Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς είδαν οι αναλυτές τα μέτρα στήριξης τραπεζών

Θετικές είναι οι χρηματιστηριακές για τις ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου περί του προγράμματος τραπεζικής ενίσχυσης, επισημαίνοντας ότι, αν και αναμενόμενη, η κίνηση θα ενισχύσει την ασφάλεια.  

Πώς είδαν οι αναλυτές τα μέτρα στήριξης τραπεζών
Θετικές είναι σε γενικές γραμμές οι χρηματιστηριακές για τις ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου περί του προγράμματος ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος, επισημαίνοντας ότι, αν και αναμενόμενη, θα ενισχύσει την ασφάλεια των τραπεζών.    

Τα νέα παρέχουν κάποια ανακούφιση, αναφέρει στο πρωινό report της η Eurobank, καθώς εγγυώνται τη διατήρηση της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα. Ακόμα, επισημαίνει η χρηματιστηριακή, παραμένει αδιευκρίνιστο αν ο επαναπροσδιορισμός των στοιχείων του ενεργητικού θα αφορά μόνο στα ομόλογα ή και στις μετοχές, ενώ υπογραμμίζει ότι αν δεν αναθεωρηθούν με τα νέα δεδομένα τα αποτελέσματα προηγούμενων τριμήνων θα ανακύψουν ζητήματα συγκρισιμότητας για τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν στη συνέχεια.

Θετικά και αρνητικά σημεία βλέπει στην εξέλιξη η Marfin Analysis. Στα θετικά αναφέρει την εκτίμησή της πως τα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση προκειμένου να στηρίξουν τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο.

Η Ελλάδα, πιστεύει η Marfin, θα είχε μειονέκτημα αν η κυβέρνηση δεν εισήγαγε τα μέτρα, καθώς οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν προχωρήσει σε παρόμοιες πρωτοβουλίες, τονίζει. Στα αρνητικά επισημαίνει ότι η κίνηση θα αυξήσει το δημόσιο χρέος κατά 5 δισ. ευρώ στην περίπτωση που οι τράπεζες χρησιμοποιήσουν την option για έκδοση προνομιούχων μετοχών.

Αναμενόμενη χαρακτηρίζει την αντίδραση η Εθνική - P&K. Όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, η κυβερνητική εγγύηση με έως 15 δισ. ευρώ για τις ανάγκες χρηματοδότησης και επαναχρηματοδότησης του εγχώριου συστήματος και η έκδοση από το Δημόσιο χρέους ύψους 8 δισ. ευρώ θα «λειάνει» το έδαφος με τον περιορισμό του κινδύνου και δεν θα σηματοδοτεί αναγκαστικά αρνητικές εξελίξεις.

Πέραν αυτού, που όπως αναφέρουν στη χρηματιστηριακή είναι λογικό να το χρησιμοποιήσουν όλες οι τράπεζες, και σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη συμμετοχή της κυβέρνησης ως κατόχου προνομιούχων τίτλων στο μετοχικό κεφάλαιο μιας τράπεζας, η P&K σημειώνει ότι τυχόν χρήση της εναλλακτικής αυτής από ένα ίδρυμα θα σημαίνει πως έχει σημαντικό πρόβλημα.

Η Proton Bank καλωσορίζει την ανακοίνωση των μέτρων, επισημαίνοντας ότι ενώ η κεφαλαιακή επάρκεια είναι ήδη σε υψηλά επίπεδα, το ενδεχόμενο το κράτος να προχωρήσει σε ενέσεις ρευστότητας προσθέτει ένα ακόμη «μαξιλάρι» ασφαλείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v