Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Αύξηση συναλλαγών στην ΗΔΑΤ τον Σεπτέμβριο

Στα 65,20 δισ. ευρώ ανήλθε η αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ τον Σεπτέμβριο, έναντι 54,24 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε σε ομολογιακούς τίτλους εναπομένουσας διάρκειας έως και 10 χρόνια, οι οποίοι προσέλκυσαν το 84% της συνολικής αξίας συναλλαγών.

ΤτΕ: Αύξηση συναλλαγών στην ΗΔΑΤ τον Σεπτέμβριο
Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι τιμές των κρατικών ομολόγων τον Σεπτέμβριο, μετά από δυόμισι μήνες πτώσης, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το κλίμα στις διεθνείς αγορές ομολόγων βελτιώθηκε, ενώ η άνοδος των τιμών αποδίδεται κυρίως στην ανταπόκριση των επενδυτών στις οικονομικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, καθώς τα στοιχεία έδειχναν ότι παρ’ όλο που η οικονομία έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης, η ανεργία παραμένει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα.

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα πάντα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η καταναλωτική εμπιστοσύνη αποθαρρύνεται και η ανάκαμψη επιβραδύνεται.

Σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη, σημειώνεται πως ο ρυθμός ανάκαμψης των οικονομιών παραμένει ασθενής, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία του έκθεση προχώρησε σε προειδοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετικά με την πιθανότητα μιας αναγκαίας περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ευρωζώνη, τα επιτόκια προβλέπεται να παραμείνουν στο μέλλον αμετάβλητα, στα σημερινά ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ιδιαίτερα όσον αφορά στις τιμές των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που διαπραγματεύονται στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ), ακολούθησαν ανοδική πορεία σε όλη τη διάρκεια του μήνα, για να κλείσουν στις 30 Σεπτεμβρίου καταγράφοντας κέρδη της τάξεως των 55-144 μονάδων βάσης.

Η τιμή του 7ετούς ομολόγου λήξεως 19.5.2010 σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο, κλείνοντας στις 30 Σεπτέμβρη με τιμή 113,27 (και απόδοση 3,70%), από 111,83 (3,96%) τον προηγούμενο μήνα.

Η τιμή του 10ετούς ομολόγου αναφοράς (benchmark bond) λήξεως 20.5.2013 έκλεισε στις 103,27 (4,17%) έναντι τιμής 102,15 (4,32%) στις 29 Αυγούστου, ενώ η μέση διαφορά απόδοσης (yield spread) μεταξύ 10ετούς ελληνικού και γερμανικού ομολόγου έφτασε στα νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα των 12 bps (μονάδων βάσης), από 14 bps που είχε διαμορφωθεί στα τέλη του Αυγούστου.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία την περίοδο αυτή ενίσχυσαν την άποψη ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα για αρκετό καιρό ακόμα στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ως αποτέλεσμα, η κλίση της καμπύλης αποδόσεων αυξήθηκε σημαντικά τον Σεπτέμβριο, ενώ μετακινήθηκε προς τα κάτω, καθώς οι αποδόσεις μειώθηκαν περισσότερο στις βραχυπρόθεσμες (34 bps για την 3ετία) απ’ ό,τι στις μακροπρόθεσμες διάρκειες (4bps για την 20ετία).

Επιπλέον, σημειώνεται πως η διαφορά της απόδοσης (yield spread) μεταξύ 3ετούς και 20ετούς ομολόγου διευρύνθηκε σε 219 bps από 190 bps που ήταν στα τέλη του Αυγούστου.

H αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ανήλθε σε 65,20 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, έναντι 54,24 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, και 66,40 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο 2002, ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε σε ομολογιακούς τίτλους εναπομένουσας διάρκειας έως και 10 έτη, οι οποίοι προσήλκυσαν το 84% της συνολικής αξίας συναλλαγών.

Μεταξύ των ομολόγων, το 10ετές ομόλογο αναφοράς λήξεως 20.5.2013 σημείωσε για ακόμη μια φορά τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, καταγράφοντας συναλλαγές αξίας 15,57 δισ. ευρώ, ενώ η ρευστότητά του, όπως υπολογίζεται από τον λόγο της αξίας των συναλλαγών ως προς το σύνολο των αντίστοιχων τίτλων σε κυκλοφορία, αυξήθηκε σε 229%, από 205% τον Αύγουστο.

Από τις 11.060 εντολές που εκτελέσθηκαν στην ΗΔΑΤ τον μήνα αυτό, 51,24% ήταν εντολές ”αγοράς” και 48,76% εντολές ”πώλησης” τίτλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v