Τάσεις συσσώρευσης προβλέπουν οι ΑΧΕ

Με τάσεις συσσώρευσης προβλέπουν οι ΑΧΕ πως θα κινηθεί το Χ.Α. κατά τη σημερινή συνεδρίαση, αν και συμπληρώνουν πως καθοριστική αναμένεται να είναι και η συμπεριφορά των ευρωπαϊκών αγορών. Οι τραπεζικοί τίτλοι καθώς και η μετοχή της ΔΕΗ αναμένονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Τάσεις συσσώρευσης προβλέπουν οι ΑΧΕ
Τι εκτιμάται για τη σημερινή συνεδρίαση: Οι τρέχουσες εταιρικές εξελίξεις σε συνδυασμό με τη διεθνή ψυχολογία αναμένεται να καθορίσουν την τάση της εγχώριας αγοράς, σύμφωνα με την Εθνική ΑΧΕ.

Η Marfin Hellenic προβλέπει πως ο τραπεζικός κλάδος θα παραμείνει στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος και ειδικότερα οι μετοχές των Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς.

Επιπλέον, η χρηματιστηριακή σημειώνει πως η αγορά επιχειρεί να σταθεροποιηθεί γύρω από το επίπεδο των 2.100 μονάδων, ενώ συμπληρώνει πως το πιθανότερο σενάριο για τη σημερινή συνεδρίαση είναι αυτό της ”συσσώρευσης”.

Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση της EFG Eurobank Securities, η οποία στο πρωινό της report τονίζει ότι αφενός η αγορά θα προσπαθήσει να σταθεροποιηθεί και αφετέρου οι επενδυτές θα υιοθετήσουν στάση αναμονής μέχρι να εντοπίσουν την τάση.

Πάντως, η EFG Eurobank Securities συμπληρώνει πως η συμπεριφορά των ευρωπαϊκών αγορά αναμένεται παράλληλα να επηρεάσει την τάση στη Σοφοκλέους.

Τάσεις ”συσσώρευσης” προβλέπει και η Εγνατία ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση, λόγω της έλλειψης σημαντικών εγχώριων επιχειρηματικών εξελίξεων, του ”ήρεμου” διεθνούς περιβάλλοντος και του σχετικά χαμηλού όγκου των συναλλαγών.

Ταυτόχρονα, η Εγνατία ΑΧΕ εκτιμά πως ο τραπεζικός κλάδος θα παραμείνει στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος ως αποτέλεσμα της επιτυχημένης έκβασης στα placements της Εθνικής και της Πειραιώς, ενώ συμπληρώνει πως η ΔΕΗ διαπραγματεύεται ”ελκυστικά” δεδομένης της επερχόμενης προσφοράς του 15,7% των μετοχών της.

Σύμφωνα με τη Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ κατά τη σημερινή συνεδρίαση αναμένει τάσεις σταθεροποίησης, αν και, όπως επισημαίνει, δεν αποκλείει το γεγονός μιας θετικής αντίδρασης, η οποία εκτιμάται ότι θα προκύψει ως αποτέλεσμα αφενός των θετικών σεναρίων σχετικά με τις πιθανές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και αφετέρου της ενδεχόμενης ανοδικής πορείας των διεθνών αγορών.

Η Beta Χρηματιστηριακή τονίζει πως ο χαμηλός όγκος των συναλλαγών παραμένει πρόβλημα, ενώ συμπληρώνει πως η τάση που θα επικρατήσει στις ξένες αγορές θα επηρεάσει την εγχώρια αγορά σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Επίσης, η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως η αντίσταση τοποθετείται στις 2.132 μονάδες, ενώ προσθέτει πως με βραχυχρόνια αντιστροφή της καθοδικής τάσης θα εξαρτηθεί από τις όποιες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και τις διαθέσεις των διεθνών χρηματιστηρίων, όπου το κλίμα είναι σαφώς πιο αισιόδοξο απ’ ό,τι στο Χ.Α.

