Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΕΕΧ:"Φιλί ζωής" προσφέρει το νέο θεσμικό πλαίσιο

Τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους ότι ο θεσμός των ΑΕΕΧ θα ανακάμψει εκφράζουν παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς, λόγω και των τελευταίων αλλαγών που έλαβαν χώρα στο θεσμικό πλαίσιο.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
ΑΕΕΧ:Φιλί ζωής προσφέρει το νέο θεσμικό πλαίσιο
Στα ήδη υψηλά discounts έρχονται να προστεθούν και ισχυρά φορολογικά κίνητρα για τους μετόχους τους – Απαλλαγή από την αυξημένη επιβάρυνση των μερισμάτων και ουσιαστική αποφυγή από τον φόρο υπεραξίας.

Τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους ότι ο θεσμός των Ανώνυμων Εταιριών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου (ΑΕΕΧ) θα ανακάμψει μόλις κατακάτσει η σκόνη της τρέχουσας γενικότερης συγκυρίας εκφράζουν παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς, λόγω και των τελευταίων αλλαγών που έλαβαν χώρα στο θεσμικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με τους παράγοντες αυτούς, τόσο οι τράπεζες που θέλουν να ασχοληθούν με το χρηματιστήριο όσο και ιδιώτες επενδυτές έχουν πλέον περισσότερο ισχυρά κίνητρα να τοποθετηθούν στη Σοφοκλέους μέσω μίας ΑΕΕΧ, παρά αυτόνομα.

Συγκεκριμένα:

Πρώτον, μέσω μίας ΑΕΕΧ ο επενδυτής αγοράζει χαρτοφυλάκιο μετοχών με σημαντικότατη έκπτωση (discount) έναντι της τρέχουσας αποτίμησής του στο ταμπλό της Σοφοκλέους. Η έκπτωση αυτή σε αρκετές περιπτώσεις υπερβαίνει σημαντικά το 30%. Ένα τόσο υψηλό discount σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ερμηνευτεί από κάποια γενικά έξοδα διοίκησης των ΑΕΕΧ, με τα οποία επιβαρύνονται έμμεσα οι μέτοχοί τους.

Δεύτερον, μέσω της ΑΕΕΧ ο επενδυτής αποφεύγει την αυξημένη φορολογία του μερίσματος, καθώς οι ΑΕΕΧ για τις μετοχές που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους επιβαρύνονται με 25%, σε αντίθεση με τον αυτόνομο μέτοχο που καταβάλλει 35%. Επιπλέον, ο μέτοχος της ΑΕΕΧ δεν επιβαρύνεται με οποιονδήποτε φόρο όταν εισπράττει μέρισμα από την ΑΕΕΧ.

Τρίτον, μέσω της ΑΕΕΧ ο επενδυτής αποφεύγει ουσιαστικά τον φόρο υπεραξίας, σε αντίθεση με τον αυτόνομο επενδυτή.

Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους:

Πρώτα απ’ όλα γιατί ο μέτοχος της ΑΕΕΧ δεν θα επιβαρύνεται από την 1η/1/2009 με φόρο υπεραξίας όταν ρευστοποιεί τις μετοχές του με κέρδη. Και δεύτερον, γιατί οι ίδιες οι ΑΕΕΧ στα χαρτοφυλάκιά τους θα συμψηφίζουν τον φόρο υπεραξίας με την υπάρχουσα φορολογία τους που είναι της τάξεως του ΕΚΤ+0,1% (4,5 τοις χιλίοις επί του ενεργητικού με βάση τα τρέχοντα δεδομένα και μάλλον χαμηλότερη μελλοντικά λόγω των προοπτικών για νέα μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).

Ωστόσο, ούτε τα μεγάλα discounts, ούτε τα σημαντικά αυτά φορολογικά πλεονεκτήματα, έχουν καταφέρει να τονώσουν -τουλάχιστον μέχρι σήμερα- τις ΑΕΕΧ, οι οποίες εδώ και χρόνια βρίσκονται στο περιθώριο των εξελίξεων.

----Altius

Σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου θα πρέπει να προχωρήσει η Altius Επενδυτική στο μέλλον, καθώς η αξία της έχει υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα από τα ελάχιστα επιτρεπτά εκ του νόμου (10 εκατ. ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v