Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική ΑΧΕ: Σύσταση ”buy” για Alpha και Πειραιώς

Σε αναθεώρηση της σύστασης σε ”αγορά” από ”market perform” προχώρησε η Εθνική ΑΧΕ για τις μετοχές των Alpha Bank και Πειραιώς, διατηρώντας παράλληλα τη σύσταση ”market perform” για Εμπορική και EFG Eurobank, (σε ανάλυσή της 30/9/2003). Οι προβλέψεις για τις επικείμενες αλλαγές στον FTSE-20.

Εθνική ΑΧΕ: Σύσταση ”buy” για Alpha και Πειραιώς
Σε αναθεώρηση της σύστασης σε ”αγορά” από ”market perform” προχώρησε η Εθνική ΑΧΕ για τις μετοχές των Alpha Bank και Πειραιώς.

Η αναβάθμιση της σύστασης οφείλεται στη βελτιωμένη αποτίμηση, αλλά και στις αναθεωρημένες εκτιμήσεις για την κερδοφορία των εν λόγω τραπεζών, όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή σε ανάλυσή της για τον τραπεζικό κλάδο με ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου 2003, τον οποίο χαρακτηρίζει ως ”κλάδο υπό ανάκαμψη”.

Παράλληλα, η χρηματιστηριακή διατήρησε τη σύσταση ”market perform” για τις μετοχές των Εμπορική και EFG Eurobank, αν και όπως επισημαίνει αναγνωρίζει περαιτέρω βελτίωση στο ”outlook” των δύο τραπεζών.

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, οι ελληνικές τράπεζες επιδόθηκαν σε απόδοση ανάλογη της αγοράς, καταγράφοντας οριακές απώλειες από τις 25 Ιουλίου 2003.

Επίσης, η Εθνική ΑΧΕ αναφέρει πως οι εγχώριες τράπεζες τον Αύγουστο απώλεσαν έως και 17% από τα υψηλά τους, υποαποδίδοντας σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, οι οποίες υποχώρησαν στο ίδιο διάστημα κατά 6%.

Η χρηματιστηριακή εκτιμά πως στην παρούσα φάση οι επενδυτές θα εστιάσουν την προσοχή τους στα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών και στις προσδοκίες αναφορικά με τις επιδόσεις του τρίτου τριμήνου του έτους.

Εξάλλου, η Εθνική ΑΧΕ υπενθυμίζει πως τα οικονομικά μεγέθη του πρώτου εξαμήνου του έτους των τριών μεγάλων ελληνικών τραπεζών ξεπέρασαν τις προβλέψεις της αγοράς.

Η χρηματιστηριακή συμπληρώνει πως ο έλεγχος του κόστους ήταν περισσότερο εμφανής παρά ποτέ για ορισμένες τράπεζες, ενώ επισημαίνει πως η αύξηση που εμφανίστηκε στα λειτουργικά έσοδα εκτιμάται πως θα διατηρηθεί τουλάχιστον για τα ερχόμενα δυο τρίμηνα.

Ταυτόχρονα, η Εθνική ΑΧΕ προβλέπει πως τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του έτους θα ικανοποιήσουν τους επενδυτές, ως αποτέλεσμα της συνεχούς ενίσχυσης της πιστωτικής επέκτασης, ενώ προσθέτει πως τα χρηματοοικονομικά έσοδα ενδέχεται να αποτελέσουν έναν ακόμη καταλύτη, αν και σημειώνει πως αναμένεται να είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο των δυο προηγούμενων τριμήνων.

Αναφορικά με την αναθεώρηση των δεικτών FTSE/ASE, η Εθνική ΑΧΕ εκτιμά πως θα επέλθει μια προσθήκη και μια αύξηση στον παράγοντα free float.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανάλυση της χρηματιστηριακής (με ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου 2003), περί τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται η σύσκεψη που θα καθορίσει την αναθεώρηση των δεικτών του FTSE/ASE.

Οπως αναφέρει η Εθνική, προβλέπει ότι η μετοχή της Αλουμίνιον της Ελλάδος θα διαγραφεί από τον FTSE-20, και θα αντικατασταθεί από τη μετοχή των ΚΑΕ.

Επίσης, η χρηματιστηριακή εκτιμά πως το free float της CosmΟΤΕ θα αυξηθεί από 20% στο 30%, ως αποτέλεσμα της πώλησης του 9% που μεταβίβασε η Telenor τον Απρίλιο.

Η Εθνική σημειώνει πως ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης οι μετοχές των ΚΑΕ και CosmΟΤΕ αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των passive funds, ενώ στον αντίποδα μπορεί να παρατηρηθούν αποχωρήσεις από το Αλουμίνιο.

Προχωρώντας ακόμη περισσότερο, η Εθνική σημειώνει πως πιθανή διαγραφή των ΕΤΒΑ και Vodafone Panafon θα ανοίξει δύο ακόμη θέσεις στον FTSE– 20, τις οποίες εκτιμά (με τα μέχρι στιγμής δεδομένα) πως πιθανότατα θα καταλάβουν οι Γερμανός και Hyatt.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v