Παράλληλα, και όσον αφορά στη σημερινή συνεδρίαση, η Fortius ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά πως ο Γενικός Δείκτης θα προσπαθήσει να απορροφήσει την προσφορά στα τρέχοντα επίπεδα, με τη βραχυπρόθεσμη τάση να είναι θετική.

Ως ιδιαίτερης σπουδαιότητας γεγονός για την περαιτέρω πορεία του Δείκτη κρίνεται η διατήρηση του Γενικού Δείκτη πάνω από το επίπεδο των 2.080 μονάδων, τονίζει η Omega Bank στην τεχνική της ανάλυση, όπου συμπληρώνει πως περαιτέρω ανοδική πορεία των τιμών θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τη δυνατότητα αποφασιστικής ανοδικής διάσπασης της πρώτης αντίστασης στο επίπεδο των 2.120 μονάδων, καθώς η έως τώρα τεχνική εικόνα της αγοράς εμφανίζει ενδείξεις περαιτέρω ανοδικής κίνησης των τιμών.

Τι έγινε στη συνεδρίαση της Παρασκευής 10 Οκτωβρίου: Στον απόηχο των ευρωπαϊκών αγορών ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κατά 0,58% χαμηλότερα κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, όπως αναφέρει η Εθνική ΑΧΕ, η οποία συμπληρώνει πως ο όγκος των συναλλαγών σε τράπεζες και τηλεπικοινωνίες κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, καθώς οι θεσμικοί επενδυτές παρέμειναν στο περιθώριο.

Τι έγινε την εβδομάδα 3-10 Οκτωβρίου: Σύμφωνα με την EFG Eurobank Securities την περασμένη εβδομάδα οι ρευστοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις με στόχο την αποκόμιση κερδών περιόρισαν τα κέρδη του Γενικού Δείκτη.

Οριακή άνοδο κατά 0,90%, έπειτα από αρκετές διακυμάνσεις, σημείωσε ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. την εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με την εβδομαδιαία ανασκόπηση της Omega Bank.

Οπως αναφέρει η Omega Bank, η εβδομάδα ήταν τραπεζοκεντρική για τη Σοφοκλέους, ενώ σημειώνει πως η επιτυχής έκβαση και των δύο προσφορών (Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς) οδηγούν σε βελτίωση του ”βάθους” της αγοράς και στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης για τις ελληνικές τράπεζες.

Επίσης, η Omega Bank αναφέρει πως στον απόηχο των δύο προαναφερθέντων προσφορών, μπήκε σε τελικό στάδιο και η υπόθεση της Γενικής Τράπεζας, μετά την επίσημη ανακοίνωση της διοίκησής της προς το Χ.Α. για την πρόσκληση του ενδιαφέροντος προς εξεύρεση νέου στρατηγικού επενδυτή.

Σύμφωνα με την Omega Bank, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας που πέρασε παρατηρήθηκε εξάντληση της βραχυπρόθεσμης ανοδικής τάσης, με την τιμή του Δείκτη να επιστρέφει έως το επίπεδο των 2.108,62 μονάδων.

Απολογιστικά, καταλήγει η εβδομαδιαία ανασκόπηση της Omega Bank, η εβδομάδα που πέρασε κρίνεται θετική για την αγορά, καθώς 259 μετοχές κατέγραψαν κέρδη έναντι 89 που σημείωσαν απώλειες, ενώ για μια ακόμη φορά οι μετοχές εταιριών μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης υπερτέρησαν έναντι αυτών της υψηλής.

Σύμφωνα με το Weekly Report της Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ, o φόβος μαζικών ρευστοποιήσεων στη μετοχή της Εθνικής και της Πειραιώς λόγω της χαμηλότερης τιμής που διαμορφώθηκε στη δημόσια προσφορά αποτέλεσε τροχοπέδη στην ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, η οποία ανακόπηκε στην περιοχή των 2.130 μονάδων.

