Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εκτιμήσεις 3 ΑΧΕ για Εθνική, Eurobank, Πειραιώς

Δεν είναι μόνον τα placements που φέρνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις τράπεζες, αλλά και το γεγονός ότι η ολοκλήρωση του εννεαμήνου γεννά προβλέψεις για τις επιδόσεις των ιδρυμάτων. Οι προβλέψεις και οι συστάσεις των Εθνική ΑΧΕ, Π&Κ και Marfin για τα εννεάμηνα των Εθνική, Eurobank και Πειραιώς.

Οι εκτιμήσεις 3 ΑΧΕ για Εθνική, Eurobank, Πειραιώς
Δεν είναι μόνον τα placements που φέρνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις τράπεζες, αλλά και το γεγονός ότι η ολοκλήρωση του εννεαμήνου γεννά προβλέψεις για τις επιδόσεις των τραπεζών.

Ετσι, σήμερα, γίνεται λόγος για τις τράπεζες Εθνική, Eurobank και Πειραιώς από τις Εθνική ΑΧΕ, Π&Κ και Marfin, είτε σε ξεχωριστές εκθέσεις είτε στα ημερήσια reports.

Ειδικότερα, η Marfin, σε ειδική έκθεσή της με σημερινή ημερομηνία και αφορμή το εννεάμηνο της Eurobank, προχωρά σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα μεγέθη του 2003, ενώ διατηρεί τη σύσταση ”neutral” με ταυτόχρονη αναβάθμιση της τιμής-στόχου στα 12,8 ευρώ ανά μετοχή.

Όπως αναφέρει η Marfin, πρόσφατα εγκρίθηκε η συγχώνευση της θυγατρικής της Eurobank, Επενδύσεις Αναπτύξεως. Το goodwill της συμφωνίας υπολογίζεται από τη χρηματιστηριακή στα 4 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο περιελήφθη στις εκτιμήσεις της για το 2003.

Τα λειτουργικά έσοδα της Eurobank για το 2003 εκτιμώνται στα 474 εκατ. ευρώ (από 394 το 2002), τα κέρδη μετά από φόρους στα 251 εκατ. ευρώ (από 184 το 2002) και το P/E στο 17,8 από 24,2 το προηγούμενο έτος.

Αναφορικά με το 9μηνο της Eurobank, τα αποτελέσματα του οποίου ανακοινώνονται στις 6 Νοεμβρίου, η Marfin εκτιμά τα καθαρά κέρδη της τράπεζας (βάση των ΔΛΠ) θα διαμορφωθούν στα 189 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 20,4% έναντι του περσινού αντίστοιχου διαστήματος

Συνολικότερα, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η ισχυρή επίδοση των δύο προηγούμενων τριμήνων, σε ό,τι αφορά τα κέρδη από βασικές τραπεζικές δραστηριότητες λόγω κυρίως της αύξησης των εσόδων από τόκους και από προμήθειες.

Για το κόστος, η Marfin εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των λειτουργικών εξόδων θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, με το βασικό εμπόδιο να αποτελεί η ενοποίηση των βαλκανικών θυγατρικών.

Αναλυτικά, τα έσοδα από τόκους αναμένεται να διαμορφωθούν στα 613,5 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 16% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Τα λειτουργικά κέρδη αναμένεται να διαμορφωθούν στα 350,6 εκατ. ευρώ, έναντι 274,4 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2002.



Εξάλλου, κατά 37,9% εκτιμά η Π&Κ Χρηματιστηριακή πως θα ενισχυθούν τα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας της Εθνικής Τράπεζας στο εννεάμηνο του 2003, με τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς να βελτιώνονται κατά 17,2%.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή στην καθημερινή ενημέρωση με ημερομηνία 8 Οκτωβρίου 2003, τα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας της Εθνικής στο εννεάμηνο αναμένεται να φτάσουν στα 381,13 εκατ. ευρώ σε σχέση με 276,35 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Τα οργανικά κέρδη της Εθνικής το ίδιο διάστημα εκτιμάται πως θα καταγράψουν άνοδο 67,7% διαμορφούμενα στα 282,61 εκατ. ευρώ.

Οι κύριοι παράγοντες για τη σημαντική αύξηση της κερδοφορίας, σύμφωνα πάντα με την Π&Κ είναι η ενίσχυση των οργανικών εσόδων κατά 10,7% σε σχέση με το περυσινό εννεάμηνο, η οποία αντανακλά υγιή έσοδα από τόκους και προμήθειες (αύξηση 10,5% και 14% αντίστοιχα).

