Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EFG Sec:2+1 καταλύτες για Σοφοκλέους, τα top picks

Τρεις είναι οι βασικοί καταλύτες για το μέλλον της Σοφοκλέους: η πορεία των διεθνών αγορών, οι ιδιωτικοποιήσεις και τα μεγέθη εννεαμήνου των τραπεζών, όπως προκύπτει από τη μηναία έκθεση της EFG Sec. Οκτωβρίου. Τι προβλέπει η χρηματιστηριακή για την αγορά, ποιες είναι οι κατευθυντήριες δυνάμεις και τα top picks της.

EFG Sec:2+1 καταλύτες για Σοφοκλέους, τα top picks
Η πορεία των διεθνών αγορών παραμένει η κύρια κατευθυντήρια δύναμη πίσω από την απόδοση της εγχώριας αγοράς και παρά τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις, εκτιμούν οι αναλυτές της EFG Eurobank Χρηματιστηριακής.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τη μηνιαία έκθεση της EFG Eurobank Χρηματιστηριακής για τον μήνα Οκτώβριο.

Πιο συγκεκριμένα, οι τρεις βασικοί άξονες για το μέλλον θα είναι η πορεία των διεθνών αγορών, οι ιδιωτικοποιήσεις και τα αποτελέσματα των τραπεζών για το εννεάμηνο, παρ’ όλο που περιστασιακά οι αποδόσεις του Γενικού Δείκτη δεν είναι στενά συνδεδεμένες με τις ξένες αγορές μετοχών.

Η πρόοδος των ιδιωτικοποιήσεων είναι άκρως σημαντική, καθώς η θετική τους έκβαση μπορεί να επιφέρει θετική επιρροή τόσο σε όρους ψυχολογίας όσο και σε όρους αύξησης της ρευστότητας της αγοράς.

Συνεχίζοντας, οι αναλυτές της EFG Χρηματιστηριακής τονίζουν ότι μεγάλο μέρος της θετικής απόδοσης της αγοράς για φέτος οφείλεται στην ανάκαμψη της κερδοφορίας του τραπεζικού κλάδου και προσδοκούν ότι τα αποτελέσματα του εννεαμήνου θα επιβεβαιώσουν τη θετική τάση της κερδοφορίας, ενώ επισημαίνεται η σημασία της ψυχολογίας στους επενδυτές και ο αντίκτυπός της σε όρους αποδόσεων και όγκου συναλλαγών σε επίπεδο αγοράς.

Η θετική πορεία των μετοχών στο εξωτερικό θα αποτελέσει το απαραίτητο στήριγμα προκειμένου και η ελληνική αγορά να κινηθεί ανοδικά.

Την παρούσα χρονική στιγμή, η ελληνική αγορά δεν κατέχει κάποιο σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα από πλευράς αποτίμησης, καθώς διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο P/E 15 για το τρέχον έτος, εκτιμά το τμήμα αναλύσεων της EFG Χρηματιστηριακής.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, στην περίπτωση ενός αρνητικού διεθνούς περιβάλλοντος, η εγχώρια αγορά μετοχών μπορεί να μην είναι σε θέση να συντηρήσει τα κέρδη του έτους. Οι εκτιμήσεις για το έτος κάνουν λόγο για μια αύξηση των κερδών ανά μετοχή της τάξεως του 18% για το σύνολο της αγοράς, γεγονός το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάκαμψη της κερδοφορίας του τραπεζικού τομέα.

Οπως τονίζεται, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξεως του 8,74% και η μεσαία με τη μικρή κεφαλαιοποίηση ακολούθησαν με μεγαλύτερες απώλειες στη διάρκεια του μηνός Σεπτεμβρίου, ενώ στη λίστα με τα top picks της EFG Χρηματιστηριακής είναι οι μετοχές της Alpha Bank, CosmΟΤΕ, Panafon Vodafone, ΔΕΗ, OΠΑΠ CCHBC, Τιτάν και Hyatt Regency.

Γιώργος Σαββάκης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v