Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑΚ: Όγδοο μέλος της Link Up Markets

Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, στο οποίο υπάγεται το Κεντρικό Αποθετήριο της Κύπρου, είναι το νέο μέλος της Link Up Markets, της κοινοπραξίας που δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2008 από 7 ευρωπαϊκά κεντρικά αποθετήρια.

ΧΑΚ: Όγδοο μέλος της Link Up Markets
Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), στο οποίο υπάγεται το Κεντρικό Αποθετήριο της Κύπρου, είναι το νέο μέλος της Link Up Markets, της κοινοπραξίας που δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2008 από 7 ευρωπαϊκά κεντρικά αποθετήρια.
 
Στόχοι της Link Up Markets είναι η αύξηση της αποδοτικότητας και η μείωση του κόστους της εκκαθάρισης των συναλλαγών που αφορούν σε διασυνοριακές συναλλαγές στην Ευρώπη.

Με την εισαγωγή της Κύπρου η Link Up Markets διευρύνει τη γεωγραφική της εμβέλεια καλύπτοντας 8 κεντρικά αποθετήρια: Clearstream Banking AG Frankfurt (Γερμανία), ΧΑΚ (Κύπρος), ΕΧΑΕ (Ελλάδα), IBERCLEAR (Ισπανία), Oesterreichische Kontrollbank AG (Αυστρία), SIS SegaInterSettle AG (Ελβετία), VP Securities Services (Δανία), Verdipapirsentralen ASA (Νορβηγία).

Σκοπός της νέας κοινοπραξίας, η λειτουργία της οποίας αναμένεται να ξεκινήσει στο πρώτο εξάμηνο του 2009, είναι η δημιουργία και λειτουργία ενός κεντρικού συστήματος που θα διευκολύνει την παροχή υπηρεσιών διασυνοριακού διακανονισμού, θεματοφυλακής και διαφύλαξης αξιών από το εξωτερικό από τα συμμετέχοντα αποθετήρια. Με τον τρόπο αυτό θα καταστούν απλούστερες και φθηνότερες οι διασυνοριακές συναλλαγές για τα αποθετήρια που συμμετέχουν.

Ο κ. Tomas Kindler, διευθύνων σύμβουλος της Link Up Markets, είπε σχετικά: "Η εισαγωγή του ΧΑΚ στη Link Up Markets πρόκειται να ενδυναμώσει τις υπηρεσίες που παρέχουμε, ενώ παράλληλα αναμένεται να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής αγοράς και να δημιουργήσει νέες επενδυτικές ευκαιρίες για όλους όσοι συμμετέχουν σε αυτήν".

Ο κ. Νώντας Κ. Μεταξάς, γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος του ΧΑΚ, δήλωσε: "Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ενιαία πανευρωπαϊκή πλατφόρμα για τη μετασυναλλακτική διαδικασία, η οποία θα διευκολύνει τις διασυνοριακές συναλλαγές. Το ΧΑΚ μέσω της Link Up Markets θα μπορέσει να προσφέρει νέες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, να επωφεληθεί από τις οικονομίες κλίμακας που δημιουργούνται και να εκμεταλλευτεί τις υπάρχουσες υποδομές του. Η εν λόγω συνεργασία εκτιμούμε ότι θα αποφέρει πλεονεκτήματα στα μέλη και τους επενδυτές μας".

Το ΧΑΚ και το Κεντρικό του Αποθετήριο θα χρησιμοποιήσει την κοινή υποδομή που μοιράζεται με τον όμιλο Ελληνικά Χρηματιστήρια αναφορικά με τη συναλλακτική και μετασυναλλακτική δραστηριότητα, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό την ένταξή του στη Link Up Markets. Το γεγονός αυτό έρχεται σε συνέχεια της επιδίωξης της Link Up Markets για χρήση υπαρχουσών υποδομών και συνεργασιών ανάμεσα στα αποθετήρια των χωρών που συμμετέχουν, αντλώντας από αυτές τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη.

Κάθε αποθετήριο που συμμετέχει στη Link Up Markets αποκτά πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες των άλλων κεντρικών αποθετηρίων που συμμετέχουν (εκτός από τα παράγωγα). Επιδίωξη της Link Up Markets είναι η απορρόφηση οποιασδήποτε διαφοράς υπάρχει στην επικοινωνιακή πολιτική που ακολουθεί κάθε αγορά, λαμβάνοντας ταυτόχρονα τα μέγιστα δυνατά οφέλη από τις υπάρχουσες υποδομές και συνεργασίες.

Η συνεργασία των 8 αποθετηρίων στο πλαίσιο της Link Up συμπληρώνει την οδηγία MiFID, δίνει ρεαλιστική λύση στα θέματα διασυνδέσεων που αναφέρονται στον Ευρωπαϊκό Κώδικα Δεοντολογίας για την Εκκαθάριση και τον Διακανονισμό που έχει υπογραφεί από χρηματιστήρια, αποθετήρια και οίκους εκκαθάρισης της Ευρώπης και δρα συμπληρωματικά και επικουρικά προς την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη δημιουργία της πλατφόρμας Target 2 Securities.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v