Η εκτόνωση των πιέσεων στους δύο τραπεζικούς τίτλους θεωρήθηκε επιβεβλημένη από ένα μεγάλο τμήμα της αγοράς προκειμένου να υπάρξει επαναδραστηριοποίηση, γεγονός το οποίο αποτυπώθηκε με χαρακτηριστικό τρόπο στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Επίσης, η Magna Trust τονίζει πως τεχνικά η σταθεροποίηση της αγοράς στην περιοχή των 2.100-2.130 μονάδων δημιουργεί προϋποθέσεις απορρόφησης της προσφοράς αλλά και κατοχύρωσης των γρήγορων κερδών από τη διαδρομή που ξεκίνησε από τις 2.000 μονάδες.

Το επίπεδο των 2.130 μονάδων θεωρείται μια σχετικά σκληρή αντίσταση, με πολλές κορυφές να καταλήγουν μεταξύ 2.130-2.135 μονάδων και απαιτεί είδηση, όγκους και θετική ψυχολογία, στοιχεία τα οποία δεν τα έχει στον απαιτούμενο βαθμό αυτή τη στιγμή η αγορά.

Από την άλλη πλευρά, η Magna Trust προσθέτει πως και η προσφορά δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανή να αλλάξει την τάση προς τα κάτω όσο η αγορά κινείται σε επίπεδα πάνω από τις 2.050 μονάδες, ενώ επισημαίνει πως η συγκυρία θυμίζει αρκετά από την ανοδική κίνηση της περιόδου 24/6-2/7 όπου ο Δείκτης ταλαιπωρήθηκε σε σφιχτό εύρος διακύμανσης πριν εκτονωθεί ανοδικά.

Η χρηματιστηριακή καταλήγει πως αυτό είναι και το πιθανότερο άμεσο σενάριο το οποίο δουλεύει ο Γενικός Δείκτης και συγκεκριμένα απορρόφηση της προσφοράς που θα συνοδευτεί με συρρίκνωση όγκων και μεταβλητότητας και εν συνεχεία ανοδική εκτόνωση προς την πρώτη αντίσταση.

Επιχειρηματικά Νέα: Οπως αναφέρει η EFG Eurobank Securities στο πρωινό της report, ο διευθύνων σύμβουλος της Intralot, κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, σε συνέντευξή του ανέφερε πως η εταιρία θα εστιάσει την προσοχή της στις διεθνείς δραστηριότητες και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, το 25% του τζίρου για το 2003 θα προέλθει από τις ξένες αγορές, το οποίο την ερχόμενη χρονιά θα αυξηθεί στο 35%.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τη χρηματιστηριακή, ο κ. Αντωνόπουλος τόνισε πως καθώς η εταιρία διαθέτει ένα διαφοροποιημένο ”χαρτοφυλάκιο projects” στο εξωτερικό, η εισαγωγή της μετοχής της εταιρίας στην Αμερική αποτελεί πρόκληση για την Intralot.

Η EFG Eurobank Securities καταλήγει πως η μετοχή της Intralot διαπραγματεύεται 11 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή του 2003.

Παράλληλα, η χρηματιστηριακή αναφέρεται στην πώληση του πλοίου ”Προμηθέας” των Μινωικών Γραμμών, επισημαίνοντας πως, παρά το γεγονός ότι το νέο είναι θετικό, καθώς τα έσοδα από την πώληση του πλοίου θα μειώσουν το ύψος του δανεισμού της ακτοπλοϊκής, πρόκειται για μια εξέλιξη που δεν αποτελεί έκπληξη.

Σύμφωνα με τη Marfin Hellenic, ο καθαρός δανεισμός των Μινωικών Γραμμών ανέρχεται στα 634,5 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας τον δείκτη Δανεισμού/Ιδια Κεφάλαια στο 2,7.

Σχολιάζοντας τη συμμετοχή της CosmΟΤΕ σε διαγωνισμό για την άδεια στην Κύπρο, η EFG Eurobank Securities σημειώνει πως διατηρεί τη θετική θέση της για τη μετοχή της εταιρίας.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος εκτιμά η Marfin Hellenic πως θα βρεθεί η μετοχή της Τιτάν, καθώς, όπως επισημαίνει, αφενός έχει ”υποαποδώσει” της αγοράς κατά 24,4% από την αρχή του έτους και αφετέρου διαπραγματεύεται ”ελκυστικά” 9,4 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2004.

* Τα reports των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v