Συνέχεια της ανόδου προβλέπουν οι ΑΧΕ

Ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη προβλέπουν οι ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση, λόγω βελτίωσης της ψυχολογίας των επενδυτών, αν και οι ξένες αγορές θα παραμείνουν διαμορφωτής της τάσης. Ωστόσο, μερίδα αναλυτών αναμένει ”συσσώρευση” στα τρέχοντα ή σε υψηλότερα επίπεδα.

Συνέχεια της ανόδου προβλέπουν οι ΑΧΕ
Τι εκτιμάται για τη σημερινή συνεδρίαση: Σε δυναμικό άνοιγμα λόγω της βελτίωσης της ψυχολογίας των επενδυτών προσβλέπει η Marfin Hellenic κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ενώ συμπληρώνει πως οι διεθνείς αγορές αναμένεται να συνεχίσουν να είναι μεσο-βραχυπρόθεσμα ο κύριος διαμορφωτής κατεύθυνσης της ελληνικής αγοράς.

Σε θετικό έδαφος εκτιμά η EFG Eurobank Securities πως θα κινηθεί ο Γενικός Δείκτης κατά τη σημερινή συνεδρίαση. Η χρηματιστηριακή επισημαίνει πως όσο οι ξένες αγορές διατηρούν την ανοδική τους πορεία, εκτιμά πως ανάλογη θα είναι και η εικόνα στη Σοφοκλέους, αν και επισημαίνει πως ιδιαίτερα σημαντικό είναι ο εγχώριος όγκος συναλλαγών να ενισχυθεί.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, το συνεχιζόμενο αγοραστικό ενδιαφέρον για τα blue chips και το άνοιγμα νέων θέσεων μέσω αγορών στην spot αγορά, καθώς και πώληση συμβολαίων που διαπραγματεύονται σε premium, αναμένεται να ωθήσουν την αγορά σε υψηλότερα επίπεδα.

Εξάλλου, η Εγνατία ΑΧΕ εκτιμά πως η καλή διάθεση που εμφανίστηκε στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα συνεχιστεί και σήμερα, αν και προσθέτει πως ενδέχεται να παρουσιαστεί τάση συσσώρευσης στα τρέχοντα ή σε υψηλότερα επίπεδα.

Η Εγνατία ΑΧΕ καταλήγει λέγοντας πως η συμπεριφορά των διεθνών αγορών θα διαδραματίσει τον δικό της ρόλο στην πορεία της Σοφοκλέους.

Παράλληλα, η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει πως για τη συνέχιση της μεσοπρόθεσμης ανοδικής τάσης είναι αναγκαία η εμφάνιση θετικών ειδήσεων ή και η επιβεβαίωση κάποιων από τα διάφορα ”σενάρια” που έχουν εμπνεύσει στο παρελθόν στους εγχώριους επενδυτές.

Τι έγινε στη συνεδρίαση της Παρασκευής 3 Οκτωβρίου: Ο Γενικός Δείκτης ακολούθησε την τάση των διεθνών αγορών όπως αναφέρει η Marfin Hellenic και έκλεισε με άνοδο 1,8%, ενώ η χρηματιστηριακή προσθέτει πως οι μετοχές της μεσαίας και της υψηλής κεφαλαιοποίησης βρέθηκαν σε υπεραπόδοση (με άνοδο 2,99% και 3,67% αντίστοιχα), με το αγοραστικό ενδιαφέρον να εντοπίζεται σε εγχώριους κυρίως επενδυτές.

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι δείκτες στο Χ.Α., τόσο στη συνεδρίαση της Παρασκευής όσο και σε εβδομαδιαία βάση, όπως αναφέρει η Εθνική ΑΧΕ, η οποία συμπληρώνει πως η έντονα ανοδική κίνηση των διεθνών χρηματιστηρίων, λόγω των θετικών στοιχείων από το μέτωπο της ανεργίας στις ΗΠΑ, πυροδότησε αγοραστικό ενδιαφέρον και στο ελληνικό χρηματιστήριο, προς το τέλος της συνεδρίασης.

Τι έγινε την εβδομάδα 29/9–3/10: Κατά 4,4% ενισχύθηκε ο Γενικός Δείκτης την εβδομάδα που πέρασε, καθώς, όπως αναφέρει η EFG Eurobank Securities, το θετικό διεθνές κλίμα βοήθησε στο rebound της εγχώριας αγοράς.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο σχόλιο της Omega Bank, η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 106,23 εκατ. ευρώ έναντι 103,3 εκατ. ευρώ της προηγούμενης εβδομάδος.

Ταυτόχρονα, η Omega Bank επισημαίνει πως η πρόσκαιρη σταθεροποίηση των παραγόντων του διεθνούς περιβάλλοντος που συνέβαλαν στην αβεβαιότητα της προηγούμενης εβδομάδος (συναλλαγματικές διακυμάνσεις, ανοδική τιμή πετρελαίου και χρυσού), βοήθησαν στην αναθέρμανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για μετοχές σε όλα τα διεθνή χρηματιστήρια, με αποτέλεσμα την καταγραφή σημαντικών κερδών.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με την Omega Bank, τα ικανοποιητικά στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ διαμορφώνουν εκ νέου αισιοδοξία για περαιτέρω ενίσχυση της ανάκαμψης της ισχυρότερης οικονομίας.

Επιχειρηματικά Νέα: Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος εκτιμά η Marfin Hellenic πως θα βρεθεί η μετοχή της Intralot, καθώς όπως αναφέρει στο πρωινό της report η διανομή προμερίσματος 0,35 ευρώ ανά μετοχή (το οποίο διαμορφώνει τη μερισματική απόδοση στο 2,4%) πιθανότατα θα ικανοποιήσει την αγορά.

Επίσης, η χρηματιστηριακή προσθέτει πως η μετοχή της Intralot διαπραγματεύεται 10,9 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2004, ενώ βρίσκεται σε σημαντικό discount σε σχέση με τις αντίστοιχες εταιρίες του κλάδου στο εξωτερικό.

* Τα reports των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v