Επίσης, η αύξηση της κερδοφορίας της Εθνικής Τράπεζας οφείλεται και στη μικρή αύξηση των εξόδων (κατά 1,6%) η οποία αποδίδεται σε μηδενική αύξηση των εξόδων προσωπικού, ως αποτέλεσμα της υλοποίησης προγράμματος εθελούσιας εξόδου πέρυσι και μικρή αύξηση (0,4%) των λοιπών εξόδων διοίκησης.

Παράλληλα, η Π&Κ σημειώνει πως τα μη οργανικά έσοδα θα ανέλθουν στα 101,59 εκατ. ευρώ σε σχέση με 108,29 εκατ. ευρώ του περυσινού εννεαμήνου, αντανακλώντας 34,7% αύξηση τα χρηματοοικονομικά έσοδα και 56,5% μείωση στα έκτακτα κέρδη, αν και όπως επισημαίνει τα εν λόγω μεγέθη είναι δύσκολο να προβλεφθούν και κατά συνέπεια δεν αποκλείει και την περίπτωση της θετικής έκπληξης.

Σχολιάζοντας την προσφορά των μετοχών του Δημοσίου, η οποία θα οδηγήσει μεταξύ άλλων σε μείωση της συμμετοχής του στην Εθνική κατά 10%, και βελτίωση της ρευστότητας της μετοχής, η Π&Κ επισημαίνει πως είναι θετική για το αποτέλεσμα.

Επίσης, η Π&Κ αναφέρει πως στα τρέχοντα επίπεδα τιμών (γύρω στα 18 ευρώ) η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είναι ελκυστικά αποτιμημένη, διαπραγματευόμενη 13,1 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2003.

Ταυτόχρονα, η Π&Κ επισημαίνει πως η δυναμική της κερδοφορίας της Εθνικής παραμένει θετική, αν και συμπληρώνει πως κύριος προβληματισμός της παραμένει η επίπτωση της υιοθέτησης των ΔΛΠ και πιο συγκεκριμένα οι υποχρεώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και οι διαφορές ενοποίησης.

Τέλος και όσον αφορά στην Εθνική Τράπεζα, η χρηματιστηριακή καταλήγει πως θέτει τη σύστασή της ”υπό αναθεώρηση” για πιθανή αναβάθμιση μετά την ολοκλήρωση της προσφοράς.

Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, η Π&Κ σημειώνει πως οι προκαταρκτικές της εκτιμήσεις υποδείκνυαν αύξηση 17,2% στα καθαρά κέρδη εννεαμήνου, διαμορφούμενα στα 63,83 εκατ. ευρώ από 54,44 εκατ. ευρώ πέρυσι, με τα οργανικά κέρδη να βελτιώνονται κατά 13,3%.

Με βάση τη θεμελιώδη εικόνα της Τράπεζας Πειραιώς η Π&Κ σημειώνει πως η πώληση ιδίων μετοχών θα έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερη αποτίμηση σε όρους Ρ/Ε που αντισταθμίζεται από τη βελτίωση της κεφαλαιακής επάρκειας και των ιδίων κεφαλαίων.

Αναφορικά με το placement η Π&Κ εμφανίζεται ουδέτερη, σημειώνοντας πως κύριος καταλύτης για την αντίδραση της αγοράς θα είναι το αποτέλεσμα της προσφοράς και η τιμή στην οποία θα πραγματοποιηθεί, ενώ εκτιμά πως η μετοχή της Τράπεζας είναι δίκαια αποτιμημένη, συμπληρώνοντας πως διατηρεί τη σύσταση ”υποαπόδοση”.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής ΑΧΕ, για τα μεγέθη εννεαμήνου της Τράπεζας Πειραιώς (όπως αναφέρει στο daily report με ημερομηνία 8 Οκτωβρίου 2003) τα καθαρά κέρδη εκτιμάται πως θα καταγράψουν άνοδο της τάξεως του 24%.

Από την άλλη, η Marfin Hellenic εκτιμά πως στο εννεάμηνο τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς θα φτάσουν στα 66,3 εκατ. ευρώ καταγράφοντας άνοδο 21,9% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, παρά την –όπως επισημαίνει- κατά 16,1% αδύναμη απόδοση που αναμένεται να εμφανίσει το τρίτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο.

Τέλος, σημειώνεται πως στο πρωινό της report η Εγνατία ΑΧΕ δίνει τιμή – στόχο τα 17 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και σύσταση ”διακράτηση”, ενώ την ίδια σύσταση δίνει και για την Τράπεζα Πειραιώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v