστριακών ομολόγων έχουν φτάσει στις 90 μονάδες. Οι επενδυτές εξετάζουν τα νούμερα και συνειδητοποιούν ότι τα δάνεια αυστριακών τραπεζών στην ανατολική Ευρώπη υπερβαίνουν το 80% του ΑΕΠ, κάτι που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό εν μέσω κρίσης".   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v